Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG NEODGOVORNIH VOZAČA

HAC postavlja 1088 novih superkamera za nadzor prometa

Od ponoći 15. lipnja do 15. rujna na snazi su nove i veće cijene cestarine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
30.10.2020.
u 06:45

Uz pomoć napredne tehnologije prometni podaci i alarmi šalju se u kontrolnu sobu. Svaka sekunda u otklanjanju početne incidentne situacije je bitna i može spasiti živote

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna. Te superkamere sa sustavom videodetekcije otkrivaju u nekoliko sekundi izvanredne situacije na autocesti poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo ili vozilo koje se kreće presporo…

U HAC-u objašnjavaju da sve više vozila na autocestama povlači za sobom i potrebu za povećanje sigurnosti prometa na njima. Pri tome se najviše izvanrednih situacija na autocestama najčešće događa u zonama čvorova i velikih objekata. A kako bi se spriječile moguće posljedice izvanrednih situacija na autocestama, ističu u HAC-u, potrebno ih je na vrijeme detektirati te s pomoću promjenljive prometne signalizacije prenijeti poruke sudionicima u prometu i pravodobno upozoriti sve nadležne interventne službe. Stoga je na autocestama uveden sustav videonadzora i videodetekcije kojim se obavlja stalan nadzor i analiza stanja prometa. Kamere su pri tome postavljene na mjestima gdje je najveća mogućnost nastanka incidentnih situacija.

Spriječiti sekundarne nesreće

U operativnom centru, kažu u HAC-u, osim što se prati u svakom trenutku stanje prometa, prate se i vremenski uvjeti na trasi te se poduzimaju potrebne mjere dođe li do izvanrednih situacija ili pogoršanja meteoroloških uvjeta. Učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama potpuno ovisi o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata. Svakom izgubljenom minutom dramatično raste rizik druge, sekundarne nesreće uzrokovane početnim incidentom. Svaka sekunda u otklanjanju početne incidentne situacije je bitna – tumače u HAC-u i dodaju da učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama može spasiti živote, a sama reakcija je najovisnija o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata.

Napredne tehnologije automatske detekcije incidenata, navode u HAC-u, detektiraju sve značajne incidente u roku od nekoliko sekundi, a rezultat toga su ublažavanje posljedica incidenta i izbjegavanje sekundarnih nesreća. Prometni podaci, kompresirane slike i alarmi šalju se u kontrolnu sobu. A sustav se može, kažu u HAC-u, integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

Pri generiranju alarma, referent-operater u kontrolnoj sobi dobiva ne samo alarm nego i vizualnu informaciju pomoću snimke samog događaja i tako na najinformiraniji mogući način odlučuje o potrebnim postupanjima. Analiza snimaka kamera u realnom vremenu omogućava efikasnije upravljanje prometom na autocestama – objašnjavaju HAC-ovi stručnjaci.

U slučaju, dodaju, izvanrednih situacija njihova pravovremena detekcija omogućuje brzu intervenciju nadležnih službi, a druge sudionike u prometu moguće je pravodobno obavijestiti kako bi se izbjegle sekundarne nesreće. U postojećem sustavu videonadzora i videodetekcije na HAC-ovim autocestama pojavljuju se problemi s optikom kamera, izlaznim signalima, niskom rezolucijom, kamere nemaju odgovarajući zoom i pregled detalja.

Digitalne umjesto analognih

Stoga su u HAC-u, u skladu sa suvremenim tehnološkim standardima sa sigurnosnog i prometno-informacijskog aspekta, pokrenuli proces rekonstrukcije postojećeg sustava videonadzora i videodetekcije. Tako su lani izradili izvedbeno-projektnu dokumentaciju kojom je predviđena zamjena analognih kamera suvremenim digitalnim IP kamerama te postavljanje dodatnih digitalnih kamera na lokacijama na kojima trenutačno nije moguće udovoljiti zahtjevima automatske detekcije incidenta.

U HAC-u kažu da su IP kamere ili kamere internetskog protokola digitalne videokamere koje prenose videozapise preko računalne mreže. One imaju bolju kvalitetu slike, naprednu tehnologiju snimanja i mogućnost povezivanja velikog broja kamera u nadzorni sustav. Uz to, objašnjavaju u HAC-u, digitalne kamere imaju napredne značajke, kao što su analiza, napredna tehnologija detekcije pokreta i daljinsko fokusiranje. Videozapisi se skladište digitalno, koristeći mrežne videosnimače. A u jedan sustav za videonadzor, kažu u HAC-u, može se dodati doslovno neograničen broj kamera internetskog protokola.

Hrvatskim autocestama četvorke i petice za sigurnost

Hrvatske autoceste kontinuirano, različitim projektima, provode aktivnosti na povećanju sigurnosti na autocestama. Iako smo nedavno za sigurnost na autocestama dobili visoku ocjenu, naša se ulaganja u sigurnost nastavljaju što pokazuje i ovaj projekt modernizacije sustava videonadzora – poručio je predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan.

Hrvatske su autoceste od ovlaštenog revizora cestovne sigurnosti u sklopu projekta Sigurnosna ocjena dionica TEM cesta koji je za tu tvrtku izradio Zavod za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu za sigurnost svojih autocesta dobile peticu.

Rezultati su pokazali da ukupno 45 dionica HAC-ovih autocesta odnosno njih 49 posto ima nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena pet, a 47 dionica (51 posto) ima srednje nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena četiri.

Komentara 29

BE
belototo
07:38 30.10.2020.

Kad će kamere da maknu uhljebe sa naplatnoj kućica i uvedu vinjete?

DU
Deleted user
08:11 30.10.2020.

Sad kad još radi sigurnosti u prometu smanje ograničenja brzine na 100kmh većim djelom autoceste, kamere će se višestruko isplatiti. Uvest ćemo novu ekonomsku granu, i izvoziti ju u EU. Takve nam stvari najbolje idu.

KA
Kalimero4
07:59 30.10.2020.

Bandić je od Zagreba napravio ruglo postavivši tisuće uspornika na lokalnim,županijskim i državnim cestama umjesto kamera i naplate kao i u svim drugim Europskim gradovima.Tu su oprani milijuni kuna a Zagreb se gadi vozačima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije