Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Grunulo kao da je pala bomba! Mislio sam da mi je avion pao na krov'

Digla se prašina, odvalili su se viličari i bageri, garež padala ljudima po glavama, a najgore je bilo što su se iz silosa čuli jauci – opisuje svjedok
14. travnja 2017. u 19:26 1 komentara 970 prikaza
eksplozija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Četiri radnika ozlijeđena su u stravičnoj eksploziji silosa za pšenicu tvrtke Ameropa žitni terminal u splitskoj Sjevernoj luci koja se čula i osjetila gotovo u cijelom gradu. Prema riječima Jelene Aranze, liječnice solinske Hitne medicinske pomoći koju smo zatekli na terenu, dvojica radnika imaju teže ozljede, odnosno opekline po tijelu, jednom od njih u eksploziji su amputirani prsti ruke, a druga dvojica prema prvim procjenama lakše su ozlijeđena.

Eksplodiralo je točno u podne

– Grunulo je kao da je pala kasetna bomba. Svuda su padale oplate, nestao je vrh silosa. Digla se prašina s poda, odvalili su se viličari i bageri, garež je padala ljudima po glavama, a najgore je bilo što su se iz silosa čuli jauci i zapomaganja. Vidio sam jednog ozlijeđenog čovjeka kada je izašao – rekao je radnik pivovare koja se nalazi u blizini.

Još nije utvrđen točan uzrok, ali najvjerojatnije je eksplodirao nakupljeni plin koji nastaje zbog skladištenja i kemijske reakcije. Radnici iz tvrtki smještenih u Sjevernoj luci nagađaju da se eksplozija dogodila jer silos na visini od 30 metara navodno nije redovito provjetravan.

Eksplozija se osjetila na širem splitskom području, mnogi su mislili da je potres. Od siline eksplozija je bacila kontejner na kuću Petra Benzona, koji živi u blizini. Kuća je napukla, a oštećena su i brojna vozila.

heroj MLADIĆ IZ KAŠTELA Ovo je heroj koji je utrčao u silos i izvukao ozlijeđenog muškarca nakon eksplozije solin SVE JE ODLETJELO Trenutak kada je došlo do strašne eksplozije u silosu u Vranjicu

– Bio sam u kući kada je eksplodiralo. Mislio sam da mi je avion pao na krov. Ne mogu vjerovati, kontejner je poletio u zrak 40 metara i pao u moju okućnicu. Da je pao na kuću, sve bi nas ubio! – kaže Benzon.

Policija je blokirala cijeli kvart, ali oko 14 sati promet je na tom dijelu grada normaliziran. Vatrogasci su ostali na terenu.

Na području Solina

– Još uvijek postoji prijetnja od pada limova i oplata s oštećenog silosa. Ogradili smo i osigurali područje dok se opasnost ne ukloni – izjavio je Zvonko Pučo, zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe. Na mjesto nesreće došao je i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević jer se silos nalazi na području Solina.

Hvala Bogu što nema mrtvih. Materijalna šteta je velika. Grad Solin stoji na raspolaganju unesrećenima i pomoći ćemo koliko možemo – rekao je Ninčević. Policija obavlja očevid nakon kojeg bi se trebao službeno doznati uzrok eksplozije.

>> Eksplozija u splitskoj Sjevernoj luci: Kontejner odletio 40 metara!

>> VIDEO U Bruxellesu odjeknula eksplozija. Jedna osoba je poginula, među 7 ozlijeđenih i dvoje djece

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • Fisherman:

    Brzo provjeriti gdje je bio Mamič....ipak je on glavni krivac za sve sto se desava u Splitu.