Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Ina-Mol

Nakon godinu dana ponovo raspisana tjeralica za Hernadijem

Hernadi
Foto: interpol
17.02.2015.
u 20:05

Ta je međunarodna tjeralica već jednom bila raspisana za njim u listopadu 2013., kad mu je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni zatvor

Zsolt Tamas Hernadi, prvi čovjek mađarskog MOL-a, u Hrvatskoj optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita, kako bi mađarski MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, nakon godinu ponovo se našao na crvenoj tjeralici Interpola.

Naime, ta je međunarodna tjeralica već jednom bila raspisana za njim u listopadu 2013., kad mu je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni zatvor. Nakon što je njegovo lice ukrasilo Interpolovu listu najtraženijih, Hernadi je na to uložio žalbu Interpolu, a pa je pokrenuta revizija i međunarodna tjeralica za Hernadijem je privremeno povučena iz Interpolovih potražnih datoteka. Drugim riječima nije bilo javno vidljiva, a obzirom da je danas ponovo osvanula na Interpolovim službenim stranicama, očito je revizijom utvrđeno da je Hrvatska tjeralicu za Hernadijem raspisala sukladno svim pravnim procedurama. U vrijeme kada je međunarodna tjeralica za Hernadijem povučena, to se tumačilo kao još jedan od njegovih manevara kako bi izbjegao optužnicu i dolazak na hrvatski sud. Naime, paralelno s tjeralicom za Hernadijem je raspisan i Europski uhidbeni nalog (EUN), no Mađari su odbili Hernadija izručiti Hrvatskoj, pravdajući to svojim nacionalnim interesima. Kako EUN vrijedi samo za zemlje Europske unije, paralelno s njim, Hrvatska je za Hernadijem je raspisala i međunarodnu tjeralicu, koja vrijedi u svim zemljama članicama Interpola što je zapravo značilo da Hernadi ne može napustiti Mađarsku, bez straha da bude uhićen.

U međuvremenu Hernadi je u Hrvatskoj optužen za davanje mita i prošli mu je tjedan trebalo početi suđenje u odsutnosti. No njegova je obrana tražila da se spis prevede na mađarski, a kako je sud to odbio, smatrajući prijedlog preuranjenim, branitelji su se žalili Vrhovnom sudu, koji još nije odlučio o toj žalbi, pa je suđenje do daljnjeg prekinuto. Hernadi pak sve ovo vrijeme nije sjedio prekriženih ruku, pa je u Mađarskoj protiv njega pokrenut postupak zbog prevare. Tužila ga je jedna od dioničarki MOL-a, smatrajući da je svojim poslovanjem srušio cijenu dionica MOL-a. Kako je Hernadi u Mađarskoj oslobođen tih optužbi, njegovi su odvjetnici tvrdili da mu se zbog iste stvari ne može suditi u Hrvatskoj. No stvar je u tome što u Hrvatskoj nije optužen za prevaru već za davanje mita.

>> 'MOL će možda izgraditi koking postrojenje u Rijeci ako dođe do restrukturiranja'

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
18:48 17.02.2015.

konacno da su se nasi naucili ucjenjivati na fini, britanski, nacin. jer ovo je jedino sto moze upaliti. Ajde da cestitam svima zasluznima za ovaj potez.

ZG
zg223
18:55 17.02.2015.

hehe,nikad taj nece hrvatsku vidjeti nazalost...

RI
RI813
19:34 17.02.2015.

nista od toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije