Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.03.2014. u 12:00

Dosadašnje iskustvo (2003. i 2007.) pokazuje da malo koja jača stranka ima moć obnove i oporavka kao HDZ

Hoće li HDZ pokleknuti poslije presude koja bi ga mogla posve osiromašiti? Neki to zacijelo očekuju, a nije nemoguće da je sve ružno što se toj stranci događa u posljednje vrijeme i što će joj se događati do izbora nečiji scenarij. Nekoliko sam puta pisao o tome kako bi u normalnim okolnostima ljevica vlast u Hrvatskoj osvajala svakih 25 godina, pa bi joj zacijelo odgovaralo da joj glavni protivnik što više oslabi a možda i za duže vrijeme bude onesposobljen za ozbiljnu konkurenciju na izborima.

Vidjet ćemo što će se događati, no dosadašnje iskustvo pokazuje da malo koja jača stranka ima moć obnove i oporavka kao HDZ. Pošto ga je na početku 2000. godine teško porazila Račanova i Budišina koalicija u prvim je anketama koji mjesec poslije izbora stajao očajno loše, bio je pao na potporu sedam, osam posto birača. Pa ipak, do potkraj 2003. godine toliko se oporavio da je na izborima pobijedio. Poslije prvog Sanaderova mandata stranka nije bila baš omiljela, štoviše, Sanaderov potpun preobražaj od domoljubnog i desnog oporbenog političara u lijevo-liberalnog premijera koji je, uz to, zaštitu generala zamijenio njihovim bjesomučnim progonom razočarao je mnoge birače, pa ipak, HDZ godine 2007. opet pobjeđuje.

Poslije Sanaderove ostavke, pa bijega i uhićenja te Kosoričina nesretnog dvogodišnjeg vođenja stranke i države, HDZ opet doživljava težak poraz, ali već poslije prve polovice Milanovićeva mandata u anketama je na samo dva posto zaostatka za SDP-om. Što god tko mislio o presudi HDZ-u u suđenju sudionicima afere Fimi media, istina je da se sadašnji HDZ ne doživljava kao Sanaderov te je njegov grijeh u toj aferi grijeh onih kojih u stranci više nema te grijeh isključivo pojedinaca, i vjerojatno mu kod birača neće osobito nauditi.

Štoviše, nije nemoguće da se u toj presudi i u onome što se oko nje događa prepozna nastojanje da se ta stranka što više oslabi, pa se možda oni koji se sada vesele uskoro razočaraju. Vrlo je teško uništiti stranku koja je u ljudima ostavila tako dubok trag stvaranjem samostalne Hrvatske i njezinom obranom od agresije, stranku koja ima neporecive povijesne zasluge za hrvatsku državu. Sjetimo se odnosa stanovništva prema prvom hrvatskom predsjedniku. Valjda ne postoji niti je postojao šef države koji je za života i poslije smrti toliko blaćen, kojeg se toliko pokušalo omraziti u narodu. Pa ipak, ni u vrijeme najtežih optužbi protiv Tuđmana i tobožnjeg bogaćenja njegove obitelji koje su se širile iz Mesićevih usta i iz Predsjedničkih dvora iz kojih su medijima davani glasoviti transkripti uspomene na Tuđmana ostajale su uglavnom pozitivne, u anketama ih je izražavalo najmanje 70 posto ispitanika. Te su uspomene uvelike i uspomene na HDZ, pa ne treba puno vremena da neko novo vodstvo i pošto stranka teško posrne vrati povjerenje. Jer, HDZ je “prirodna” hrvatska stranka, njezina izvorna kršćanska, pučka, domoljubna načela – načela su i velike većine hrvatskog stanovništva.

Uglavnom ateistička, bezbožna, protukršćanska ljevica, izrazito proturadnička, neoliberalna i sve sraslija s krupnim kapitalom, posve nesposobna za gospodarski oporavak zemlje, zna da takvom HDZ-u ne može biti takmac osim ako ga se ne izmrcvari i represijom, i medijima, i dovođenjem do bankrota. Možda doista jest hrvatska politička budućnost u despotskoj lijevoj vlasti i lancima okovanoj oporbi.

Ne pokazuju li se tako točnim optužbe po kojima ova vlast nikad Hrvatsku kao državu i nije željela pa joj je više stalo do vlastitih političkih ambicija nego do budućnosti zemlje? Ona to nimalo ne niječe, jer, što god je stanje u zemlji gore sve je zadovoljnija i samoljubivija. Stoga, i zbog sebe i zbog Hrvatske HDZ i dok mu je najteže mora pokazati da je dostojan svojih početaka i prvih godina u kojima je državu i stvorio i obranio te je i ratnim uvjetima održao uspravnom i daleko od sramotnog položaja ponižene i prezadužene kolonije do kojeg će je dovesti vlasti poslije Tuđmana.

>> Dobije li Sanader maksimalnih 15 godina, iz zatvora će izaći sa 74 godine

Komentara 67

LE
lea3010
13:15 14.03.2014.

Na žalost mnogih, ni neće HDZ pokleknuti!! Oni se iz svake bitke vraćaju još dvostruko jači

Avatar Carrera
Carrera
13:00 14.03.2014.

pljačka stoljeća je pljačka kroz predstečajne nagodbe, koju provodi slavko linić. sve ostalo je samo mazanje očiju.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:59 14.03.2014.

HDZ ni neće pokleknuti... Partija ju je dovoljno već uništila i novi mandat SDP bio bi poguban za Hrvatsku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije