Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalne blagajne

Crkva i Dinamo: Sve poreze već plaćamo

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
31.01.2014.
u 10:30

Neprofitne organizacije s prihodom većim od 230.000 kuna morat će osnovati tvrtke

Crkva i ostale vjerske zajednice, sportski klubovi, komorske organizacije, zaklade, fundacije, sindikati, točnije sve neprofitne udruge morat će osnivati tvrtke ako od gospodarskih djelatnosti ostvaruju više od 230.000 kuna prihoda godišnje. U gospodarske djelatnosti ne ubrajaju se prihodi od najma i zakupa. – Da, plaćat će svi pa tako i sportska društva i crkvene zajednice – zaprijetio je ministar financija Slavko Linić napominjući da će im uvesti i obvezu fiskalizacije.

Crkva već ima tvrtke

Novina je to iz prijedloga Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji je Vlada jučer poslala u parlament. Zanimljivo je da se Linićevih velikih prijetnji nitko ne boji; većina sugovornika pozdravlja prijedlog. U Crkvi kažu da se za njih ništa neće promijeniti jer su već osnovali tvrtke za komercijalne djelatnosti kojima se bave, a prihode od najma ionako su posebno prijavljivali. Tako su, na primjer, Hrvatski katolički radio, Kršćanska sadašnjost te tvrtka Misna Vina u vlasništvu biskupija, a Crkva ima i neke nekretninske tvrtke. Iako se mnogi pitaju što će biti s milodarima; plaćanjima misa, krštenja, obreda vjenčanja... fiskalizacija neće ući pod crkvene krovove.

U ugovorima sa Svetom stolicom te su aktivnosti Crkve, iako se naplaćuju, definirane kao duhovne aktivnosti, kažu nam izvori bliski Crkvi, pa se na njih ne može odnositi ni najnovija regulativa.

Ni u Dinamu se nisu uzbudili.– Dinamo je od 1. siječnja 2013. postao prva udruga koja je obveznik plaćanja poreza. Kasnije su to postale i još neke udruge. Dakle, nikako ne stoji tvrdnja da Dinamo ne plaća poreze. Plaća ih sve, a tako će biti i s novim porezima. Plaćat ćemo sve po slovu zakona kao i do sada – kazao je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina i dodao da namjerava poštivati zakonske odredbe bude li trebalo osnovati i tvrtku Dinamo .

Prodaja igrača upitna

Međutim, Vlado Brkanić, ugledni porezni savjetnik iz RRiF-a, kaže da je upitno je li prodaja igrača uopće komercijalna djelatnost. – Ako klubovi na kraju godine ne dijele dobit nego je prenose u iduću godinu i njome financiraju osnovnu djelatnost onda ne bi trebali plaćati posebne poreze uz one koje već plaćaju – kaže Brkanić navodeći da ne misli da sportska društva moraju imati i tvrtke u svom sastavu. Iako se ne zna hoće li niknuti mnogo novih tvrtki, ono što je sigurno jest da će novi propis zaustaviti '‘praksu'’ nekih umjetničkih udruga da pod paskom neprofitne udruge organiziraju razne festivale, sajmove ili vode ugostiteljske objekte. – Udruge su ugostiteljskim djelatnostima bile nelojalna konkurencija.

Bila je masovna pojava i zlouporaba voditi kafiće pod krinkom umjetničkog kluba, a koristila se i mogućnost prodaje na štandovima bez plaćanja obveza prema državi – kazao je Petar Lovrić, predsjednik udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Neprofitne organizacije s više od tri milijuna kuna prihoda morat će izraditi financijska izvješća, a s prihodom većim od deset milijuna kuna i revizorska izvješća. To će donijeti nove troškove organizacijama, ali će osigurati transparentniji pristup jer će se sva njihova izvješća javno objavljivati u sklopu Registra neprofitnih organizacija koji vodi Ministarstvo financija. – Morat će voditi knjige po Zakonu o trgovačkim društvima i u tom ćemo dijelu i te kako voditi nadzor – rekao je Linić dodavši da će posebno nadzirati gotovinu.

>> Linić: Porez će plaćati svi, pa i sportska društva i crkvene zajednice

Komentara 7

DI
Dijaspora
11:55 31.01.2014.

Ovi na Koje su se obrušili plaćaju. Što je s prijateljima koji ne plaćaju??? EPH i ostali???

SW
swic
11:38 31.01.2014.

I treba a placaju

VE
verica2
12:41 31.01.2014.

Člankom 3. Zakona o fiskalizaciji propisano je da su obveznici fiskalizacije obveznici poreza na dobit i obveznici poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost. Crkva je neprofitna pravna osoba i nije obveznik poreza na dobit. Ukoliko obavlja gospodarsku djelatnost čiječije bi neoporezivanje dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu, Porezna uprava može rješenjem utvrditi da je određena organizacija obveznik poreza na dobit za tu gospodarsku djelatnost. Što se tiče milodara ili donacija, vrijedi slijedeće: Pokloni i donacije, za koje neprofitna organizacija ne pruža nikakvu protuuslugu davateljima tih donacija, nisu oporezivi. Neprofitna organizacija može primati donacije u novcu, stvarima, uslugama i drugim oblicima materijalne imovine koja imaju tržišnu vrijednost, a na primljene donacije ne plaća porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije