Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gredelj traži ocjenu ustavnosti držanja biste 'druga' Tita u Uredu predsjednika

Simbolika biste "druga" Tita služi rehabilitaciji zločinačkog totalitarnog režima i očuvanju i opravdanju totalitarne prošlosti, čime se "prikriveno"zagovara ideja jugoslavenskog zajedništva, tvrdi odvjetnik
08. prosinca 2014. u 17:36 192 komentara 8509 prikaza
'26.09.2012., Zagreb - Konferencija za medije odvjetnika Vladimira Gredelja o oduzetoj zemlji kod Prevlake.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Odvjetnik Vladimir Gredelj danas je od Ustavnog suda tražio da ocjeni protuustavnim držanje biste Josipa Broza Tita u Uredu Predsjednika. Takav odnos predsjednika države "nikako ne osnažuje niti podupire proces raščišćavanja s prošlošću kontaminiranom totalitarnom paradigmom jugokomunističkog modela jer, da bi došlo do raskidanja veza s takvim režimom, nužno je da se s tim režimom "obračuna" počevši od vrha piramide – od vlastodršca", tumači odvjetnik tvrdeći da je predsjednik Josipović time svjesno prekršio odredbe Ustava, domaćih Deklaracija te međunarodnih Rezolucija jer svi ti dokumenti osudu totalitarnih sustava predstavljaju kao europsku vrijednost te se od nacionalnih vlasti zahtijeva da na simboličkoj i svakoj drugoj razini javno i na nesumnjiv način manifestiraju privrženost tim europskim vrijednostima.

Simbolika biste "druga" Tita služi rehabilitaciji zločinačkog totalitarnog režima i očuvanju i opravdanju totalitarne prošlosti, čime se "prikriveno"zagovara ideja jugoslavenskog zajedništva zajedno sa svim posljedicama koje su iz takvog zajedništva proizašle, piše odvjetnik. Ako Hrvatska zaista želi biti europska država, nužno je da nositelj predsjedničke vlasti prekine svako koketiranje s likovima i simbolima komunističkog režima, obrazlaže Gredelj. Kako je Predsjednik javno izjavio da bistu neće maknuti, takvo njegovo koketiranje s totalitarnim režimom može prekinuti samo Ustavni sud, tvrdi Gredelj tražeći od Ustavnog suda da hitno, bez oklijevanja i djelotvorno riješi taj problem i pošalje jasnu poruku.

Odvjetnik se poziva na temeljne vrednote hrvatskog Ustava, Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj te Rezoluciju 1481 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima. Ističe da je u izvorišnim osnovama Ustava naglašeno "odbacivanje komunističkog sustava". Podsjeća da je Tito autor izjave "prije će Sava uzvodno nego Hrvatska dobiti svoju državu", kao i da je slovenski Ustavni sud 2011. odlučio da je korištenje imena Tita u nazivima ulica suprotno načelu poštivanja ljudskog dostojanstva koje čini samu "srž ustavnog uređenja Republike Slovenije".

Ustavnopravno, odvjetnik Gredelj traži intervenciju Ustavnog suda temeljem ustavne odredbe koja ga obvezuje na generalni nadzor ostvarivanja ustavnosti i na obvezu izvještavanja Hrvatskog sabora o uočenim pojavama neustavnosti.

>>Liberalni cafe: Ljevičarsko prekrajanje povijesti i uništenje moralne refleksije

>>Gredelj Karamarku: 'Mentalni siledžije' ukrali su mi presicu!

>>HDZ-ovci prekinuli konferenciju za novinare odvjetnika Gredelja

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  "Proces rasčišnjavanja sa proslošću"trebalo je davno završiti a danas da pričamo o ekonomiji,školstvu,zdravstvu...

 • Deleted user:

  To je sramota da jedan kriminalac ima mjesto u uredu predsjednika države,države čije je građane on sistematski progonio i unišatvao!

 • Avatar banovina
  banovina:

  Tito je držao na okupu narode koji se organski ne podnose ,svi drugačije religije, mentaliteta i razmišljanja, tko bi rekao nešto protvi njega završio na Golom otoku ili ubijen, prava država je to bila...samo čudo da je 45 godina trajala.