Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAC postavio prvu horizontalnu 3D signalizaciju za krivi smjer

Takav način način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji
25. rujna 2019. u 15:45 9 komentara 13225 prikaza
Foto: HAC
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatske autoceste postavile su sinoć prvu horizontalnu 3D signalizaciju koja će upozoravati vozače da su krenuli u krivom smjeru. Prve umjetne s 3D efektivom postavljeni su na čvoru Popovec na A4 Zagreb-Goričan. Horizontalna 3D prometna signalizacija će uz postojeću vertikalnu (ruka” STOP – KRIVI SMJER ) vizualno djelovala kao fizička prepreka te tako dodatno upozoravala korisnike o ulasku u pogrešan smjer vožnje.

Skrenuo u suprotan smjer Je li moguće VIDEO Što mu je bilo: Pogledajte ovaj sulud potez vozača u Splitu

Takav način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji. Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe”.

 | Autor : HAC Foto: HAC

Horizontalna oznaka “umjetna izbočina” izvodi se u cijeloj širini prometnog traka do rubnih crta, dok se manje oznake, “šiljci”, izvode ispred. U HAC-u kažu da je izvedba 3D signalizacije planirana je za četvrtak, 26.runa navečer na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica u smjeru Zagreba. U narednim danima planirano je ucrtavanje umjetnih izbočina i šiljaka na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd, na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac na čvoru Rugvica te na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijek.

HAK Šire mrežu kamera Novi radari stigli prometnoj policiji, vide sve, a HAK proširio karte

Horizontalna signalizacije s 3D efektom u sklopu pilot projekta HAC će postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta, a pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postavit će se na svim čvorovima i odmorištima. U HAC inače ima godišnje 200-tinjak dojava o vožnji u suprotnom smjeru na svojim autocestama, no ne budu sve dojave potvrđene.

NAKON BROJNIH REAKCIJA
Nikome nije promaklo! Sada se zna odakle Doris masnice na koljenima
Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja
 • gragakarlovac:

  koji vozaći, majstori u RH, kad im treba ovako nešto da se nebi poubijali na cesti

 • Long:

  To je kostalo najmanje 6 miliona kuna plus pdv.

 • Avatar dras32
  dras32:

  Pošto će se rođe naplatiti? Kao i za sve drugo što se naplaćuju. Svako selo je dobilo bar po jedan semafor i radar koji ga zatvara, i gdje treba i gdje ne treba. E pa dragi novinari ajde se malo ... prikaži još! bavite osnovom svog posla, istražite tko na tome obrće lovu i koliku.