Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao samo za neke?

Hera poručuje da u Gradskoj toplani još ima viška radnika

toplana01_PXL_kar_250613
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
25.06.2013.
u 10:55

Bivšim radnicima Toplane, sada u stečaju, u srpnju bit će isplaćene tražbine

Skupili smo sredstva za isplatu ostatka tražbina. Gradonačelnik Damir Jelić se prevario kad je poručio da nećemo dobiti ni lipu – kaže Mara Radović, radnica posrnule karlovačke tvrtke Toplana, koja je i predložila otvaranje stečaja.

Plaće 9,40 posto troškova

Jelić je o tome govorio lani na sastanku s korisnicima toplane. 

– Pokrenuli smo osnivanje Gradske toplane koja bi trebala omogućiti grijanje. Karlovačka banka će krajem srpnja na dražbi postati vlasnik postrojenja. Neće se u tom postupku namiriti nitko – ni Ina ni država – rekao je tada Jelić.

Kaba jest postala vlasnik nekretnina, da bi ih zatim prodala Gradskoj toplani. Pokretnine su i dalje većinom u vlasništvu Toplane u stečaju. O tome koliko će se zaraditi na njihovoj prodaji ovisit će hoće li se namiriti i vjerovnici drugog višeg isplatnog reda. U prvom je 74 radnika koji će, po najavama stečajnog upravitelja Mate Čička, biti isplaćeni u potpunosti do kraja srpnja. Ovi vjerovnici potražuju ukupno gotovo četiri milijuna kuna. U drugom višem isplatnom redu su ostali, pa i Ministarstvo gospodarstva koje potražuje nešto više od 40 milijuna kuna. Inina tražbina iznosi oko sedam milijuna kuna, Kaba traži dva i pol milijuna, Porezna uprava Karlovac oko dva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost milijun i pol, Hrvatska elektroprivreda pola milijuna... Nije vjerojatno da će se i oni naplatiti. Radnice koje su ostale pomagati Čičku uspjele su naplatiti oko dva i pol milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. Nova toplana primila je 51 radnika iz stare. “Otpisani” tvrde da nisu dobili posao, jer nisu članovi političkih stranaka, dok Latković odgovara da i među njima ima članova HDZ-a. Kada je Hrvatska energetska regulatorna agencija odlučivala o zahtjevu Gradske toplane za regulacijom cijena usluga, napomenula je da je i 51 radnik prevelik broj, obrazlažući to tvrdnjom da postrojenja ljeti ne rade. Plaće radnika čine 9,40 posto ukupnih prošlogodišnjih troškova.

Radimo i ljeti

Latković priznaje da je više radnika no što je potrebno.

– No, to je broj od samo nekoliko zaposlenika i za sada ih ne mislimo zbrinjavati. Netočno je da ne radimo ljeti. Vršimo remonte, obnavljamo vrelovode i ostalo – kaže Latković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije