Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene zakona

HDSSB predlaže izmjene Zakona o državnom odvjetništvu

salapić,  (1)
HDSSB
14.12.2012.
u 13:12

Predložit ćemo da se vezano uz imenovanje glavnog ravnatelja SOA-e mandat ograniči isto na dva uzastopna mandata, kaže Salapić

Klub saborskih zastupnika HDSSB-a uputio je u proceduru inicijativu za izmjenu dvaju zakona – o DORH i sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, zbog, kako tvrde, očite činjenice međusobne nedopustive povezanosti i utjecaja politike na dijelove na koje nikako ne bi smjela utjecati.

– Zbog posljednje dvije afere oko izlista telefonskih brojeva, ali i katastrofalnog stanja u pitanju nacionalne sigurnosti i funkcioniranju sigurnosno-obavještajnog sustava u Hrvatskoj i jedne situacije koja je vrlo zabrinjavajuća za cijelu RH, a to je činjenica da su stupovi na kojima počiva nacionalna sigurnost RH rasklimani kao stara rashodovana kola, a nacionalna sigurnost nam je šuplja poput švicarskog sira, morali smo nešto poduzeti. S obzirom na tako zabrinjavajuću situaciju, želja nam je ovim izmjenama i dopunama ovih dvaju zakona, a zatim brzo i još nekih zakona maknuti politiku odande gdje joj nije mjesto – poručio je predsjednik Kluba HDSSB-a Dinko Burić. Njegov kolega Josip Salapić objasnio je da se ključna promjena koju ta stranka predlaže tiče glavnog državnog odvjetnika – da se sukladno zakonu mandat istoj osobi ograniči, da samo dva puta može zaredom obnašati dužnost glavnog državnog odvjetnika.

– Glavni državni odvjetnik je osoba koja je u Hrvatskoj zadužena za progon počinitelja kaznenih djela. Odvjetnika bira saborska većina, dakle politička većina u Saboru. Smatramo da je bilo kakva privatizacija voljom političke većine, bilo kakvog eventualnog utjecaja na DORH suprotna demokratskim standardima u europskim zemljama. Zato je nužno ograničiti mandat na dva uzastopna mandata – objašnjava Salapiće te dodaje kako će time urediti i političku volju u Saboru na drukčiji način i onemogućiti utjecaj dnevne politike na rad DORH-a.

– Nije normalno da ključne informacije o važnim istragama iziđu u novinama prije nego što se pojave na sudovima i u istražnim radnjama. Ovo što se događa proteklih dana pokazuje da je nužno i hitno ograničiti mandat glavnog državnog odvjetnika – tvrdi Salapić.

Svjedoci smo da sigurnosno-obavještajni sustav ne funkcionira, nema usuglašenosti predsjednika, premijera i sigurnosno-obavještajnog sustava, kaže on.

– Predložit ćemo da se oko imenovanja glavnog ravnatelja SOA-e mandat ograniči isto na dva uzastopna mandata. Privatizacija, neusklađenost obavještajnog sustava, neusklađenost policije OTC-a i glavnog ravnatelja SOA-e, nesuglasje između svih tih institucija nije normalno i da se time ugrožava temelje pravnog poretka RH. U službi koja bi trebala biti značajna za sigurnost građana događaju se uplitanja politike, to nije normalno – nastavlja Salapić dodavši kako će uskoro predložiti i ograničenje mandata predsjednika Vrhovnog suda, što će demokratizirati društvo i dovesti demokratski europski duh u Hrvatsku.

– Iz izvješća DORH-a vidljivo je da se ne može stati na kraj curenju informacija, a Bajiću je ovo treći mandat – primjećuje Salapić, dok Burić dodaje da ovo smatraju prvim i nužnim korakom uklanjanjem postojećeg stanja "u kojem je glavni državni odvjetnik u poslušničkom odnosu prema trenutačno vladajućoj političkoj eliti".
– Nedopustivo da se uspješnost mandata i rada glavnog državnog odvjetništva mjeri u tako dugom vremenskom periodu. To dovodi do situacije odgode kaznenih progona kojima smo svjedočili i mogućnosti zloporaba u političke svrhe. Gotovo nenormalna situacija koju imamo da pojedini dijelovi sigurnosno-obavještajnog sustava međusobno ne mogu surađivati ili surađuju na način koji je katastrofalan, da pojedini dijelovi sustava bolje surađuju sa službama drugih zemalja nego međusobno – kaže Burić te dodaje da "kontroliraju i špijuniraju jedni druge, podmeću jedni drugima, služe se nezakonitim djelovanjem i prema novinarima i jedni prema drugima te na taj način ugrožavaju ustavna prava građana".

– Ograničavanjem mandata smanjit će se politički presing i na glavnog državnog odvjetnika i na SOA-u. Nitko od nas više nema prava zatvarati oči pred ovom katastrofalnom. Stalno neki gate, Watergate, Oliver gate, ovaj gate, onaj gate, koji je sljedeći, vjerojatno Mladengate, tko to zna, bože sačuvaj, luda kuća – zaključuje Burić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije