Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakt Bruxelles-Ankara

Grčko-turski ping-pong s izbjeglicama

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.03.2016.
u 06:30

Amnesty kritizira EU: Plan s Turskom je ušećereni cijanid za zaštitu izbjeglica

Svi migranti i izbjeglice koji od ponoći ulaze u Grčku bit će vraćani natrag u Tursku, prva takva vraćanja počinju 4. travnja, a nekoliko dana nakon toga počinju prva legalna preseljenja sirijskih izbjeglica iz kampova u Turskoj po raznim zemljama EU po sustavu kvota.

Nakon takvog dogovora, postignutog u petak kasno poslijepodne na summitu EU i Turske u Bruxellesu, Europska komisija poručila je da očekuje da zemlje EU mjesečno izravno iz Turske zbrinjavaju po 855 sirijskih izbjeglica, sve dok ne ispucaju brojku od 72.000, a nakon toga očekuje se od “koalicije voljnih” zemalja članica EU da nastave to raditi u slučaju da se pokaže da je takva formula zaista zatvorila sve nelegalne prelaske Egejskog mora između Turske i Grčke.

Nema kolektivnih izgona

EU naglašava da je dogovoreni plan s Turskom potpuno u skladu s europskim i međunarodnim propisima, prema kojima se tražitelji azila ne mogu kolektivno vraćati natrag, i u zajedničkoj izjavi EU i Turske zaista piše da neće biti kolektivnih izgona, već da će se svakoj osobi pružiti individualna procedura odlučivanja te pravo na žabu.

No poanta plana i dalje je ta da se svi nakon nužne procedure vraćaju u Tursku, zbog čega je Amnesty International, ugledna organizacija za zaštitu ljudskih prava, kritizirao EU.

– Obećanja da će se poštovati međunarodni zakoni djeluju kao šećerni premaz preko tablete od cijanida koju je zaštita izbjeglica u Europi upravo prisiljena progutati – rekao je John Dalhuisen, direktor AI-ja za Europu.

Zamjerke i Hrvatskoj

Da bi registrirala i procesuirala zahtjeve za međunarodnu zaštitu svakog migranta koji doplovi do grčkih otoka, Grčka mora u roku od nekoliko dana provesti divovsku logističko-birokratsku operaciju. Od Grčke se praktički očekuje da od petka do sutra postane uređena država kakva do petka nije bila. Grčki premijer Alexis Tsipras svjestan je da će to biti iznimno teško, očekuje pomoć EU, koja šalje 4000 sudaca, prevoditelja i drugih službenika da pomognu Grcima, ali Tsipras je zadovoljan ishodom summita.

– Zajednički plan EU i Turske prije 11 dana izgledao je kao da će propasti, a mnogi su bili spremni jednostranim odlukama pretvoriti Grčku u stovarište ljudskih duša. Ali ta je opasnost sada izbjegnuta – rekao je Tsipras, koji je zamjerao Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji što su prije dva tjedna zatvorile svoje granice i balkansku rutu. Izbjeglice koje su potom ostali blokirane u grčkom Idomeniju trebali bi sada biti legalno relocirani po kvotama po svim zemljama EU. Komisija očekuje da do 16. travnja brojka relociranih iz Grčke bude 6000, a do 16. svibnja 20.000 te da potom mehanizam relokacije iz Grčke i Italije uđe u mjesečni ritam od 5678 relociranih izbjeglica. Dosad je iz Grčke po sustavu kvota u ostatak EU relocirano samo 569, a iz Italije 368 izbjeglica.  

>>Još jedna beba iz Sirije utopila se na obali Turske

>>Do 20. srpnja stiže prvih 150 migranata iz Turske

Komentara 9

J4
j4y6w8
07:58 21.03.2016.

sloboda kretanja vazi za eu gradane a ne za svakog dotepenca koji bi parazitirao na grbaci eu radnika koji su sa svojim pretcima stoljecima izgradivali socijalnu drzavu i standard kakav trenutno postoji, ali ni to im ne bi bilo dovoljno nego bi htjeli donijeti svoje primitivne obicaje , zakone i ideologije zbog kojih i jesu zaostali u stednjem vijeku

IC
ice12
07:52 21.03.2016.

Europa se zapetljala u svoje demokratske zakone i slobode kao pile u kucinu. Kad progleda (i to ako), bit ce kasno.

OK
okus
08:34 21.03.2016.

Ovo je planirana invazija serija zakona. Tocka. Sve sterat natrag. Do zadnjeg. Nek idu u Saudijsku arabiju, Kuvajt i ostale zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije