Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerov poziv Zlati Hrvoj Šipek

HDZ: Plenković je šeficu DORH-a zvao zbog arbitraže

Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije dao izjavu za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.05.2022.
u 21:15

Premijer je s glavnom državnom odvjetnicom razgovarao o slučaju američkih investitora u Supetru na Hvaru, smatra Damir Habijan, zastupnik HDZ-a

Premijer Andrej Plenković sam je javnosti otkrio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek kako bi joj sugerirao da se oglasi o, kako je rekao, huškanju Zorana Milanovića protiv ministra obrane Marija Banožića i saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića.

U HDZ-u su, međutim, naknadno očito shvatili kako poziv premijera prema glavnoj državnoj odvjetnici, šefici tijela koje provodi izvide po kaznenoj prijavi protiv Banožića, nije sasvim primjereno pa je njihov zastupnik Damir Habijan javnosti jučer ponudio ponešto drukčiju priču o Plenkovićevu razgovoru s Hrvoj Šipek.

Prijava protiv Banožića

Habijan tvrdi da se radilo o sastanku na kojem je premijer s glavnom državnom odvjetnicom razgovarao o slučaju američkih investitora u Supetru na Hvaru, odnosno o arbitraži u tom predmetu u kojem DORH zastupa državu.

– Najnormalnije je da predsjednik Vlade prethodno razgovara s državnom odvjetnicom i DORH-om kakav će stav zauzeti u toj arbitraži, a tu se onda naravno mogu provući i druge teme – branio je Habijan šefa svoje stranke pred novinarima u Saboru, ne dajući se smesti opaskama da sam Plenković tvrdi kako je Zlatu Hrvoj Šipek nazvao zbog Milanovićevih izjava.

U međuvremenu, DORH je potvrdio da “poduzima zakonom propisane radne provjere navoda” na temelju kaznene prijave koju je protiv Banožića podnijela zviždačica Maja Đerek. Đerek nam je, pak, potvrdila da je ovih dana dopunila kaznenu prijavu protiv bivše ravnateljice Državnih nekretnina Renate Sabo i “ostalih osoba”, koju je podnijela još u prosincu prošle godine i po kojoj, kaže, DORH već postupa.

U kaznenu prijavu sada je dodala i Banožićevo ime te priložila zapisnik sa sastanka na kojem je Banožić, tada ministar državne imovine, od nje kao zaposlenice tražio da otpečati državne poslovne prostore u Zagrebu koje je sa svojim tvrtkama zaposjela obitelj Rodić, koja najam nije plaćala više godina, zbog čega državi duguje 3,8 milijuna kuna. Taj zapisnik, kako nam je jučer kazala, Đerek nikada nije službeno dobila, iako je i sama sudjelovala u sastanku, a uz kaznenu prijavu priložila ga je nakon što su zapisnik objavila 24 sata.

– Tek tada sam mogla dopuniti kaznenu prijavu jer riječ je o relevantnom dokazu. Bilo bi neozbiljno da sam to učinila prije jer zapisnik osobno nisam vidjela niti sam znala postoji li još uvijek i je li u njemu što mijenjano – kaže Đerek, koja je u prijavu priložila i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, koje je utvrdilo da je ministar sam sebi na korištenje dodijelio stan nepripadajuće kvadrature, koji je za ministra i adaptiran za 360.000 državnih kuna.

Ova situacija, dakako, ne može biti ugodna ni za ministra ni za njegova šefa Plenkovića, koji je pod pritiskom USKOK-ovih istraga prije manje od mjesec dana bio prisiljen promijeniti tri člana svoje vlade. No pitanja vezana za upravljanje državnim nekretninama nisu jedini problem s kojim se susreće njegov ministar obrane.

Banožić je, naime, ovih dana prozvao Ivana Selaka, umirovljenog pilota koji je 1992. godine MIG-om JNA preletio na hrvatsku stranu i ministrova ustrajnog kritičara, da je sudjelovao u bombardiranju hrvatskih gradova. Upitan ima li dokaze za tako tešku optužbu, Banožić je poručio da je tek prenio svoje iskustvo iz Domovinskog rata, no kako je riječ o optužbi za teško kazneno djelo, koje usto ne zastarijeva, s pitanjem zna li što o Selakovu navodnom bombardiranju Vinkovaca suočio se i Plenković.

Izbjegavanje teme?

– Nisam imao vremena poslušati tu izjavu niti sam detaljno upoznat s tom temom. Ministar je negdje na putu, a kad se vrati, razgovarat ćemo – rekao je premijer u utorak. Jučer smo pokušali provjeriti je li doista i razgovarao s Banožićem, no odgovor iz Vlade nismo dobili pa je vjerojatno bila riječ tek o premijerovu pokušaju da izbjegne govoriti o toj temi jer bi se morao ili ograditi od ministrove izjave ili stati iza Banožićeve tvrdnje da je Selak sudjelovao u ratnom zločinu.

Milanović: Ministar Banožić je počinio kazneno djelo

Predsjednik RH Zoran Milanović ni jučer nije odustao od teze da je ministar Banožić na čelu resora državne imovine počinio kazneno djelo. No nije poštedio ni Državno odvjetništvo, tumačeći kako zviždačica Maja Đerek “opet radi posao šefice USKOK-a čiju je ostavku tražila glavna državna odvjetnica”.

– Koji je ugled tih ljudi, tko im vjeruje, nad kim imaju autoritet? Plenkoviću se sad žari telefon da je brani od mene. Od koga je ona neovisna? Od mene sigurno – rekao je Milanović.

DORH je prozvao i zato što nisu uz pomoć suda zatražili zapisnik sa sastanka na kojem je, prema prijavi Maje Đerek, Banožić pogodovao obitelji Rodić. Umjesto DORH-a, do zapisnika su došla 24 sata, čiji su se novinari nakon bezuspješnih pokušaja da zapisnik dobiju od resornog ministarstva obratili povjereniku za pravo na pristup informacijama. Povjerenik im je dao za pravo pa je ministarstvo moralo popustiti, zbog čega je zapisnik objavljen nakon punih 107 dana novinarskog inzistiranja.

>> VIDEO Milanović vs. Plenković: 'Jeste li vi čuli što je on rekao?', 'Može napraviti jedan-nijedan sklek...'

Komentara 8

AD
Adamevin
19:04 20.05.2022.

HDZ: Plenković je šeficu DORH-a zvao zbog arbitraže" Plenkovic je seficu DORHa zvao jer je DORH podredjen HDZu! Tocka!

AN
ante7
13:27 20.05.2022.

A ja mislio da ih je zvao radi vremenske prognoze.

TM
trade_mark
09:38 20.05.2022.

hahaha... zvao ju je da ju pita kako je i je li usamljena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije