Naslovnica Vijesti Hrvatska

HEP prepušten Čačiću, na čelu ARZ-a ostaje tandem SDP – HDZ

U tvrtki Autocesta Rijeka – Zagreb Škrgatić (HDZ) i Denona (SDP) samo će zamijeniti dosadašnje uloge
20. veljače 2012. u 09:30 69 komentara 6 prikaza
'19.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH. Radimir Cacic, Zoran Milanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Najveće i najvažnije državne tvrtke – Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka – Zagreb i Plinacro – dobit će u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Vlade nove uprave i nadzorne odbore.
 Najzanimljiviju upravu imat će tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ). Od izvora bliskog Vladi doznajemo da će predsjednik uprave postati Željko Denona, a u upravi će mu društvo praviti samo jedan član – sadašnji predsjednik uprave Miro Škrgatić, bivši gradonačelnik Karlovca i član HDZ-a kojega je na čelo uprave ARZ-a 2010. postavila bivša premijerka Kosor! Da stvar bude još zanimljivija, Željko Denona samo će promijeniti ured jer je i dosad bio član uprave ARZ-a i to kao jedini član SDP-a koji je za mandata J. Kosor sjedio u upravi velike državne tvrtke!

Za Plinacro pola-pola

Ta rošada, nema sumnje, aktualizirat će stare špekulacije da na određenim razinama postoji "tajni deal" između HDZ-a i SDP-a – spominjalo ga se, naime, i lani u travnju nakon obrnutog presedana – imenovanja SDP-ovca Denone u HDZ-ovu upravu ARZ-a.
– U ARZ-u radim 11 godina i spreman sam voditi tu tvrtku ako mi Vlada pokaže povjerenje. Kada se lani pročulo da sam kandidat za člana uprave, grupa kivnih ljudi odmah je pisala premijerki Kosor zna li ona da sam ja esdepeovac. Kasnije me nazvao ministar Kalmeta, rekao mi da je čuo da sam kvalitetan stručnjak i pitao me bi li pomogao tvrtki i postao član uprave. Znam da će i sada mnogi slične stvari govoriti i o mom danas šefu, a sutra članu uprave Miri Škrgatiću. Pa što ako je hadezeovac? On je vrlo stručan i pošten čovjek – rekao nam je Željko Denona.
Spomenuta imenovanja oživotvorit će tako ideju o "šarenim", višestranačkim upravama u državnim tvrtkama. Doduše, to se pravilo nije uvelo zbog toga da i hadezeovci sjede u upravama državnih poduzeća, nego isključivo zbog bojazni SDP-a da im se koalicijski partneri iz HNS-a ne razmašu previše u tvrtkama u čijim će upravama sjediti njihovi ljudi.
Tako je, doznajemo, Zoran Milanović, predsjednik Vlade ali i SDP-a, spriječio planove HNS-a da nakon JANAF-a u "miraz" dobije potpunu kontrolu i nad još jednom vrlo lukrativnom tvrtkom – Plinacrom. HNS-ovu trojcu – Mladen Antunović, Zoran Kopić i Ratimir Orešković, u upravi Plinacra društvo će praviti još najmanje jedan ili dva esdepeovca, a SDP će imati svog "policajca" i u NO-u.

Linićev kadar za HAC

Najteži zadatak, upravljanje HŽ-om, imat će član SDP-ova gospodarskog savjeta Rene Valčić. Na čelo uprave Valčić dolazi nakon svoje vrlo duge karijere koja je u sustavu HŽ-a imala uspone i padove. Iskustva mu u svakom slučaju ne manjka jer je za Račanove administracije od 2000. do 2004. bio zamjenik predsjednika uprave HŽ-a Marijana Drempetića. Društvo u upravi vjerojatno će mu praviti i pokoji član HNS-a.
Kao i svako drugo, tako i ovo pravilo "šarenih uprava" ima izuzetke. Od izvora vrlo bliskog Vladi doznajemo da će Čačić i HNS ipak imati potpunu kontrolu nad vjerojatno najvažnijom državnom kompanijom – HEP-om. Šef uprave bit će Zlatko Koračević, a članovi Tomislav Šerić i Zvonko Ercegovac. Prvi je bivši saborski zastupnik i dugogodišnji član HNS-a, a ostala dvojica su Osječani bliski HNS-u i prijatelji ministra graditeljstva Vrdoljaka. Naš izvor kaže da SDP u HEP-u neće imati svog predstavnika čak ni u NO-u!

Na čelo HAC-a, tvrtke koja je postala sinonim za organizirani kriminal i političku korupciju, Vlada će u četvrtak imenovati Dražena Guština koji dugo radi u toj tvrtki. Ima menadžerskog iskustva jer je u HAC-u već obnašao niz vrlo ozbiljnih funkcija, a bio je i direktor sektora održavanja. Blizak je SDP-u, a mnogi kažu da mu je politički pokrovitelj ministar Linić.
– Dražen Guštin vrlo je dobar odabir. Uopće ne sumnjam da će, bude li imenovan, dobro voditi HAC, jer tu tvrtku vrlo dobro poznaje. Dobar je stručnjak i nisu u pravu oni koji kažu da je previše slizan sa SDP-om i Linićem. Ne znam je li uopće član SDP-a – kaže Željko Denona, budući šef uprave ARZ-a.

Hrvatska elektroprivreda predsjednik up

Hrvatska elektroprivreda

predsjednik uprave: Zlatko Koračević

članovi uprave: Tomislav Šerić, Zvonko Ercegovac svi u HNS-u ili bliski HNS-u

SDP neće imati predstavnika ni u NO-u

Hrvatske željeznice

predsjednik uprave: Rene Valčić

SDP-ov kadar

članovi uprave još nisu poznati, ali bit će i iz redova SDP-a i iz redova HNS-a, kao i članovi NO-a

 Hrvatske autoceste

Predsjednik uprave: Dražen Guštin

blizak SDP-u i Slavku Liniću

 Autocesta Rijeka - Zagreb

predsjednik uprave: Željko Denona

član uprave: Miro Škrgatić

Denona je esdepeovac, a Škrgatić hadezeovac, dosad su im uloge bile obrnute

Plinacro

članovi uprave bliski HNS-u:

Mladen Antunović

Zoran Kopić

Ratimir Orešković

+ jedan ili dva esdepeovca (imena se još ne znaju, a nepoznato je i tko će biti predsjednik)

SDP će svog člana imati i u NO-u

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke