Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEČKI IZBORI Krešimir Bubalo s Antom Đapićem će u drugi krug utrke za gradonačelnika

HDSSB slavio uz tambure, HDZ u tišini gledao Farmu

18.05.2009.
u 01:35

Pjesma se orila u izbornom stožeru koalicije HDSSB-HNS-Zeleni RH već po objavljivanju prvih izlaznih anketa, i nije stajala do kasno u noć. Krešimir Bubalo, po neslužbenim rezultatima, osvojio je glasova gotovo koliko i svi njegovi protukandidati, osiguravajući si time ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka, dok je Vladimir Šišljagić unutar jedan posto vodio za HDZ-ovim Tomislavom Ivićem u utrci za osječko-baranjskog župana.

I rezultati za Gradsko vijeće te Županijsku skupštinu davali su im razloga za slavlje.

Šef pravaša nestao
– Zahvaljujem građanima što su prepoznali Snagu grada – izjavio je Bubalo prije nego što se latio mikrofona i zapjevao “Inati se, Slavonijo”, ali i Thompsonove uspješnice. Šišljagić se, pak, ponadao idealnoj kombinaciji, da on bude župan, a Bubalo gradonačelnik, dok je vrhunac u stožeru nastao kada im se oko 22.30 sati telefonski obratio Branimir Glavaš.

Za razliku od koalicijskih partnera, prvi čovjek HNS-a u gradu Ivan Vrdoljak prokomentirao je koliko je presuda Glavašu utjecala na izborne rezultate.

– Ne postoji mađioničar koji bi to mogao u postotku izmjeriti, no sigurno da je utjecala – kazao je Vrdoljak.

Potpuno drukačije ozračje bilo je u stožeru HDZ-a i HSP-a, ni pjesme niti graje, a neizvjesnost u iščekivanju rezultata liječili su gledanjem Farme.

Kandidat za župana Tomislav Ivić bez riječi je pratio brojke koje su pristizale iz minute u minutu, dok se kandidat te koalicije za gradonačelnika Anto Đapić među stranačkim kolegama pojavio tek oko 22.30, a da prethodno satima nitko nije znao gdje se uopće nalazi. Pa čak ni njegov brat, koji je pred novinarima zvao Đapića, a on ga je pitao kakvi su rezultati!

– Očito će ovo biti mrtva utrka do kraja. U drugi krug za županiju ćemo sigurno s iste pozicije ući Šišljagić i ja. Očekujemo da će u drugi krug ući i Đapić – rekao je Ivić.

Dok se doslovce u glas vodila bitka za ulazak u drugi krug između njega i Đapića, nezavisni Gordan Matković u svome je stožeru “Nove osječke priče” bio dobro raspoložen, a činilo se da je i sam pomalo iznenađen rezultatom.

– Takvo ostvarenje prije nekoliko godina bilo je nezamislivo. Đapića podupire najjača nacionalna i najjača gradska stranka, no očito je da su Osječani prepoznali promjene koje smo ponudili – kazao je Matković koji je, poput bivšeg šefa, bio uvjeren da će ući u drugi krug.

Teški poraz ljevice
U SDP-u, pak, nisu krili razočaranje. Očekivali su puno bolji rezultat.

– Ne možemo biti sretni, a niti zadovoljni. Očekivali smo puno bolje i puno više, ali za analizu ćemo ipak pričekati konačne rezultate – rekao je sinoć u svome izbornom stožeru Josip Vrbošić, kandidat koalicije HSLS-SDP-HSS-DSU, koji je dosta kaskao za svojim suparnicima.


Bubalu pomogla presuda Glavašu, Đapića koštale afere

Mrtvu utrku vodio je šef HSP-a Anto Đapić s odbjeglim pravašem Gordanom Matkovićem, no ipak se, za dlaku, uspio provući u drugi izborni krug za gradonačelnika Osijeka. Peti se put tako u posljednje četiri godine zakuhala osječka politička kuhinja, a već iscrpljeni građani na izbore će ponovno, i to 31. svibnja. No, ovakav rasplet očekivan je bio za slavonsku metropolu.

Očekivan je bio i ulazak 36-godišnjeg Krešimira Bubala u drugi izborni krug, a Matković će s “novom osječkom pričom” svoje mjesto u gradonačelničkoj fotelji ipak morati potražiti tek za četiri godine. Josipu Vrbošiću (HSLS) adut očito, iako je on mislio da jest, nije bila njegova dugogodišnja odsutnost iz Osijeka. “Snazi grada” pomogla je možda i presuda Branimiru Glavašu koji je dobio podršku brojnih Slavonaca, a Đapiću su građani očito zamjerili brojne afere koje su se s njim povezivale. Hoće li ipak ostati čelnik grada ili će ga svrgnuti Glavašev čovjek, Osječani će doznati za dva tjedna. (kh)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije