Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna tajnica

Povratak hrvatskih hodočasnika iz Izraela: 'Ako se zračna veza odradi, očekujemo da se danas svi vrate'

Zagreb: U povodu povratka hrvatskih državljana iz Izraela, državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić dala je izjavu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/18
10.10.2023.
u 15:43

"U ovom trenutku su dosta jaki napadi. Nadamo se da će u trenutku kada će zrakoplov trebati krenuti, situacija biti takva da će on moći otići", kazala je Andreja Metelko Zgombić

Grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je jučer zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle je nastavila putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom, poručilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Također, MVEP je najavio da je današnjim letom predviđen povratak preostalih hrvatskih hodočasnika. Situaciju je na konferenciji za medije komentirala Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u, te otkrila kakvo je aktualno stanje. 

"U ovom trenutku su dosta jaki napadi. Nadamo se da će u trenutku kada će zrakoplov trebati krenuti, situacija biti takva da će on moći otići", kazala je te dodala: "Jedan broj Hrvata pokupljen je s Cipra, četvorica su se vratila crnogorskom zračnom kompanijom, ovaj put u Podgoricu. Veleposlanstvo se angažiralo kako bi pronašlo mjesto u preostalim zračnim linijama. Očekujemo danas, ako bi se zračna veza odradila, da bi se gotovo svi vratili u Hrvatsku. Hrvatski državljani koji tamo žive ili koji su na privremenom boravku, i njima je otvorena mogućnost. Raspitivali su se neki o mogućnostima olakšanja njihovog dolaska, tu ćemo stajati na raspolaganju". 

Zahvalila se svima uključenima u proces te kazala kako se radi "gotovo danonoćno".  "U neprestanom smo kontaktu i samo na taj način možemo osigurati punu zaštitu i sigurnost Hrvata u inozemstvu", ističe.

"Do sada ih se 69 uspjelo vratiti uz našu pomoć, danas bi ih trebalo doći još 106. Dvije su to skupine hodočasnika i turisti. Avion bi trebao krenuti kasno navečer. Situacija se mijenja iz sata u sat. Izraelska strana je dobro organizirana i koristi se svaka mogućnost. Nadamo se najboljem, da će avion noćas uzletjeti. Pratit ćemo ga, kao što smo i prethodne", tvrdi. 

GALERIJA Izraelski tenkovi i vojna vozila na izraelskoj strani granice s Gazom

Zagreb: U povodu povratka hrvatskih državljana iz Izraela, državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić dala je izjavu
1/12

O građanima koji su se ukrcali na Cipru, kazala je: "Iz Izraela samo ograničeni broj aviona leti. Oni su jako brinuli da osiguraju odlaske do susjednih zemalja. Croatia Airlines zatekao se tamo u okviru drugog posla, odnosno pothvata. U dogovoru smo otvorili mogućnost da pokupi naše hrvatske državljane".

Metelko Zgombić nije imala točan broj hrvatskih državljana koji žive u Izraelu.

VEZANI ČLANCI:

"Hrvatska ne ostavlja obvezu prijave i kontakta s Veleposlanstvom. Znamo da ih ima određeni broj. Neki su i dvojni državljani. Mi smo im mogućnosti dali na raspolaganje. U razgovoru s našim partnerima, dobro znamo gdje postoji prostor u nekim letovima koji se odvijaju i stojimo državljanima na raspolaganju. Za sada nemamo podatak da bi se veći broj onih koji žive u Izraelu odlučio na povratak. To je njihova odluka", istaknula je državna tajnica. 

"Današnjim dolaskom, njih 106, vratit ćemo sve one koji su iskazali interes za povratak. Mislim da je to veliki uspjeh i da možemo biti zadovoljni. Naše Veleposlanstvo pruža i mogućnost posredovanja u pronalaženju mjesta. Ovi koji se vratili, vratili su se na taj način", kazala je te naglasila da svi mogu računati na pomoć Veleposlanstva te doći do njega. 

VIDEO Željezna kupola, moćni izraelski protuzračni sustav uništava Hamasove rakete

Komentara 1

NV
novo vriijeme
16:25 10.10.2023.

Traže slobodna mjesta po Europi da prevezu stotinjak Hrvata, s da pošalju avion Croatia Airlinesa to im nije palo na pamet. Srbi su u četiri si Air Srbija aviona već prevezli svoje ljude, madjari u dva vojna teretna zrakoplova a a ova traži karte a ljudi mogu poginuti svake sekunde. Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije