Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za potrošače

HEP objavio niže cijene struje, isti dan snizio ih i slovenski GEN-I

HEP (1)
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/3
14.09.2013.
u 12:10

Ministar Ivan Vrdoljak: HEP ima veliku društvenu ulogu, što ne treba zaboravljati kad se bira opskrbljivača električnom energijom. Novom odlukom omogućili smo i HEP-u da bude konkurentan

HEP je danas i službeno predstavio nove tarife i najavio pojeftinjenje električne energije za 10,7 posto od 1. listopada, ali njegov potez isti je dan pratio i slovenski GEN-I. Prema cjeniku koji je objavljen na internetskim stranicama te kompanije, GEN-I također od 1. listopada spušta cijene oko 4 posto, pa će i nakon HEP-ova pojeftinjenja biti nešto jeftiniji.

Njemački RWE danas se nije oglasio, ali još je prije obećao da će na svako HEP-ovo pojeftinjenje odgovoriti još nižim cijenama. Iz te konkurencije zasad profitiraju samo građani jer im je liberalizacija tržišta donijela od 6 do 12 posto niže mjesečne račune za struju, ovisno o tarifama i potrošnji. Prvih tjedana činilo se da su mjesečne rate HEP-ovih konkurenata bitno niže, no s vremenom su potrošači otkrili da uz cijenu kilovatsata plaćaju i niz naknada čiju visinu određuje država i sastavni su dio konačnog računa, bez obzira na to tko ga isporučuje. U HEP-u su istaknuli da ih je do rujna napustilo 7600 kućanstava (0,3 posto), dok su konkurentske tvrtke spominjale brojku od 25 tisuća. Kako god bilo, broj “prebjega” još se mjeri promilima, no sudeći po brojnim akviziterima koji obilaze zagrebačke stanove, GEN-I i RWE tek stvaraju mrežu za ozbiljnije preuzimanje tržišta.

Vjerni potrošači HEP-a u listopadu će dobiti uplatnice sa 6 do 7 posto nižim cijenama pa će mjesečna rata za prosječnu četveročlanu obitelj koja živi u stanu od 70 kvadrata pasti sa 224 na 210 kuna. Hrvatska je već nekoliko godina liberalizirala opskrbu električne energije, ali sve do ove godine stranci nisu bili zainteresirani za dolazak jer je HEP-ova cijena struje bila bitno niža od cijena u okruženju. No, s izrazito kišnom godinom došlo je i do povećane proizvodnje električne energije pa i nižih cijena na europskom tržištu. Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a, kazao je da im ovotjedna odluka HERA-e o novoj metodologiji obračuna omogućava brzu reakciju te će uskoro predstaviti dodatne pogodnosti za potrošače. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da se više neće ponoviti da se pojeftinjenje čeka nekoliko mjeseci. – HEP ima društvenih i energetskih obveza, ali to nije razlog da ne bude prihvatljiviji od konkurencije – kazao je ministar.

>>Konačno! HEP pojeftinjuje struju 10,7 posto!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije