Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VICE MIŠKOVIĆ

Haker iz Zadra koji je, kao tinejdžer, provalio u Pentagon danas radi kao terapeut

Foto: Arhiva VL
1/2
21.02.2023.
u 06:36

Osim same provale u sustav, nevjerojatno zvuči i činjenica da je po Pentagonovu terminalu „šetao i njuškao“ ne sat, dan ili tjedan, nego punih mjesec dana, a da to nitko nije uočio. Tek kada je nešto od podataka kopirao, sustav terminala, programiran za samouništenje u slučaju hakerskog upada, raspao se.

Bila je veljača 1997. kada su na jedna vrata u Zadru, po nalogu Interpola, pokucali policajci iz Odjela za privredni kriminal. Nisu tražili ni kontroverznog poduzetnika ni političara upletenog u sumnjive poslove, nego nestašnog tinejdžera koji je zaobišao sve sigurnosne prepreke, probio šifre i ušao ravno u sjedište američkog Ministarstva obrane. Njegovu zaprepaštenom djedu, koji je tada otvorio vrata, policajci su kratko rekli: "Vaš unuk provalio je u Pentagon", a djedov odgovor: "Kako provalio u Pentagon, nije se maknuo iz sobe već sedam dana", preplavio je naslovnice u Hrvatskoj i susjedstvu.

Večernji list tada je objavio ekskluzivan razgovor s maloljetnim hakerom Vicom Miškovićem koji se našim novinarima hrabro pohvalio kako je, osim u Pentagon, provalio i u terminal NASA-e. Danas, 26 godina kasnije, čovjek koji je kao tinejdžer upao u najčuvanije svjetske računalne sustave, nije više raspoložen za izjave za medije. No, prisjetit ćemo se što je Večernjakovim novinarima ispričao te 1997. – neposredno nakon što je uhvaćen „s prstima u Pentagonu“, Vice je objasnio kako je iz svoje sobe u Zadru za samo dva dana provalio u dobro čuvani sustav.

– Podatke o načinu upada dobio sam preko interneta, a kada sam došao do Pentagonova terminala, morao sam se ipak sam snaći. Koristio sam poseban program koji traga za šiframa, ali ga je ipak potrebno nadzirati i korigirati. Trebalo mi je samo dva dana da u tome uspijem i čini se da sam imao i malo sreće – ispričao je tada Vice, otkrivši da je imao i suučesnicu – svoju baku koja mu je pomagala tako što ga je vješto skrivala od roditelja, dok je satima, često i noću, sjedio za računalom.

Foto: Arhiva VL

Zadarski tinejdžer tada nije bio svjestan u kakvu se riznicu podataka ušuljao. – Nisam ih mogao čitati, jer su bili komprimirani, a nisam imao poseban program, Unix, koji bi ih dekomprimirao – rekao je tada Vice. Osim same provale u sustav, nevjerojatno zvuči i činjenica da je po Pentagonovom terminalu „šetao i njuškao“ , ne sat, dan ili tjedan, nego punih mjesec dana, a da to nitko nije uočio. Tek kada je nešto od podataka kopirao, sustav terminala, programiran za samouništenje u slučaju hakerskog upada, raspao se.

U vrijeme kada je za avanturu mladog Zadranina doznao Pentagon, „dobar glas“ daleko se čuo pa je za Vicu doznao i Scotland Yard. Oni su, naime, tada uhvatili engleskog hakera kojemu je Vice dao provaljenu šifru. Mlađahne su hakere policajci tada detaljno preispitali kako bi utvrdili jesu li radili samostalno ili je iza njih stajala neka tajna organizacija. S maloljetnim su Zadraninom tri dana na ispitivanju tada proveli i njegovi roditelji.

Sreća u nesreći je svakako bila to što u vrijeme kada je Vice provaljivao u sisteme, 1997. godine, u Hrvatskoj još nije bilo zakona o računalnoj sigurnosti, tako da nije bilo ni definiranih pravnih sankcija. Ipak, policajci iz Odjela za privredni kriminal oduzeli su mu računalo, a prijetila mu je i optužnica za počinjenu štetu od pola milijuna dolara.

– To nije imalo smisla s obzirom na to da nikakve podatke nisam ni dirao ni oštetio. Nakon par tjedana su mi ipak vratili računalo – rekao je Vice. Novinarima je kasnije ispričao i da je motiv za njegov „podvig“ bio silan interes za teorije o izvanzemaljcima te njihovoj suradnji s američkom vojskom. No, to što je tražio, ipak nije našao. Umjesto željenih podataka o vanzemaljcima, došao je samo do osobnih baza podataka zaposlenika u bazi. Iako su to bili osjetljivi podaci, za Vicu su bili nezanimljivi.

Tada učenik Matematičke gimnazije, poznatog zadarskog MIOC-a, bio je razočaran, jer očekivao je, kako je rekao, da su takvi sistemi mnogo bolje zaštićeni, no ispostavilo se da nije trebalo neko veliko znanje da se u njih provali.

Iako je svoj talent za računarstvo, na ne baš slavan način, dokazao i u praksi, Vicu nisu zatrpali poslovnim ponudama, nije čak dobio ni stipendiju nakon što je upisao Studij Organizacije i informatike FOI u Varaždinu. Iako su mu je mnogi prognozirali, Zadranin ipak nije izgradio karijeru u informatičkom svijetu.

Studij koji je upisao nije završio jer je od ljubavi prema računalima bila jača ljubav prema psihologiji, tj. prema istraživanju čovjeka i njegovih unutarnjih stanja i potencijala. „Nekad sam provaljivao u računalne sustave, a danas u ljudske“ , rekao je u jednom razgovoru Vice, dodavši da već nekoliko godina radi kao terapeut radiestezist te sa suprugom vodi udrugu Terra za poboljšanje kvalitete života.

'Cijene otišle u nebo, treba se maknuti iz gradova': Gradit će se stanovi za najam mladima?

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Semper5
Semper5
08:51 21.02.2023.

UNIX nije nikakav program za dekomprimiranje, UNIX je operativni sustav, preteča Linuxa. Ja se nadam da je ovo izmišljotina novinara.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:09 21.02.2023.

Mozda bi ipak netko mogao uzeti taj Unix i popraviti software ovoga foruma. Ovo sada je katastrofa, bas ono balkanski aljkavo napravljeno.

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
09:09 21.02.2023.

citam u jednom komentaru: Momak je računalni čarobnjak...pa sto nije radio kao svi mi "obisni" za dobrobit zajednice nego je napravio ceh koji smo svi mi platiliiz proracuna a on nije odradio niti dan nekon korisnog rada kao kaznu. stvarno ova hr ima twisted pojemove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije