Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grobovi velebitskih duša - najoriginalnija turistička ponuda

Starigrad Paklenica uvrstio je u turističku ponudu mirila, jedinstveni tradicijski običaj podvelebitskog kraja
13. listopada 2011. u 13:49 1 komentara 209 prikaza
mirila, starigrad paklenica1
Foto: Arhiva TZ Starigrad Paklenica
Pogledajte galeriju 1/4

Dok se neki dovijaju na koji način da privuku pažnju turista i u toj ponudi često se ne odmaknu od čistog mora i broja sunčanih dana, Turistička zajednica Starigrada Paklenice osmislila je “proizvod” koji su prepoznali Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo kulture, a Zadarska županija upravo joj je dodijelila Plavi cvijet, nagradu za najoriginalniju turističku ponudu. Riječ je o mirilima, kamenim grobovima duša velebitskih stanovnika koji su od 17. do 20. stoljeća nastajala na obroncima i prijevojima Velebita.

Mirila su čuvala uspomenu na pokojnike preminule na planini koje se moralo prenositi do seoske crkve i groblja na kojem ih se pokapalo. Na tom putu smjeli su se zaustaviti, odmoriti i umrloga spustiti na tlo samo na mjestu pokojnikova posljednjeg pozdrava sa Suncem. Tu je nastajalo mirilo – mjera pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena. Mirila su se štovala i posjećivala više od samoga groba u kojem je samo “tijelo bez duše koja je ostala na mirilu”.

- Nakon razgovora s arheolozima i etnolozima, od kojih smo dobili potvrdu da je riječ o jedinstvenom običaju na ovim prostorima, u istraživanje mirila krenuli smo 2002. godine. Uredili smo prvi lokalitet u Ljubotiću, a potom još šest lokaliteta i povezali ih u poučnu stazu. Vrijednost mirila i našeg nastojanja da ih predstavimo široj javnosti prepoznali su i na državnoj i na lokalnoj razini, a Ministarstvo kulture najprije je mirila zaštitilo kao materijalno dobro, a potom i cijeli običaj kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, priča direktorica TZ Starigrad Paklenica Marjana Marasović.

Dodaje da su zbog velikog uspjeha i interesa javnosti napravili promidžbeni materijal, tiskali letke, karte poučnih staza i izradili replike prvih suvenira s uzglavnim pločama mirila na kojima su uklesani simboli, križevi i solarni krug, inicijali pokojnika, a na nekima i godina smrti.

- Danas, nakon gotovo desetogodišnjeg rada i zalaganja da mirila uvrstimo u svoju stalnu turističku ponudu, namijenjenu šetačima, planinarima, alpinistima, razmišljamo o opsežnijoj suvenirskoj ponudi i radimo na fotomonografiji o mirilima na području općine Starigrad. A ono što nas jako raduje jest da su mirila, kojih ima duž Velebita, od Senja pa do Bukovice i Ravnih kotara, prepoznali i na tim područjima Zadarske županije te ih također nastoje uvrstiti u svoju turističku ponudu, objašnjava direktorica Marasović.

Običaj mirila održao se do polovice 20. stoljeća, kada se stanovništvo s velebitskih obronaka, koje se bavilo se stočarstvom, spustilo u priobalje i počelo se baviti turizmom.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • zvazva:

    Mirila na Ljubotiću su super, zaista izvanvremenski doživljaj. Nadam se da su se obnovile oznake i putokazi i uskadile s turističkim kartama (obzirom da sam se malo gubio prije 2 godine tamo).