Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Grlić-Radman: Komšić je iznio svoj osobni stav kada je govorio o NDH

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.
29. rujna 2019. u 16:03 9 komentara 499 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

Željko Komšić u UN-u Reakcija hrvatskog vrha na Komšića On nije legitiman sugovornik i govori samo u svoje ime

Komšić je, kako je u subotu priopćeno iz njegova ureda, ustvrdio na sastanku s UN-ovim dužnosnikom u New Yorku da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici.

"Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav", rekao je Grlić-Radman u nedjelju u izjavi novinarima.

U priopćenju iz Komšićeva ureda u Sarajevu kaže se da se on u New Yorku susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adamom Diengom te da su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH.

"Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Željko Komšić 'Hrvatska niječe genocid nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu'

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

"Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH... svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje", zaključio je Grlić-Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.

Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da "Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod".

Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

OŠTRA REAKCIJA IZ MVP-a Grlić Radman uzvraća: ‘Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH’

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • didokvatrič:

  Svuda Hrvatske žrtve,stotine tisuća kostura Hrvata sjedi i čeka istinu.

 • Avatar STRIKOMAN
  STRIKOMAN:

  Što, Sejdo opet u defanzivi, tko još drži do mišljenja i reminiscencija tog lika.

 • iluustrator:

  zašto naši političari uvijek ispadnu dudeki, kalimero zašto svaka suša može da se i stresa po hrvatskom narodu bez adekvatne reakcije...nevjerojatno