Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kritika

HDZ: Možda bi predsjednica više voljela da demografiju vodi Jokić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović premjestila ured u Šibensko-kninsku županiju
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
18.04.2018.
u 10:47

Predsjednica je poručila da nikakve apstraktne strategije neće riješiti egzodus i da je potreban konkretan akcijski plan

Nakon prividnog zatišja, ponovno rat na relaciji Pantovčak – Banski dvori. Predsjednica Grabar-Kitarović sada već kontinuirano i dosljedno živcira premijera Plenkovića svako malo odašiljući strelice kritike na račun Vlade.

Fokus s tehničke vlade

Iz Šibenika, kamo je premjestila svoj ured, jučer je ponovno udarila po problemu demografije praktički optuživši Vladu da ne čini ništa kako bi se spriječio egzodus iz Hrvatske. Novost je da iz vrha HDZ-a prvi put ne uzvraćaju da je predsjednica u kampanji za novi mandat pa zato napada Vladu, nego smatraju da najnovijim udarcima želi zasjeniti priču o svojoj tehničkoj Vladi koju je pripremila nakon parlamentarnih izbora 2015. godine, a u kojoj je trebala biti politički šarolika ekipa; i Bruna Esih (Nezavisni za Hrvatsku), i Boris Jokić, i Davorko Vidović (SDP).

– Možda bi predsjednica bila zadovoljnija kada bi ministar demografije bio Jokić – ironično su odgovorili u vrhu HDZ-a. A što je predsjednica rekla?

– Nemamo više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice za stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah – poručila je Grabar-Kitarović očito ciljajući na ukupno petu (uključujući i prethodne Vlade) demografsku strategiju koju upravo radi Ministarstvo demografije. Predsjednica je spočitnula premijeru i kako se njoj zamjerilo da pretjeruje kada je rekla da je država u izvanrednom stanju zbog golemog broja iseljenih obitelji te podsjetila kako je ovih dana Plenković rekao da je Vlada zbog izvanrednog stanja s Agrokorom morala posegnuti za izvanrednim mjerama.

‘Neka se javi s prijedlozima’

– Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere – zapitala se predsjednica. Naglasila je da parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem, što je izravna kritika Vladi. Predsjednici je pred kamerama odgovorila ministrica demografije Nada Murganić poručivši da je lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost.

– Preuzeli smo odgovornost, provodimo mjere, te su mjere u skladu s politikom Vlade i u skladu s programom demografa koji su pisali taj program i ne vidim razloga zbog čega ovoliko kritike – rekla je ministrica i pozvala “sve koji su dobronamjerni” da se uključe konkretnim prijedlozima, radom i angažmanom. I u vrhu HDZ-a rekli su da se predsjednica komotno može javiti sa svojim prijedlozima i u šali zaključili da je ona više lijevo od vrha HDZ-a pošto je zagovarala Istanbulsku, a u svoju Vladu zvala Jokića i Vidovića...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović premjestila ured u Šibensko-kninsku županiju
1/9

Komentara 25

Avatar Becarina
Becarina
12:37 18.04.2018.

Iva Puljic SegoBrkic i "visoki izvori:))

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:51 18.04.2018.

Predsjednica ostaje i drugi mandat pa vi mislite. Nije tako davno kad je V.List hvalio Irsku, Njemacku i "beli svet pozivao Hrvate na odlazak.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:17 18.04.2018.

Nekako se ovi novinari sa svime slazu samo da bi proizveli konflikte izmedju KGK i vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije