Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAC postavio prvu horizontalnu 3D signalizaciju za krivi smjer

Takav način način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji
25. rujna 2019. u 15:45 9 komentara 13245 prikaza
Foto: HAC
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatske autoceste postavile su sinoć prvu horizontalnu 3D signalizaciju koja će upozoravati vozače da su krenuli u krivom smjeru. Prve umjetne s 3D efektivom postavljeni su na čvoru Popovec na A4 Zagreb-Goričan. Horizontalna 3D prometna signalizacija će uz postojeću vertikalnu (ruka” STOP – KRIVI SMJER ) vizualno djelovala kao fizička prepreka te tako dodatno upozoravala korisnike o ulasku u pogrešan smjer vožnje.

Skrenuo u suprotan smjer Je li moguće VIDEO Što mu je bilo: Pogledajte ovaj sulud potez vozača u Splitu

Takav način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji. Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe”.

 | Autor : HAC Foto: HAC

Horizontalna oznaka “umjetna izbočina” izvodi se u cijeloj širini prometnog traka do rubnih crta, dok se manje oznake, “šiljci”, izvode ispred. U HAC-u kažu da je izvedba 3D signalizacije planirana je za četvrtak, 26.runa navečer na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica u smjeru Zagreba. U narednim danima planirano je ucrtavanje umjetnih izbočina i šiljaka na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd, na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac na čvoru Rugvica te na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijek.

HAK Šire mrežu kamera Novi radari stigli prometnoj policiji, vide sve, a HAK proširio karte

Horizontalna signalizacije s 3D efektom u sklopu pilot projekta HAC će postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta, a pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postavit će se na svim čvorovima i odmorištima. U HAC inače ima godišnje 200-tinjak dojava o vožnji u suprotnom smjeru na svojim autocestama, no ne budu sve dojave potvrđene.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • gragakarlovac:

  koji vozaći, majstori u RH, kad im treba ovako nešto da se nebi poubijali na cesti

 • Long:

  To je kostalo najmanje 6 miliona kuna plus pdv.

 • Avatar dras32
  dras32:

  Pošto će se rođe naplatiti? Kao i za sve drugo što se naplaćuju. Svako selo je dobilo bar po jedan semafor i radar koji ga zatvara, i gdje treba i gdje ne treba. E pa dragi novinari ajde se malo ... prikaži još! bavite osnovom svog posla, istražite tko na tome obrće lovu i koliku.