Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVANJE UTJECAJEM

Gzim Redžepi oslobođen optužbi da je radio pritisak na vještaka u sporu Severine i Milana Popovića

Na Općinskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Gzimu Redžepiju
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
22.09.2022.
u 14:00

Kako se navodilo u optužnici, Redžepiju se stavljalo na teret da je krajem kolovoza 2020. trgovao utjecajem koristeći autoritet zastupnika Gradske skupštine i višegodišnjeg bivšeg zamjenika pročelnice Ureda za zdravstvo, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Gzim Redžepi na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za trgovanje utjecajem. Riječ je o slučaju koji se odnosi na spor između Milana Popovića i Severine Kojić oko skrbništva nad njihovim djetetom. Prema optužnici Redžepi je od vještaka tražio da napravi nalaz u korist Popovića jer je on dobar otac. Kako se navodilo u optužnici, Redžepiju se stavljalo na teret da je krajem kolovoza 2020. trgovao utjecajem koristeći autoritet zastupnika Gradske skupštine i višegodišnjeg bivšeg zamjenika pročelnice Ureda za zdravstvo, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Inače, Gzim Redžepi je pulmolog s Jordanovca koji je bio u prisustvu Milana Bandića u trenutku kada ga je pogodio infarkt. Suđenje mu je počelo u travnju ove godine, a okončano je nakon svega nekoliko rasprava. On je nijekao krivnju, a vijeće sutkinje Koraljke Bumči smatralo je da mu optužbe nisu dokazne.

- Nema niti jednog dokaza koji bi upućivao da bi optuženi utjecao na izradu i sadržaj nalaza vještaka Vladimira Grošića. Grošić je u iskazu na sudu detaljno opisao sastanak navodeći da je on imao subjektivne osjećaje da je nešto trebao učiniti dok samo kazneno djelo trgovine utjecajem izričito traži nešto od neke osobe -  kazala je sutkinja Bumči, obrazlažući nepravomoćnu presudu.
Grošić je u svom iskazu pred sudom kazao da "Gzim Redžepi niti mentalno, niti riječju ni iznudom nije utjecao na mene kako će se nalaz napraviti".

Prije objave nepravomoćne presude, Redžepi je iznio obranu.

- Nisam bio u poziciji tako nešto napraviti niti me je to zanimalo. Točno je jedino da sam u razgovoru s Grošićem kazao da je Milan Popović dobar otac. Popović je moj prijatelj  i dalje mislim da je  dobar otac. A sastanak s Grošićem sam organizirao jer sam ga mislio zaposliti u svojoj privatnoj klinici Apneja - branio se Redžepi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi navelo kako smatra da je Redžepi kriv, tvrdili su da je sve izveo suptilno i mudro te su zatražili osuđujuću presudu. S tim se očekivano nije složio Ljubo Pavasović Visković, Redžepijev odvjetnik.

- Moram se zapitati kakav je realitet koji doživljava Vladimir Grošić? Grošić ima problema s doživljavanjem onoga što se događa oko njega, a ima i problema s pritiskom. Imamo vještaka koji stranku u postupku Severinu Kojić odvodi u šumu i na klupici u mraku govori s njom o predmetu vještačenja. Nigdje nije rekao da mu je optuženi rekao da ima neki cilj. Što se tiče pitanja autoriteta. Grošić je rekao kako se Redžepi, koji je tada bio samo zastupnik u Gradskoj skupštini,  hvalio tko je i kako ima utjecajne prijatelje. Valjda se netko tko ima autoritet ne treba pozivati na nekoga. Sam Grošić tada je predsjednik katedre na Medicinskom fakultetu i zamjenik ravnatelja u bolnici Sv. Ivan. Pa tko je imao veći autoritet? Ne može se neizravno trgovati utjecajem, ovakva konstrukcija uzrokovala bi pravnu nesigurnost - rekao je Pavasović Visković  u svom završnom govoru. Sud mu je na kraju dao za pravo te je Redžepija nepravomoćno oslobodio optužbi.

VIDEO Severinina sestra teško optužila pjevačicu: 'Branila sam se od oštrog predmeta i zadobila ubodnu ranu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije