Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar vanjskih i europskih poslova

Grlić Radman: Milanoviću sam 90-ih indirektno bio nadređen, nek se prisjeti tog razdoblja

Zagreb: Grlić Radman o skidanju hrvatske zastave s veleposlanstva u Beogradu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.04.2021.
u 13:48

Podsjetio je na svoj životopis i rekao da se u Hrvatsku vratio na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u četvrtak da je 1990-ih bio indirektno nadređen predsjedniku Zoranu Milanoviću i pozvao ga je da se prisjeti tog razdoblja i bude ponosan na njega. 

"Gordan Grlić Radman nije bio diplomat, nego tajnik, zadužen između ostalog za nabavu toaletnog papira, bio je blizak rođak ili prijatelj ministra", rekao je u srijedu Milanović, a Grlić Radman je u četvrtak komentirao da su to "baš neuobičajene riječi za predsjednika države". Ponovio je da je "indirektno bio nadređen" Milanoviću dok je bio tajnik državnog ministarstva

Podsjetio je na svoj životopis i rekao da se u Hrvatsku vratio na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. "Bio sam jedan od prvih izvornih hrvatskih diplomata", istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je rekao da se 90-ih ulagalo u mlade kadrove, uključujući u Milanovića i da se nije vodilo računa "o bilo kakvim strančarenjima kako se to nastoji imputirati, nego čisto u izgradnji jedne kvalitetne, profesionalne službe 90-ih godina".

"Mislim da bi se gospodin Milanović mogao prisjetiti upravo tog razdoblja i biti ponosan na to razdoblje kada je i on zapravo stjecao vlastitu diplomatsku karijeru", dodao je Grlić Radman. 

Hrvati u Srbiji trebaju uživati ista prava kao Srbi u Hrvatskoj 

Na pitanje novinara je li veleposlanik Hidajet Biščević poslan u Beograd prvenstveno da se izglade odnosi sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a ne toliko zbog hrvatske manjine u Srbiji, Grlić Radman je rekao da "sigurno da je isto tako jedan od prioriteta veleposlanika Biščevića i položaj hrvatske manjine u Vojvodini, odnosno u Srbiji".

"Nisam čitao to što piše, ali u principu sve to zapravo ujedinjuje - i jačanje bilateralne suradnje, ali sigurno da je i generator jačanja položaja hrvatske manjine u Vojvodini", rekao je Grlić Radman. 

Upozorio je da "status hrvatske manjine nije ni približno kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj", dan nakon posjeta Subotici gdje je nazočio polaganju kamena temeljca za Hrvatsku kuću. 

Hrvatska traži da Srbija ispoštuje bilateralni sporazum i načela reciprociteta zastupanja Hrvata, kako na pokrajinskoj razini, tako i na republičkoj, dodao je hrvatski ministar. 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je prigodom nedavnog gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" rekao da hrvatski veleposlanik u Beogradu Biščević u godinu i pol dana, otkako je preuzeo mandat, nije imao sastanak s njim i predstavnicima Hrvata, niti ih je nazvao ili bilo što poduzeo kada su primili prijetnje smrću. 

Na pitanje novinara vidi li Hrvatska nešto problematično u ponašanju hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Grlić Radman je odgovorio da je u četvrtak u Subotici održao "kvalitetan sastanak" s hrvatskom zajednicom u Vojvodini i da je bio prisutan i Biščević.

"Sami ti napisi su malo iskonstruirani i možda, ja bih rekao, ne odgovaraju istini", rekao je Grlić Radman i dodao je da je već sve rekao na tu temu. 

Milanović je u srijedu najavio da će hrvatski veleposlanik u Srbiji na čiji se rad tuže vojvođanski Hrvati, doći k njemu na konzultacije ovaj tjedan, dok je Grlić Radman u utorak rekao da Biščević uživa povjerenje hrvatske vlade koja stoji iza njega "kao jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata".

 

VIDEO: Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu.

Komentara 3

E9
E 93
14:57 29.04.2021.

Ovaj grlic je stvarno smjesan lik

BU
Bubalamala
14:48 29.04.2021.

Javi se kad ti narod bude dao većinsku podršku a ne preko tuđih leđa i laktanjem došao u poziciju da trošiš proračunski novac.

PR
PrimoracRi
14:36 29.04.2021.

Sad je on tebi skoro šef direktno.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije