Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranački ključ

HDZ će za ministre gurati svoje ljude, a najveće izglede imaju Kovač, Jelić i general Krstičević

hdz
Foto: Davor Puklavec/Kristina Štedul Fabac/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
08.01.2016.
u 08:15

HDZ će morati zadovoljiti i stranački ključ, odnosno na pozicije u Vladi (ali i u drugim tijelima vlasti) morat će staviti i svoje članove

Iako bi se imena ministara buduće vlade HDZ-a i Mosta trebala znati do kraja idućeg tjedna, već se danima nagađa o tome tko bi mogao zasjesti u koje ministarstvo. Iako je obećanje da će u Vladi biti stručni ljudi, to ne znači da će svi ili većina biti nestranački ministri. HDZ će morati zadovoljiti i stranački ključ, odnosno na pozicije u Vladi (ali i u drugim tijelima vlasti) morat će staviti i svoje članove. Ne samo kako bi ih nagradili za stranački rad nego bi u suprotnom ispalo da stranka nema relevantnih kadrova. Kada je riječ o ministarskim pozicijama, koje su tek predmet dogovora, iz izvora u HDZ-u doznaje se da su Damir Jelić, potpredsjednik stranke i gradonačelnik Karlovca, Miro Kovač, međunarodni tajnik, ali i Damir Krstičević ljudi koji bi gotovo sigurno ili vrlo vjerojatno mogli dobiti ministarske funkcije.

Jelić tako figurira kao mogući ministar obrazovanja, Kovač kao ministar vanjskih poslova, a general Krstičević kao ministar obrane. Gotovo siguran kandidat bio je i dr. Ante Ćorušić kao ministar zdravstva, ali on, izgleda, ima veliku oporbu u Mostu, no i veliko uporište kod šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. U igri je i Oleg Butković, član Predsjedništva i gradonačelnik Novog Vinodolskog, kao ministar prometa iako će to ministarstvo objediniti i energetiku. Barata se imenom Domagoja Ivana Miloševića, ali i Tomislava Ćorića iako je on angažiran u HDZ-u, no nema člansku iskaznicu.

U HDZ-u kao stručnjakinju za gospodarstvo i financije cijene europarlamentarku Ivanu Maletić, ali dvojake su informacije o tome želi li se ona prihvatiti ministarskog posla. Oko svakog kandidata morat će se usuglasiti HDZ, Most i mandatar Orešković.

>> Faze žalovanja i meč 'Grmoja - Ostoja'

Komentara 80

DU
Deleted user
09:26 08.01.2016.

Koje laprdanje, važno da se nešto nadrobi, što bi trebao gurat HNS-ovce?

DA
dannpett
08:39 08.01.2016.

ne hdz neće gurati svoje ljude za ministre gurati će sdpovce naslov godine

ST
stefj
09:09 08.01.2016.

Umjesto da bar simbolički pokažu da su za štednju i smanje broj ministarstava na 18, sve ostaje po starom, To je veliki minus Mostu, odmah su blokirali reforme na početku. Ispada da su fotelje puno važnije od reformi... To što će negdje možda staviti nekog stručnog, tak nema veze, jedino je manji broj ministarstava jasan potez. Za 6. mjeseci neće biti moguće provesti reforme, sve priče o štednji ispast će trla baba lan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije