Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omalovažavao djevojke

Haker SwaBo: Kako sam uspio razotkriti divljaka s Facebooka

Administrator i osnivač stranice na Facebooku
Foto: Facebook
1/3
22.04.2014.
u 21:11

Vlasnik profila: Ne znam tko je na fotografijama. Drugi mi ih šalju, a ja ih samo objavim

– Zašto sam hakirao i pronašao tko stoji iza stranice s fotografijama djevojaka? Iskreno, zbog svojih prijateljica. Njih četiri su mi se potužile da je netko objavio njihove fotografije. Zamisli kako su se osjećale. Ma da mi se požalila samo jedna, i to je previše. Prijateljica mi je i volim je, govori nam tako M. N. iz Tuzle, u hakerskim krugovima poznatiji pod nadimkom SwaBo1337, osnivač skupine United Bosnian Hackers (podaci poznati redakciji).

Nije trebalo puno da stupi u kontakt s nekadašnjim kolegom, osnivačem stranice. Naime, 16-godišnji Renato E. iz Hrvatske (podaci poznati redakciji) sam mu se pohvalio kako postavlja stranicu s fotografijama djevojaka nazvanu Najveće dr... osnovnih i srednjih škola.

– Kad sam ga pitao zašto, kazao je: "Pa ja ni ne znam tko je na fotografijama, drugi mi šalju slike, a ja samo objavim." Renato E. odbio je ukloniti fotografije pa je SwaBo1337 ušao u administraciju stranice i obrisao što je trebalo.

– Pedofilija? Pa ne znam baš. Osnivač, Renato, ima 15, 16 godina – kaže M.N.

– Zašto to radi? Mislim da želi privući pozornost, samo to. Poznavao sam Renata, inače koristi lažan profil Josip Mamić, duže vremena jer smo se bavili istim poslom, hakiranjem. Poslije smo se malo udaljili. Ja sam nastavio i osnovao United Bosnian Hackers, on je prešao na igrice – kaže. Skupina UBH (United Bosnian Hackers) broji četiri člana i hakiraju ono što mogu.

– Ne težimo medijskoj pozornosti. Ne spadamo u Anonymouse i ostale grupe kojima je važna samo slava. Hakiramo zato što možemo i znamo, kako bismo dali do znanja vlasnicima i administratorima da su im stranice ranjive. Svaki put ostavimo poruku. Većinom radimo deface stranica, s razlogom ili bez njega (Blackhat).Poznati smo po akcijama hakiranja posebnih stranica kao i po mass defaceu – kaže.

I to što oni rade ponovno postavlja u žarište pitanje sigurnosti i anonimnosti na internetu.

Foto: Facebook/ Naš potok

Renato E. na Facebooku je omalovažavao djevojke (FOTO: Facebook)

- Ne, nikoga se ne tiče kakve su djevojke koje su na fotografijama. Sve što rade je njihova stvar. I pod tim ne želim reći da rade nešto loše, govorim općenito. No razmislite. Eto, da ja sad tebi pošaljem svoju nagu fotografiju, što onda? Da ne želim da bude viđena, ne bih ti je poslao, zar ne - govori. Sigurnost i privatnost su ipak samo iluzije. Renato E. danas je deaktivirao svoj profil na Facebooku.

>> Osnivač grupe s fotografijama djevojčica maloljetnik iz Hrvatske

>> Žrtva pedofilske grupe na Facebooku: Sramim se!

Komentara 26

RI
Rizlman
21:51 22.04.2014.

Stranica još uvijek stoji, i prije nego što su je mediji počeli reklamirati imala ja upola manje lajkova. Da ja nisam na portalu večernjeg pročitao da ta grupa postoji nikad ne bih ni znao da postoji. A pošto se digla tolika bura onda sam išao provjeriti o čemu se radi. To su obična dječja posla, to su vam današnja djeca, odrastite i prihvatite to.

DR
drznedaj
21:46 22.04.2014.

haha, otkucao frenda i sad on haker. Script kiddie

BA
Black Angels
21:48 22.04.2014.

Hacker...haha...druze..hackeru...jedan hacker..nikad..ne izlazi...van...sa svojim znanjem...posebno ne po medijama....zapamti jedno....nikad se ne nazivaj hackerom..ako te drugi hackeri ne priznaju posebno se ne usporedjuj sa anonymosima...elite team...phantomima...naravno ako.si cuo za njih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije