Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobna je obavezna

Gotovo je s odgodama, izvadite nove dokumente: Doznajte kolike su cijene i rokovi za izdavanje

Zagreb: Ministar Ranko Ostoji? predstavio novu elektroni?ku osobnu iskaznicu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
13.06.2023.
u 14:50

Budući su prošli svi rokovi unutar kojih su se mogli koristiti istekli dokumenti još jednom donosimo detalje o rokovima za izdavanje pojedinih dokumenata te njihovim cijenama. Putovnica i vozačka dozvola, za razliku od osobne iskaznice, nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

"Osobna iskaznica obvezna je isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak te će istekle osobne iskaznice građani biti dužni zamijeniti novima u roku od 30 dana od proglašenja prestanka epidemije", naglasilo je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova kod kojeg smo provjerili cijene izdavanja osobnih iskaznica te rokove. Rok za korištenje starih dokumenata istekao je ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine. 

Koliko košta izrada nove osobne iskaznice? 

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena eOI koje sadrže jedan ili dva certifikata je 13,27 eura, a cijena eOI koje se izdaju osobama s navršenih 70 godina koje ne sadrže certifikate je 9,29 eura. Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje se u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 25,88 eura, dok se u žurnom postupku izdaje u roku tri dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 66,36 eura. 

VEZANI ČLANCI 

Koliko košta izrada nove putovnice?

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u redovnom postupku rok izrade putovnice je 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Što se tiče troškova, oni iznose 42,47 eura na ime troškova postupka izrade putovnice ili 46,45 eura na ime troškova postupka izrade putovnice koja se na zahtjev podnositelja zahtjeva dostavlja na adresu prebivališta ili boravišta.

Rok izrade putovnice u žurnom postupku je 48 sati ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u Policijskoj upravi zagrebačkoj u Zagrebu, odnosno najkasnije u roku od tri radna dana ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u ostalim policijskim upravama. Cijena izdavanja putovnice u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u Policijskoj upravi zagrebačkoj je 54,42 eura, odnosno 61,72 eura za putovnicu u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u drugim policijskim upravama ili u policijskim postajama koje su u sastavu tih drugih policijskih uprava.

GALERIJA Istraživanje pokazalo da najveći broj ispitanika želi ljetovati u Hrvatskoj

Zagreb: Ministar Ranko Ostoji? predstavio novu elektroni?ku osobnu iskaznicu
1/5

Cijena izrade vozačke dozvole

Vozačka dozvola izdaje se najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje u redovnom postupku. U ubrzanom postupku vozačka dozvola se izdaje u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Što se tiče cijena, one iznose 20,04 eura za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku, odnosno 24,02 eura kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača. Za ubrzani postupak potrebno je izdvojiti 26,54 eura, a za žurni 59,73 eura.

VIDEO Hrabrost na djelu! Zapalio se auto u Zagrebu, dvojica odmah priskočila u pomoć

 

Komentara 4

KU
Kuglana
15:52 13.06.2023.

A zasto putovnica ne bi bila valjani dokument? U UK jeste. Ili vozacka kao u USA. Drzava ih ne priznaje kao da ih nije ona izdala, a ti dokumenti imaju sve vrste zastite podataka kao i osobna. Ali razumijem, ipak je preveliki novac u igri!

SL
slavenZadravec
19:47 13.06.2023.

Ne kužim to sa c/b fotkama.

DU
Deleted user
17:54 13.06.2023.

Kad ce nazad vize za ulazak kroz Istocna vrata Balkana i Schengen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije