Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti im kazna

HDZ nema žensku kvotu u V. Gorici, Dubrovniku i Splitu

A. Krstulović Opara, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita, na listi ima 10 žena na 35 mogućih mjesta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.05.2017.
u 08:58

Velikogorički HDZ na listu je stavio najmanje žena, pet na listi od 31 mjesta. Propisana kazna za nepoštovanje ženske kvote je 40.000 kuna

Analizom trideset što velikih gradova, što sjedišta županija, HDZ, odnosno koalicije predvođene HDZ-om, žensku kvotu od 40 posto žena na listama za Gradska vijeća nije poštovao u tri grada – Velikoj Gorici, Splitu i Dubrovniku. Pritom je velikogorički HDZ, odnosno HDZ-ova koalicija, na listu za Vijeće stavio najmanje žena, samo na pet od 31 mjesta na listi. Na listi imaju samo 16 posto žena.

HDZ-ova koalicija u Splitu na listi za Gradsko vijeće ima 10 žena od 35 mogućih mjesta, odnosno 28 posto. U Dubrovniku je lokalni HDZ na listu plasirao sedam žena od ukupno 27 mjesta za Gradsko vijeće, tj. samo 28 posto žena.

U Velikoj Gorici HDZ među prvih 15 zastupnika na listi ima samo jednu ženu, dakle i tih pet žena nisko je plasirano. U Dubrovniku su među prvih 15 zastupnika tri žene, a u Splitu dvije.

Žensku kvotu propisao je Zakon o ravnopravnosti spolova još 2008. godine, a ovi su lokalni izbori prvi na kojima strankama zaista i prijete kazne. Tako liste za gradska vijeća na kojima nema 40 posto žena moraju platiti 40.000 kuna. Dakle, HDZ-u u Gorici, Splitu i Dubrovniku prijeti pozamašna kazna.

Komentara 3

GV
golub Vaso
09:14 13.05.2017.

HDZ je iznad zakona, nema ništa od kazne.

DU
Deleted user
11:47 13.05.2017.

Nemojmo se lagati ali HDZ nema kvotu nikako, niti će je u dogledno vrijeme imati.

DU
Deleted user
11:46 13.05.2017.

Jednostavno ne prihvatiti listu bez kvote, čemu zakoni?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije