Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Grlić Radman uzvraća: ‘Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH’

Oštra reakcija ministra vanjskih poslova Grlić Radmana na govor Željka Komšića u UN-u i tvrdnje da susjedne zemlje destabiliziraju BiH.
25. rujna 2019. u 19:21 39 komentara 5915 prikaza
Foto: Patrik Macek/Pixsell/Reuters
Pogledajte galeriju 1/6

Govor Željka Komšića, predsjedajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je pred Općom skupštinom UN-a ustvrdio da susjedne zemlje unose nemir i destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, izazvao je čuđenje u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministar Goran Grlić Radman kazao nam je da se Hrvatska ne može prepoznati u tim Komšićevim optužbama.

Milorad Dodik REAKCIJA NA GOVOR Dodik o Komšiću: 'On je smišljen kao podvala Hrvatima, a onda pokušava držati lekcije Srbima'

I SDP negativno o Komšiću

– Kako bi Hrvatska mogla biti destabilizator odnosa u BiH? Upravo suprotno, Hrvatska će uskoro preuzeti predsjedanje Vijećem EU, a jedan je od prioriteta našeg predsjedanja i proširenje Europske unije, pri čemu zagovaramo da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo. Želimo funkcionalnu BiH i njezine institucije, koje će jamčiti jednakopravnost i konstitutivnost triju naroda – komentirao nam je ministar, koji je jučer također bio u New Yorku, no za Komšićeva izlaganja nije bio u dvorani zbog drugih obveza na marginama Opće skupštine. Napomenuo je, također, kako se predanost Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma stabilnosti i funkcionalnosti BiH i njezinih institucija očituje i kroz zauzimanje za konačno konstituiranje Vijeća ministara, kojega BiH nema iako je od izbora prošlo više od godinu dana.

– Upravo Komšić svojim izjavama i ponašanjem pridonosi destabilizaciji BiH i pogoršanju odnosa sa susjedima – zaključio je Grlić Radman. A Komšić je, u govoru za koji nije dobio dopuštenje Predsjedništva BiH kao kolektivnog tijela, među ostalim kazao da su bilateralni odnosi sa susjedima u vrhu prioriteta vanjske politike BiH.

Željko Komšić | Autor : LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Istodobno se, međutim, požalio da se “suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Dotaknuo se i rasprave o ustavnim promjenama, ističući kako su pojedine odredbe Ustava BiH, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četirima presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. No, iako je u Predsjedništvu BiH predstavnik Hrvata, Komšić nije našao za shodno spomenuti probleme vezane uz ostvarivanje jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, što i ne čudi s obzirom na to da bi uz stvarnu jednakopravnost teško ikada bio izabran u Predsjedništvo, u koje je ušao uz presudnu potporu Bošnjaka.

Saastanak s predsjedništvom BIH-a BEZ REZULTATA Kriza u BiH: Diplomati zapadnih zemalja pokušali posredovati, no bez uspjeha

Na Komšićev istup jučer je u Hrvatskoj negativno reagirala i oporba. SDP-ov zastupnik Joško Klisović Komšićevu izjavu kojom sugerira da susjedne zemlje ugrožavaju teritorijalni integritet BiH, kada je riječ o Hrvatskoj, smatra pretjeranom. 
– Mislim da Komšić nastavlja svoj osobni rat s HDZ-om BiH i Hrvatske, no sada je u taj rat uključio i Hrvatsku kao državu, što je pogreška – tumači Klisović. SDP-ov zastupnik kaže kako ne vidi čime bi Hrvatska ugrožavala teritorijalni integritet BiH i tvrdi da neuvažavanje u bilateralnim odnosima ne dolazi s hrvatske strane. Klisović također upozorava kako je nejasno u čije je ime, zapravo, Komšić govorio u UN-u s obzirom na to da za svoj govor nije dobio dopuštenje Predsjedništva BiH kao kolektivnog tijela koje vodi državu. Zbog toga je uvjeren da njegov govor, iako održan na visokom forumu kakav je Opća skupština Ujedinjenih naroda, ne može imati značajnih posljedica za ugled Hrvatske.

Milorad Dodik | Autor : Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Dodik uzvratio uvredama

Zbog govora pred UN-om bez prethodne suglasnosti ostalih članova Predsjedništva odmah je oštro reagirao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je upozorio da govor nije bio usuglašen na Predsjedništvu. Komšićev govor nazvao je “blebetanjem”.

– On može samo blebetati. Iza njega stoji prijevara jer je kao hrvatski član Predsjedništva izabran bošnjačkim glasovima – rekao je Dodik. 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • dosadno:

    Ajde, prestanite se ponašati kao mala nedorasla djeca. Budite ozbiljni, proglasite ga personom non grata i gotovo.

  • Prosvijećeni apsolutist:

    Janjičar Komšo prodaje gustu maglu, a Badelov mirogojček ispod govornice.

  • Mesko:

    Bosanska posla.