Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izvanredno stanje'

Grmoja: Premijer je odgovoran za kaos u državi zbog štrajka koji traje više od mjesec dana

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
1/3
02.12.2019.
u 11:47

Vidimo da su tek sada počeli razgovori o koeficijentima, iako to učitelji, nastavnici i profesori traže od prvog dana, i da se odmah počelo s tim razgovorima i da se nije išlo u povećanje osnovice svima, mi bismo davno imali djecu u školama, kazao je

Uz odgovornost resorne ministrice obrazovanja Blaženke Divjak za štrajk u školama koji traje više od mjesec dana, potrebno je ispitati i odgovornost premijera Andreja Plenkovića koji je tek sinoć otvorio razgovor o koeficijentima koji su ključni zahtjev školskih sindikata od prvog dana, poručio je danas Mostov Nikola Grmoja ustvrdivši kako je štrajk davno mogao biti gotov da je se odmah krenulo s razgovorima o koeficijentima. Zbog neodgovornosti i bahatosti premijera, naglasio je, u državi traje izvanredno stanje.

- Vidimo da su tek sada počeli razgovori o koeficijentima, iako to učitelji, nastavnici i profesori traže od prvog dana, i da se odmah počelo s tim razgovorima i da se nije išlo u povećanje osnovice svima, mi bismo davno imali djecu u školama. Sav ovaj kaos koji se događa u društvu posljedica je jedne neodgovorne politike premijera Plenkovića i ministrice Divjak, zbog čega ispaštaju djeca, roditelja i cijeli sustav obrazovanja. Ne znamo kakva će u konačnici biti ponuda Vlade, najave su da se neće ići na novi referendum među članovima školskih sindikata, što pokazuje da možda svi učitelji neće biti zadovoljni ponudom u cijelosti, jer su stvari otišle predaleko. Da se odmah razgovaralo o koeficijentima možda bi prihvatili ponudu koja nije maksimum njihovih zahtjeva, ali sada nakon ovog dugotrajnog poniženja kojeg su doživjeli od premijera, pitanje kako će profesori reagirati i hoće li bilo što ispod 6,11 prihvatiti jer ovo vide kao borbu za ravnopravnost, a ne za veće plaće – kazao je Grmoja na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Premijer je ministricu maknuo iz pregovora i zato treba govoriti o njegovoj odgovornosti, poručuje, kao i o njenoj jer nema ni reforme obrazovanja kad nema nastave. Podsjetio je da je ova Vlada u više navrata već mijenjala koeficijente, pa tako i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova iz kojeg premijer dolazi. Pozdravio je najave da će Vlada konačno početi rješavati sustav plaća i donošenje Zakona o plaćama u javnoj upravi, svi priznaju, nastavlja, da je taj sustav nepravedan i da u njemu vlada kaos.

- Mi to govorimo već tri godine, govorimo da treba nagrađivati sposobne i izvrsne, a kažnjavati one koji ne rade svoj posao, treba smanjivati državnu administraciju, ukinuti županije koje su leglo uhljebništva – predlaže Grmoja.

Osvrnuo se i na najave, koje je danas objavio Večernji list, da će se povećavati davanja za obranu do 2 posto BDP-a.

- Postoje sastavnice svake države koje su nužne, mi smo pred novim izazovima, posebno ako se uzme u obzir migrantska kriza, postoji način gdje uštedjeti. Ne treba štedjeti na sigurnosti građana. Ovakav skup državni aparat nam ne treba i tu se može i treba uštedjeti. Ja nisam stručnjak za obranu ni sigurnost, ali sigurno je to bitna sastavnica svake države i svaka država koja drži do sebe ulaže u sigurnost svojih građana. Treba povećavati davanja za obrazovanje, istraživanje i razvoj, zdravstvo te vojsku, a ne trebaju nam županije koje su leglo uhljebništva, ni skupa administracija – tvrdi Grmoja.

Komentirao je i informacije prema kojima biskup i umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac ima mirovinu od 8759 kuna, neznatno više i od generala Ante Gotovine, čija povlaštena predsjednička mirovina u ovom trenutku iznosi 8629 kuna, kao i da Vladimir Zagorac ima mirovinu od 9298 kuna. Upitan jesu li to zaslužene mirovine, Grmoja se založio da se preispitaju sve povlaštene mirovine.

- Treba provesti reviziju povlaštenih mirovina, imamo 12 tisuća mirovina iz NOB-a, zar je toliko tih ljudi još živo, treba revizija i lažnih branitelja koji bacaju ljagu na prave branitelje, ali i sve ostale, pa i ove povlaštene mirovine. To može napraviti samo neka nova politička snaga, a ne stare strukture koje građani i dalje biraju, iako one ne žele srediti sve ovo. Ne možemo svi živjeti kao da smo Švicarska, iako svi znamo da nismo, dok se ne sredi situacija – zaključio je Nikola Grmoja.

Komentara 12

Avatar southman
southman
12:19 02.12.2019.

Grmoja i pamet !?

DJ
DjD
12:19 02.12.2019.

A ti si moj Grmoja odgovoran da si potentnu stranku koja je nešto mogla promijeniti u HR sveo na 2%. I sada ti se sve svodi na veleumne komentare koje bi svaki srednjoškolac mogao sročiti.

DU
Deleted user
13:14 02.12.2019.

Za kaos u saboru ste odgovorni vi iz Mosta i SDP -a - vama je i Plenković kriv i što kiša pada - i za to bi tražili ostavku ? Licemjeri sad se uhvatili Škore da ne potonu do kraja - zašto Petrov nije kandidat - jer zna da bi još jedan debakl kao i na EU izborima bio fatalan za Mostić - zašto nisi dao ostavku i ti i Petrov nakon rezultata EU izbora nego još uvijek pametujete i druge prozivate na ostavku - ma za sve ste stručni ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije