Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neprofitne udruge

Linić: Porez će plaćati svi, pa i sportska društva i crkvene zajednice

bozanić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
30.01.2014.
u 14:06

Sve neprofitne organizacije koje obavljaju gospodarsku djelatnost i ostvare više od 230.000 kuna prihoda morat će osnovati posebnu tvrtku za tu djelatnost.

Nakon što je Vlada prihvatila novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, ministra financija Slavka Linića pitali smo znači li to da će, primjerice, i Dinamo i Crkva plaćati porez.

– Da, plaćat će svi pa tako i sportska društva i crkvene zajednice – odgovorio je ministar financija.

Linić je najavio da sve neprofitne organizacije koje od gospodarske djelatnosti ostvare više od 230 tisuća kuna moraju osnovati trgovačko društvo ili neki drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni. Drugim riječima, ubuduće će sve domaće i strane udruge i njihovi savezi, zaklade, fundacije, ustanove, umjetničke organizacije, udruge poslodavaca te vjerske i druge zajednice državi plaćati porez ako imaju prihode veće od 230 tisuća kuna.

– Morat će voditi knjige po Zakonu o trgovačkim društvima i u tom ćemo dijelu i te kako voditi nadzor. Kad je u pitanju gotovina, tu ćemo ići na posebne propise i nastojati uvesti nadzor po osnovi fiskalizacije. Taj dio riješit će se Zakonom o fiskalizaciji – napominje ministar.

Također, sve organizacije s više od tri milijuna kuna prihoda morat će izraditi financijska izvješća, a s prihodom većim od deset milijuna kuna i revizorska izvješća.

Ujedno, Linić je danas najavio i mjere kojima će Vlada nastojati smanjiti proračunski deficit. O kojim mjerama je riječ i kako će se to odraziti na građane, možete pročitati ovdje.

>>Oporezivat će se igre na sreću, nekretnine, štedjet će se na zdravstvu...

Komentara 103

BO
boris
15:07 30.01.2014.

bilo bi mu dobro da naplati dugovanje Jutarnjeg lista

SV
svepolako
15:13 30.01.2014.

Da, porez moraju plaćati svi, samo Pavić i EPH ne moraju. tssss... oni imaju samo stotinjak milijuna eura poreza, sitnica

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:21 30.01.2014.

Naravno da ce svi placati poreze. Nadam se da ce i kontrola nad rashodima biti jaca, da se ti porezi ne trose uzalud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije