Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova suđenja

Dobije li Sanader maksimalnih 15 godina, iz zatvora će izaći sa 74 godine

Ivo Sanader
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
13.03.2014.
u 07:33

Suđenje za Planinsku se nastavlja idući tjedan, a moglo bi biti gotovo do ljeta. Sanadera još čekaju suđenja za afere HEP – DIOKI i HEP – TLM

– Sud vam je otegotnim cijenio veliku količinu kriminalne volje koju ste pokazali i izostanak svake kritičnosti prema svom ponašanju kojim ste na najgori mogući način zlorabili svoj položaj i političku moć – poruka je koju je, obrazlažući nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media, bivšem premijeru Ivi Sanaderu uputila Ivana Čalić, predsjednica sudskog vijeća.

Ironičan osmijeh

No, sudeći prema njegovu držanju u sudnici, kako tijekom cijelog suđenja tako i za objave presude, sutkinjine riječi Sanadera nisu previše dirnule. Ili barem to nije pokazao. Još jednu nepravomoćnu osuđujuću presudu, izrečenu mu na istom sudu u malo manje od godinu i pol dana, Sanader je dočekao savršeno mirno. Tek tu i tamo na licu bi mu se pojavio ironičan osmijeh dok je slušao riječi koje mu upućuje sutkinja Čalić. A na koncu, jedini komentar svega što mu se dogodilo, prema riječima njegove odvjetnice Jadranke Sloković, bilo je – “Idemo dalje!”. Time je Sanader parafrazirao vlastiti slogan iz izborne kampanje HDZ-a 2007., a u njegovu slučaju to “Idemo dalje!”, ironično, znači do novog sudskog postupka. Jer Sanaderu se već idući tjedan nastavlja suđenje zbog afere Planinska, koje će vjerojatno biti okončano do ljeta.

Osim toga, čekaju ga još postupci za afere HEP – DIOKI i HEP – TLM. U prvom slučaju optužnica je potvrđena, no početak suđenja stavljen je na čekanje zbog bolesti Sanaderova suoptuženika Roberta Ježića. U drugom postupku optužnica protiv Sanadera još nije potvrđena, a kako postoji i drugi krak tog slučaja, u kojem su optuženi Ivan Mravak te još dvojica, koji pregovaraju o nagodbi, u tom postupku Sanader bi mogao ostati usamljen na optuženičkoj klupi. Što u konačnici i ne bi bilo loše za njega jer bi mogao tražiti spajanje te optužnice i one u aferi HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici Mravak i Ježić. Drugim riječima, teško je vjerovati da bi ijedno od tih novih suđenja moglo početi prije jeseni. A dotad će valjda Vrhovni sud odlučiti o žalbama na presudu u aferama Hypo i Ina – MOL, kojom je Sanader u studenome 2012. nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora te mora vratiti oko 40 milijuna kuna.

Pitanje imovine

Ako bi ta presuda postala pravomoćna, Sanader bi na neki način imao komotniju situaciju nego sada, pogotovu kada se u obzir uzme da u svim postupcima u kojima ga se tereti može ukupno biti osuđen na 15 godina zatvora. Odnosno, ako bi mu dosad izrečene kazne potvrdio Vrhovni sud te ih nakon toga objedinio, 61-godišnji Sanader bi, bez obzira na ishode preostalih postupaka, u zatvoru mogao biti najviše 15 godina. To znači da bi na slobodu izašao sa 74 godine jer mu se uračunava i 2,5 godina koje je dosad proveo u pritvoru. Veći problem od zatvora u tom slučaju zasigurno bi mu bilo oduzimanje imovinske koristi jer bi, da izrečene presude postanu pravomoćne, Sanader državi morao vratiti oko 55 milijuna kuna. A sudeći po načinu na koji se trudio dokazati zakonitost svoje imovine, to bi mu bila teža kazna od svih godina provedenih iza rešetaka.

>> 'Ne znam kako ću naplatiti obranu, ali Sanaderu neću okrenuti leđa'

>> Donosimo popis računa obitelji Sanader s kojih će skinuti 15,2 mil. kn

Komentara 28

DU
Deleted user
07:41 13.03.2014.

a jos dbva ili tri suđenja ima

CI
cinbenik
07:56 13.03.2014.

Da je Sanader kriminalac to je trebalo davno prije znati........samo takav je mogao i doci na celo HDZea,koji mu je omogucio da preko HDZe hobotnice dodje na vlast u Hrvatskoj........Na to su Hrvati upozoravani od Hrvatske inteligencije,po samom dolasku HDZea na vlast,i trebale su nam sve ove godine mandata HDZea da se uvjerimo u sva zla HDZea.......E da smo slusali........Zakon mu u svakom slucaju ide na ruku....HDZe mu "pakuje",a on i dalje cuva HDZe....Ima neki razlog..Sigurno planira povratak u tu zlocinacku organizaciju........HDZe steta za Hrvatsku i Hrvate je nenadoknadiva,on je ujedno i najkrivlji za zla koja su se dogodila Hrvatima od tranzicije Hrvatske i svijeta......veca je steta neshvatiti ucinjeno zlo,cak sto vise zlo velicati i tvrditi da je to drzavotvornost.......Kako ce netko doci ulagati u Hrvatsku,kada je morao placati HDZe reket,a kakoce nakon dijelom,otkrivenog zla HDZea netko doci ulagati u Hrvatsku,kada i pored monstruoznih prvostupanjskih optuzbi HDZe i dalje ima fanaticnu potporu HDZe pelcovani biraca......Pa vani ce misliti da smo totalno ludi.......Normalno bi bilo javno izclanjivanje iz zlocinacke organizacije,oni sanjaju da se vrate na vlast.......Takvo nesto samo ima u Hrvatskoj i to je HDZe=crkva ostavstina vladanja od osamostaljenja.......Hoce uvjeriti citav svijet koliko su ustvari ta zla,drzavotvorna i njihova muka.........Braco Hrvati cuvajmo se toga......Skupo smo platili njihove pokusaje ispravljanje povjesti,a opravdanje im je da jos uvjek postoji Udba,komunjare..........i to kategoricki..........Boze spasi nas novog HDZe zla......

Avatar gladnijura
gladnijura
08:28 13.03.2014.

Računica je malo pogrešna. Nakon pola odslužene kazne ima pravo zatražiti pomilovanje. Što znači da kad mu se u obzir uzme istražni zatvor koji je puno blaži od pravog, evo njega za koju godinicu van. I odu on i familyly na Barbados ili bilo gdje drugdje pod toplo sunčeko grijati ....a. I naravno trošiti ono što su bukirali i bečiti se stanovnicima Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije