Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNE ISKAZNICE SU OBVEZNE

Gužve zbog isteka roka za korištenje starih dokumenata, načelnica PUZ-a podijelila dobru vijest

Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
13.06.2023.
u 22:19

"Zbog rokova neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije za građane koji nisu ishodili osobne iskaznice. Ali sugeriramo da čim prije podnesu zahtjeve za novih osobnim iskaznicama", kazala je Mladenka Barišić

Rok za korištenje starih dokumenata istekao je ponedjeljak, 12. lipnja, a zbog toga je danas u Vukovarskoj ulici u Zagrebu bila gužva. Građani su podnosili zahtjeve te podizali osobne iskaznice i putovnice. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nevažeće je više od 180 tisuća osobnih iskaznica.

"Očekivali smo da će ovih dana biti gužvi, prvenstveno zbog isteklih osobnih iskaznica koje su obvezan dokument za hrvatske državljane s prebivalištem u Republici Hrvatskoj", rekla je načelnica sektora za Upravne poslove PUZ-a Mladenka Barišić za RTL te podijelila jednu dobru vijest. 

VEZANI ČLANCI:

"Zbog rokova neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije za građane koji nisu ishodili osobne iskaznice. Ali sugeriramo da čim prije podnesu zahtjeve za novih osobnim iskaznicama", kazala je. 

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena eOI koje sadrže jedan ili dva certifikata je 13,27 eura, a cijena eOI koje se izdaju osobama s navršenih 70 godina koje ne sadrže certifikate je 9,29 eura. Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje se u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 25,88 eura, dok se u žurnom postupku izdaje u roku tri dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 66,36 eura. 

VIDEO Što vam sve treba za novu osobnu iskaznicu i koliko ćete to platiti

Ključne riječi

Komentara 6

OB
Oblacni
10:19 14.06.2023.

Istekla mi je osobna jos u Veljaci i nigdje pohrlio jos nisam, bezobrazluk je zasto putovnica ili vozacka ne mogu posluziti kao dokument? Isto ih je drzava izdala i imaju isti stupanj zastite kao i osobna? Ah da razumijem, milijunceki € zarade su od osobnih u igri!

AV
avangero
05:56 14.06.2023.

Po običaju se čeka zadnji dan i onda su vam svi krivi zbog gužve, dok ke bila korone nije pasa bilo, izvadio sam osobnu na vrijeme i sad gledam kako se gužvaju ovi s posebnim potrebama

Avatar 365dias
365dias
23:33 13.06.2023.

po članku 28. stavak 1. zakona o osobnoj iskaznici, osoba koja nakon isteka važnosti osobne iskaznice ne podnese zahtjev za izdavanje nove u roku od 15 dana, bit će kažnjena sa 60 €. osim ako se to dogodi u predizbornoj godini, dok je na vlasti ekipa iz partije a-de-ze... koja ima pravo JAVNO OBZNANITI da neće poštivati važeće zakone republike rvacke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije