Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRANJE NOVCA

HANFA upozorila građane: 'Nemojte se javljati na te oglase. Možete biti kažnjeno gonjeni'

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
01.12.2021.
u 13:11

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana

Na društvenim mrežama počeli su se pojavljivati razni oglasi osoba ili samoprozvanih "agencija" koje su u potrazi za tzv. "financijskim kuririma", a iz Hanfe su u srijedu upozorili građane da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca.

"Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima - tzv. 'financijskim kuririma'. Osoba koja prihvati posao 'financijskog kurira' zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. 'agentu/agenciji' od kojih je i prihvatila posao", navedeno je u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfa).

Upozorili su građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika - "financijskog kurira", potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela. 

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu, pojasnili su iz Hanfe.

Iz te regulatone agencije su pozvali građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije