Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Evo što predsjednik HBK kaže na najavu poreza crkvenim zajednicama

Želimir Puljić
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2014.
u 18:08

Predsjednik HBK ističe kako se radi o "prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati"

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić komentirao za Hrvatski katolički radio Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija kojeg je Vlada jučer usvojila i uputila ga u saborsku proceduru. Puljić je istaknuo kako se radi o "prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati".

Istaknuo je kako se sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

"No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske. I do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone plaćale poreze. Propisi su se i tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale. Tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru", rekao je Puljić i dodao kako Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje nego i na opće dobro.

"U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito i tako doprinijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana „Obliti privatorum publica curate“ – zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima", zaključio je Puljić.

>> Crkva i Dinamo: Sve poreze već plaćamo

>> Linić: Porez će plaćati svi, pa i sportska društva i crkvene zajednice

Komentara 83

VO
vobrado
18:28 31.01.2014.

Vrlo korektan odgovor. Crkva je i do sada plaćala porez na sve profitabilne stvari. Druga je stvar što naša država ne poštuje privatnu imovinu koja je u cijelom svijetu svetinja. Država je dužna vratiti svu opljačkanu i oduzetu imovinu, bilo u naravi, ako je moguće, a ako nije moguće, onda u procijenjenoj novčanoj vrijednosti. I to je to. P.s. Zar bi Dobrovoljna Vatrogasna Društva trebala plaćati porez na članarine svojih članova.

DO
domazl
18:33 31.01.2014.

Može se svećenike voljeti ili ne, ali je istina da se vlasništvo mora poštivati. Kako ga je tko stekao, nije predmet ove teme. Nitko do sada nije osporavao vlasništvo crkve, niti ga dovodio u pitanje. Nitko od nas nije kriv, ako država nije uzela ono što njoj pripada, već su krivi državni činovnici i vlasti. Pljuvati po nekome samo zato što nam nije drag, nije korektno. Niti ja nisam lud za pojedincima iz crkve, iako ju poštujem kao instituciju.

Avatar Neron
Neron
19:15 31.01.2014.

Gospodo! Moja je želja na Misi u škrabicu ubaciti 10 kuna - trebam li dati državi zbog toga 2,5 kune? Tražiti račun? Koliki je angažman Crkve u pitanju Karitasa? Ajmo dalje! Ako dam svom djetetu džeparac od sto kuna, treba li mi dijete izdati fiskalni račun? Što ako pomognem prosjaku na cesti? Pišete nebuloze i gluposti! Svaka crkvena djelatnost koja je profitna - iznajmljivanje prostora, prodaja knjiga i sl. podliježe zakonu kojem podliježe identična djelatnost koja nije vođena od Crkve. Linićev balon kojeg pušta je samo nastavak Milanovićeve izjave o nedolasku Crkve na obilježavanje holokausta. Nedostaje im vanjskih neprijatelja, a trebaju okriviti nekoga za vlastite gospodarske neuspjehe. Osim toga brine ih i nedavni referendum gdje su se građani opredijelili za one vrijednosti koje zastupa i Crkva. Mnogi se ovdje spominju stvari koje su sramotne za Crkvu. No, nije li Šegon sramota za SDP, ili Sanader za HDZ? Da li su te dvije stranke zbog toga u svom temelju loše te ih treba zabraniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije