Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD ĆE IZBORI

HDZ odugovlači: Rok za izbore 11. ožujka 2012.!

izbori
Foto: VL FOTO
1/4
06.10.2010.
u 09:10

Osim o datumu izbora, u razgovoru s Mlakarom bilo je riječi i o promjeni izbornih zakona, a moguće je i da se – mijenjaju izborne jedinice!

Ministar uprave Davorin Mlakar potvrdio nam je u utorak da je s premijerkom J. Kosor razgovarao o datumu održavanja idućih izbora, o tome do kojeg se krajnjeg roka izbori mogu odgoditi! Prema ustavnim rokovima, idući izbori mogu – umjesto u studenome 2011. – biti tek 11. ožujka 2012.!

Izbori se moraju održati u roku od 60 dana od isteka mandata sadašnjem sazivu, koji istječe 11. siječnja 2012. Mlakar kaže kako njemu nije poznato hoće li HDZ s HSS-om zaista donijeti odluku da se izbori održe tako kasno, ali da je o tome razgovarao s premijerkom "kako bi se vidjelo koliko najviše vremena imaju ministarstva da odrade planirane poslove".

Možda je ipak posrijedi računica prema kojoj bi se do lipnja 2011. zatvorili pregovori s EU, nakon toga mogli bismo računati na jeftinije zaduživanje, a do ožujka 2012. priljev novca već bi se mogao vidjeti među brojnim skupinama u Hrvatskoj koje na različite načine ovise o državi i proračunu.

Moguće je i da pregovori ne budu završeni te da izbori budu odgođeni kako bi ista vlada dovršila posao. Do ožujka 2012. vjerojatno bi prošao i prvi udar negativne percepcije javnosti o vladajućoj stranci. Ipak, pitanje je koliko bi negativnih reakcija odluka o odgodi izbora do krajnjeg roka izazvala, jer mnogi su komentatori često tražili izvanredne izbore. Doduše, Kosor je – ostavljajući dosad najviše slobode Državnom odvjetništvu – dobila i mnogo pohvala.

Nedavno je iz SAD-a najavila smjene ministara, što bi bilo logično ako je do izbora još gotovo godinu i pol, jer u suprotnom ne bi imalo smisla ući u rekonstrukciju. SDP-ov Josip Leko kaže da bi bilo loše da se izbori odgode do krajnjeg roka, jer Vlada nema snage za sve što valja provesti.

Osim o datumu izbora, u razgovoru J. Kosor s Mlakarom bilo je riječi i o promjeni izbornih zakona. Potrebno je uskladiti neke detalje i ujednačiti parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore, veli Mlakar. Moguće je i da se mijenjaju izborne jedinice! Kaže da to još nije odlučeno, ali da postoje velike razlike između broja birača po jedinicama, a one ne bi smjele prelaziti pet posto.

Komentara 85

DU
Deleted user
08:15 07.10.2010.

Predlažem da raspišu izbore 29.2. 2046. god.

14
14words
09:35 06.10.2010.

Kakvi izvanredni izbori ,zašto da se prekinu antikorupcijske afere odgovorni ponovno ostanu nedirnuti a sav spektar javnosti bude usmjeren na kampanju od koje koristi imaju samo oni koji u njoj sudjeluju.

KU
kukuriku
17:22 06.10.2010.

..pa svakome je jasno i u cilom Demokratskom Svitu,..ona stranka-partija koja provodi promjene i c\'isc\'enje Birokracije i Korupcije,..je osudjena na propast...!!..ljudi su puni ukalupljenih slabih navika,..koje c\'ak i zavole iako znaju da su negativne....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije