Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previranja u HDZ-u

HDZ ruši Mikuljana u Skupštini, hoće li biti odan u Časnom sudu?

Damir Mikuljan
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/6
26.11.2019.
u 09:33

Mikuljanova smjena posljedica je previranja i zaraćenih frakcija u županijskom HDZ-u pošto je Mikuljan, prema našim informacijama, poveo frontu protiv Dražena Barišića, šefa te županijske organizacije, u namjeri da ga sruši s te funkcije

Zastupnici HDZ-a u Skupštini Zagrebačke županije, potpomognuti koalicijskim partnerima, sutra bi trebali smijeniti svog, HDZ-ova, predsjednika Skupštine Damira Mikuljana jer je više od trećine zastupnika zatražilo sazivanje sjednice pošto je Mikuljan jedno vrijeme izbjegavao sazvati sjednicu svjestan svoje smjene.

Na dnevnom redu Skupštine i službeno je točka o Mikuljanovu razrješenju. Za novog predsjednika Skupštine predložen je Mato Čičak, glavni tajnik HDZ-a Zagrebačke županije i načelnik Općine Rugvica. Čičak nam je jučer potvrdio da je predložen za novog šefa županijskog parlamenta.

– Bude li 26 ruku za mene, bit ću novi predsjednik Skupštine – kratko je komentirao Čičak.

Blizak Božinoviću

Mikuljanova smjena posljedica je previranja i zaraćenih frakcija u županijskom HDZ-u pošto je Mikuljan, prema našim informacijama, poveo frontu protiv Dražena Barišića, šefa te županijske organizacije, u namjeri da ga sruši s te funkcije. Kako ta operacija nije uspjela, naposljetku će biti smijenjen Mikuljan, koji slovi za čovjeka bliskog ministru Davoru Božinoviću, jednom od najbližih suradnika premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Mikuljana od smjene nije uspio spasiti ni sam Plenković kod kojeg je Mikuljan zajedno s Barišićem i Čičkom nedavno bio na sastanku, baš uoči sjednice županijskog HDZ-a na kojoj je bila donesena politička odluka o njegovoj smjeni. Na tom su sastanku Barišić i Čičak Mikuljana optužili da solira. Naknadno je održan još jedan sastanak. Međutim, kako se u međuvremenu u HDZ-u otvorila afera s osmero izbačenih HDZ-ovaca zbog poruka u WhatsApp i Viber grupama, Mikuljan se sada našao u vrlo zanimljivoj situaciji. On je, naime, i predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a.

Upravo bi se Visokom časnom sudu trebala žaliti izbačena osmorka, za koju, zapravo, više nije ni jasno jesu li izbačeni iz stranke jer je Željka Žokalj, predsjednica zagrebačkog Časnog suda, odbila napisati odluku o njihovu izbacivanju, a članica tog suda Zdravka Ramljak podnijela je ostavku. Obje su se, naime, pobunile jer u postupku izbacivanja nije poštovana procedura niti su optuženi za širenje mržnje u tim grupama dobili priliku da se brane. Mikuljan je, neslužbeno doznajemo, Plenkoviću na drugom sastanku upravo i spočitnuo Visoki časni sud pa mu je, prema našim informacijama, rekao: “Dobar sam za Visoki časni sud, ali nisam za predsjednika Skupštine.” Navodno je Plenković na tom sastanku rekao Mikuljanu kako Mato Čičak više nije u Saboru pošto je bio zamjena ministru Goranu Mariću koji se nakon ostavke vratio u Sabor pa ga treba smjestiti na novu funkciju.

Navodno je Plenković Mikuljanu izrazio i podršku, ali ju je zaključio s veznikom – ali. Sada se nameće pitanje hoće li Mikuljan zbog smjene u Skupštini biti manje lojalan vrhu HDZ-a s pozicije šefa Visokog časnog suda? Mikuljan jučer nije htio komentirati svoju situaciju, ali je rekao da će danas na svom Facebook profilu objaviti sve što ima reći o svojoj najavljenoj smjeni. Kada je riječ o Visokom časnom sudu dao je naslutiti da u eventualnom postupku žalbe osmero zagrebačkih HDZ-ovaca ne kani odstupati od propisanih standarda.

– Ne govoreći o meritumu, minimum pravnog standarda koji treba poštivati jest taj da optuženi mora biti obaviješten o optužnici koja mu se stavlja na teret i on mora imati priliku da se obrani, pa makar u jednoj rečenici – jasno je poručio Mikuljan.

Minimum standarda

Taj minimum standarda u slučaju zagrebačkih HDZ-ovaca nije poštivan jer niti su obaviješteni o svom krimenu, niti su se imali priliku braniti niti su naposljetku obaviješteni da su izbačeni. Štoviše, cijeli postupak – od odluke zagrebačkog Gradskog odbora na telefonskoj sjednici do izbacivanja – odrađen je u jednoj večeri u manje od sat vremena.

Mikuljanova smjena i instaliranje Mate Čička za šefa Skupštine bit će u samo dvije godine druga smjena na toj poziciji u režiji HDZ-a. U prosincu 2017. godine HDZ je, naime, smijenio SDP-ova šefa Skupštine Mihaela Zmajlovića nakon što su neki zastupnici pretrčali HDZ-u. Tada su se i HDZ i SDP proglasili da su na vlasti u Zagrebačkoj županiji jer su u izvršnoj vlasti ostali pojedini SDP-ovi ljudi. Župan Stjepan Kožić odmetnuo se pak od HSS-a, a iako je nakon lokalnih izbora 2017. godine većinu u Skupštini činila koalicija HSS-SDP, kasnije ju je preuzeo HDZ s partnerima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:21 26.11.2019.

Časni sud i HDZ, a daje me nemoj....... što će još izmisliti,karnister od 100 litara koji stane u dlan!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije