Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni projekt u Europi

HAC postavio prvu horizontalnu 3D signalizaciju za krivi smjer

Foto: HAC
1/4
25.09.2019.
u 15:45

Takav način način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji

Hrvatske autoceste postavile su sinoć prvu horizontalnu 3D signalizaciju koja će upozoravati vozače da su krenuli u krivom smjeru. Prve umjetne s 3D efektivom postavljeni su na čvoru Popovec na A4 Zagreb-Goričan. Horizontalna 3D prometna signalizacija će uz postojeću vertikalnu (ruka” STOP – KRIVI SMJER ) vizualno djelovala kao fizička prepreka te tako dodatno upozoravala korisnike o ulasku u pogrešan smjer vožnje.

Takav način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smjer jedinstven je u Europi i koristi se još kao pilot samo u Austriji. Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe”.

Foto: HAC

Horizontalna oznaka “umjetna izbočina” izvodi se u cijeloj širini prometnog traka do rubnih crta, dok se manje oznake, “šiljci”, izvode ispred. U HAC-u kažu da je izvedba 3D signalizacije planirana je za četvrtak, 26.runa navečer na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica u smjeru Zagreba. U narednim danima planirano je ucrtavanje umjetnih izbočina i šiljaka na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd, na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac na čvoru Rugvica te na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijek.

Horizontalna signalizacije s 3D efektom u sklopu pilot projekta HAC će postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta, a pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postavit će se na svim čvorovima i odmorištima. U HAC inače ima godišnje 200-tinjak dojava o vožnji u suprotnom smjeru na svojim autocestama, no ne budu sve dojave potvrđene.

Komentara 9

GR
gragakarlovac
16:20 25.09.2019.

koji vozaći, majstori u RH, kad im treba ovako nešto da se nebi poubijali na cesti

LO
Long
16:19 25.09.2019.

To je kostalo najmanje 6 miliona kuna plus pdv.

Avatar dras32
dras32
16:15 25.09.2019.

Pošto će se rođe naplatiti? Kao i za sve drugo što se naplaćuju. Svako selo je dobilo bar po jedan semafor i radar koji ga zatvara, i gdje treba i gdje ne treba. E pa dragi novinari ajde se malo bavite osnovom svog posla, istražite tko na tome obrće lovu i koliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije