Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinko Filipović:

'Grozd je protiv svakog zdrav. odgoja u kojem oni ne sudjeluju'

Vinko Filipović portal (1)
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
27.05.2013.
u 17:53

Agencija će angažirati desetak recenzenata koji će dati stručno mišljenje o programu.

U kreiranju programa zdravstvenog odgoja i njegovom provođenju u školama ključnu ulogu imala je Agencija za odgoj i obrazovanje. Njezin ravnatelj Vinko Filipović zdušno je branio program tijekom njegova donošenja i polemizirao s predstavnicima udruga roditelja koji ga nisu željeli. Danas, nakon odluke Ustavnog suda tvrdi da zdravstveni odgoj nije ukinut .

– Ustavni sud nije ukinuo zdravstveni odgoj, nego je zbog procedure donošenja suspendirao samo dodatne sadržaje zdravstvenog odgoja. Naime, u našim školama djeca su već učila zdravstveni odgoj u više od sedamdeset posto sadržaja u predmetima kao što su priroda i društvo, priroda, biologija, tjelesna i zdravstvena kultura i psihologija. Nije se ništa dramatično dogodilo i nakon javne rasprave zdravstveni odgoj će se od sljedeće školske godine nastaviti provoditi.

Stručno utemeljen

U kojoj mjeri ste spremni prihvatiti sugestije i prijedloge?

– Javna rasprava bit će od 1. do 30. lipnja i sve što dođe kao koristan i stručno argumentiran prijedlog i sugestija, stručno će povjerenstvo prihvatiti.

Kako će se provesti javna rasprava, hoće li ona biti samo online ili ćete organizirati javne skupove, suočavanja, okrugle stolove?

– Javna rasprava provest će se online, a hoće li biti sučeljavanja i okruglih stolova, u ovom trenutku ne mogu reći. Treba istaknuti da se javna rasprava o zdravstvenom odgoju vodi već osam godina, a posebno intenzivno više od devet mjeseci. I sam sam sudjelovao na nekoliko javnih tribina, sučeljavanja i okruglih stolova.

Postoje primjedbe da niste u izradu zdravstvenog odgoja uključili neovisne stručnjake. Hoćete li sada od njih zatražiti prijedloge, sugestije?

– Članovi povjerenstva su liječnici, ginekolozi, sociolozi, savjetnici razredne nastave, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, stručni suradnici psiholozi, pedagozi, socijalni pedagozi, dakle stručnjaci različitih profila za koje ne znam kojim političkim i svjetonazorskim opcijama pripadaju i za mene su oni neovisni stručnjaci. Osim toga angažirali smo desetak recenzenata koji će također dati svoje stručno mišljenje o predloženom programu. Zdravstveni odgoj mora biti stručno utemeljen i neutralan u odnosu na bilo koje svjetonazorsko i ideološko opredjeljenje.

Hoćete li posebne konzultacije obaviti s udrugama roditelja, primjerice Grozdom, koje se žestoko protive sadržaju programa?

– Udruga Grozd je protiv svakog zdravstvenog odgoja u kojem oni neće sudjelovati na način da njihovo viđenje zdravstvenog odgoja bude jedan od programa u našim školama. Njihove smo prijedloge već dobili u sklopu javne rasprave koju je provela agencija u ožujku. U kojoj mjeri su njihovi prijedlozi prihvaćeni, ili u kojoj mjeri će biti prihvaćeni nakon javne rasprave u lipnju, to je nešto o čemu će odlučiti struka.

Bez obojenosti

Bojite li se, ako im ne uvažite primjedbe i sugestije, da će Ustavni sud opet ukinuti zdravstveni odgoj?

– Ustavni sud se sadržajem zdravstvenog odgoja nije uopće bavio, a hoće li to činiti, teško mi je reći jer je to pitanje na koje bi mogao samo hipotetski odgovoriti.

Hoćete li iz dorađenog programa izbaciti sve ono što bi ga moglo učiniti svjetonazorski obojenim?

– Protivnici zdravstvenog odgoja ostrašćeno i trijumfalistički tumače odluku Ustavnog suda i selektivno tumače Ustav kada su u pitanju prava roditelja jer u obrazloženju Ustavnog suda među ostalim stoji, \"odgovornost roditelja u smislu članka 63. stavka 2. Ustava ograničena je pravom djeteta na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti.

To ujedno znači da roditelji nemaju pravo držati djecu u neznanju i sprečavati im dotok temeljnih informacija ili sadržaja važnih za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti\". Dakle, u programu zdravstvenog odgoja neće biti ništa što je svjetonazorski obojeno i što na bili koji način diskriminira bilo koga s obzirom na različitost po bilo kojoj osnovi.

Postoji li mogućnost da zdravstveni odgoj bude izborni?

– Mislim da je zadaća zdravstvenog odgoja da ponudi informacije i vještine koje će pomoći djeci da u svome odrastanju donose za njih pravilne i odgovorne odluke koje će učiniti njihov život kvalitetnim. Budući da bi to trebao biti interes svakog djeteta, teško je govoriti o mogućnosti izbornosti jer zdravlje ne bi smjelo biti pitanje izbora, nego obveza.

Zašto pri donošenju programa ministarstvo nije bilo fleksibilnije, zašto ste inzistirali na dijelovima neprihvatljivim za dio roditelja?

– Zdravstveni odgoj je od nekih udruga i verbalno agresivnih aktivista nepotrebno dobio konotacije koje on nikako nema. Šteta je da je došlo do takvih tenzija koje nemaju pokriće jer se stalno tvrdilo da će djeca učiti nešto čega u samom programu radionica koje smo pripremili za učitelje i nastavnike, odnosno učenike uopće nema. Svjesno su pojedinci manipulirali roditeljima.

Zašto nije provedena javna rasprava, osobito zato što se znalo da su neki dijelovi sporni?

– Javna rasprava je, kao što sam već rekao, bila, istina ne na način na koji je to trebalo učiniti prema mišljenju Ustavnog suda.

Bojim se da i nakon provedbe javne rasprave neke skupine neće biti zadovoljne jer su one a priori protiv iz niza osobnih razloga.

>>Ustavni sud ukinuo je kurikulum zdravstvenog odgoja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije