Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK HRVATA

Grlić Radman: Nepotrebno se stvaralo pitanje koliko je veleposlanstvo u Izraelu bilo angažirano

Zagreb: Konferencija "Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica?"
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
11.10.2023.
u 10:56

Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli

Hrvatska nije smatrala nužnim poslati zrakoplove u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, ocijenivši da su neke zemlje to učinile kako bi se "paradno pokazale". Ministar vanjskih i europskih poslova ponovio je u srijedu da među brojnim ubijenima i otetima u Izraelu, u napadu terorističke skupine Hamas, nema i hrvatskih državljana.

Što se tiče ostalih, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako se njihov točan broj ne može utvrditi. Grlić Radman je izrazio nezadovoljstvo „nekim napisima medija” u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatskog veleposlanstva u Izraelu vezano uz povratak hrvatskih državljana u zemlju, kazavši da je ono radilo u teškim okolnostima bombardiranja. 

>> VIDEO Povratak hrvatskih hodočasnika iz Izraela: 'Ako se zračna veza odradi, očekujemo da se danas svi vrate'

Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli. „Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je veleposlanstvo bilo angažirano”, rekao je ministar, kazavši kako se umjesto toga trebalo izraziti žaljenje za tolikim gubicima. 

POVEZANI ČLANCI:

Grlić Radman je rekao da nisu sve države slale svoje zrakoplove po državljane, poput Njemačke koja je imala i poginule, no ministru se javila Crna Gora koja je ponudila svoja mjesta u zrakoplovima.  „Dakle svatko je to radio kako je to htio. Netko je htio paradno pokazati – pošaljemo svoj zrakoplov, pa sad smo mi pokazali nešto”, rekao je. 

Naglasio je da se svi mogu vratiti kad žele jer „nije zatvoren zračni prostor”.  „Nismo u situaciji pandemije kad je zračni promet bio zatvoren te je ministarstvo organiziralo repatrijacijske letove”, zaključio je .

U trenutku napada Hamasa na Izrael u subotu, u Izraelu je bilo oko 180 hrvatskih državljana, turista, hodočasnika i Hrvata koji žive u Izraelu. Njih 106 vratilo se u utorak, i time je "završen povratak onih hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu i koji su do sada zatražili i prihvatili pomoć za napuštanje Izraela", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u utorak. Dio Hrvata već se prije njih vratio u Hrvatsku. 

>> VIDEO Stanovnici Gaze nakon izraelskih zračnih napada: 'Nema sigurnog mjesta'

Komentara 4

BT
Branko_Trol
11:38 11.10.2023.

Tako je ministre. Mvep isto kao i uhljebske ambasade rade perfektno i vi jako vodite brigu o nasim gradanima ma gdje god bili. Samo nastavite ministre vi ste jedan vrlo vrijedan i marljiv covjek 😆

AX
Axe
12:27 11.10.2023.

Nego Gorane kako ide klanje svinja i kokoši po Slavoniji?

SP
Spezzi
13:21 11.10.2023.

Tko im je kriv kad nisu članovi pravih stranak hdz i Možemo, buduće koalicije. Koji će to tandem biti nakon novih izbora; Plenki, Pupi i Promašević.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije