Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li se prenaglio

Stier bi mijenjao statut, ali HDZ-u se ne žuri

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
03.08.2017.
u 07:00

U HDZ-u se po važećem statutu izravno biraju samo čelnici stranke i odbora, a Stier smatra da bi tako trebalo birati i sva stranačka tijela

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier poručio je ovih dana kako očekuje da će se najesen pristupiti izmjeni stranačkog statuta.

– Moje je očekivanje da će se s tom jednom radnom skupinom, čije je osnivanje premijer već najavio, krenuti najesen, no konačnu odluku o tome tek trebaju donijeti stranačka tijela, prije svih Predsjedništvo HDZ-a – rekao je Stier.

Samo načelan dogovor

Radi li se o njegovoj osobnoj želji ili se o tome razgovaralo u stranačkom vrhu, Stier nije želio otkriti, no činjenica je da je osnivanje takve radne skupine prije više od mjesec dana najavio i sam predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković. On je s Tuđmanova groba, na 28. obljetnicu osnutka HDZ-a, najavio da će se formirati nova radna skupina, kako bi HDZ dobio “moderan Statut, u skladu sa svim najboljim demokratskim praksama”. Iako u HDZ-u za sada ne otkrivaju u kojem će se smjeru kretati izmjene stranačkog statuta, u vrhu stranke jučer se moglo čuti kako je tom dokumentu definitivno potrebno “osvježenje”. Potvrđuju i kako se u stranci razgovaralo o tome da se krene u statutarne promjene, ali kako je sve još na razini “načelnog dogovora” te kako još nisu utvrđeni rokovi u kojima bi se statut trebao izmijeniti. Nije tako dogovoreno ni da će se u statutarne izmjene krenuti baš najesen, a iz stranke poručuju i da su izmjene statuta ozbiljan i dugotrajan proces te da nema razloga za žurbu, s obzirom na to da u skoro vrijeme nisu planirani unutarstranački izbori.

U HDZ-u i sada postoji statutarna radna skupina, formirana još u vrijeme dok je stranku vodio Tomislav Karamarko. Na čelu te radne skupine je Stier, no u vrhu stranke sada se može čuti kako nije rečeno da će Stier biti i na čelu nove radne skupine, koja se tek treba formirati.

– O čelniku te radne skupine nije se razgovaralo i ne znam gdje piše da će to biti baš Stier – kazao nam je jedan visokopozicionirani član stranke, koji nije želio otkriti kako bi trebala izgledati pojedina rješenja u novom statutu. Što se tiče Stiera, izvjesno je da će on ponovo potegnuti pitanje šire primjene sustava “jedan član-jedan glas”, po kojemu se sada bira predsjednik HDZ-a, ali i predsjednici stranačkih organizacija na nižim razinama.

Delegatski sustav

Takvu promjenu Stier predlaže dulje vrijeme, a ona je činila i dobar dio njegova eseja “Nova hrvatska paradigma”, u kojoj se zauzeo da se, uz predsjednike, izravno biraju i članovi središnjih stranačkih tijela te županijskih, gradskih i općinskih odbora stranke. Stier smatra da bi se tako stalo na kraj organizacijskim strukturama unutar stranke koje kroz delegatski sustav onemogućuju bilo kakve kadrovske promjene.

Širenje načela “jedan član – jedan glas” i na druge stranačke funkcije, uz Davora Ivu Stiera, obećavao je i sam Andrej Plenković kao kandidat za predsjednika HDZ-a, no za razliku od Stiera, on nikada nije precizirao koga bi sve članovi stranke birali po tom načelu. Preostaje tako vidjeti hoće li stranka na kraju prihvatiti da to bude u opsegu koji je predložio Stier, posebno kad se u obzir uzme činjenica da je on nakon odluke o formiranju nove parlamentarne Vlade s HNS-om podnio ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova, uz poruku da će se u novoj konstelaciji posvetiti širenju demokršćanske ideje u stranci i među građanima, što u HDZ-u nije najbolje primljeno.

 

Komentara 8

BU
Budak
08:16 03.08.2017.

Gospodin Stier ima jedan nerjesiv problem; on nije "komunistickog porijekla" zato mu reforma nece uspjeti. Crvena struja je prejaka u HDZ-u. Steta.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
09:04 03.08.2017.

Čaruga:)) Paraga se nije "prodao, ostao vjeran Stipi Mesicu do kraja svoje politicke karijere.

Avatar Becarina
Becarina
08:55 03.08.2017.

Stier je bio Jacin ideoloski savjetnik kad je Pupovcu poklonila "proslavu u Srbu, krtica koja je aktivirana protiv Karamarka nakon odlaska Kujundzica i Prgometa iz HDZa "ustaskog porijekla kao i Drago Pilsel:))) Plenkovic je biran po nacelu jedan clan jedann glas, mislim i Karamarko prije njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije