Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan EK za Hrvatsku

Do 20. srpnja stiže prvih 150 migranata iz Turske

Migrants queue up for food in a makeshift camp on the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece  March 11, 2016.  REUTERS/Stoyan Nenov       TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.03.2016.
u 13:10

Da bi se lakše integrirali u društvo, učit će hrvatski, imat će dvije godine besplatan smještaj, a raditi mogu bez radne dozvole

Albanska mafija prilagodila se situaciji nastaloj nakon zatvaranja tzv. zapadnobalkanske rute i investirala milijune eura u brze čamce i plovila kako bi otvorila novu rutu i imigrante preko Jadrana krijumčarila u EU. Podatak je to koji dolazi iz krugova bliskih austrijskoj vladi, a dolazi baš prije početka turističke sezone u Hrvatskoj. Migrantski su tokovi vrlo nestabilni i fleksibilni, a krijumčari se vrlo brzo prilagođavaju novoj situaciji, tako da je zatvaranje zapadnobalkanske rute samo još jedna prepreka u nizu problema s kojima su se dosad susretali.

Policija dovoljna

Istodobno, hrvatska je policija, uvjeravaju u MUP-u, spremna sačuvati granicu od ilegalnih ulazaka, za što im trenutačno ne treba ni vojska, unatoč izmjenama Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani koji to omogućuju.

– Bojimo se situacije da policijske snage neće biti dostatne za upravljanje cijelom situacijom – izjavio je nekidan zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić. Dogodi li se da vojska ipak dođe na granicu, policija će i dalje biti “glavna” za uspostavljanje reda, ponavlja ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Zaustavljanje krijumčara ljudi iz Grčke i Italije koji su, prema podacima Frontexa, lani zaradili oko četiri milijarde eura, problem je na kojem se inzistiralo na dvodnevnom summitu EU – Turska u Bruxellesu. Uz krijumčarenje, na dnevnom redu su opet bile kvote za razmještaj imigranata po državama EU. Neslužbeno se doznaje da je Bruxelles frustriran nesuradnjom država članica te da odbijanje pomoći najopterećenijim državama smatra “gnusnim”. Govoreći o kvotama premijer Tihomir Orešković kazao je da iz Italije i Grčke trebamo primiti blizu tisuću, a iz Turske 150 ljudi.

Bez operativnog plana

Prema planu Europske komisije, tih 150 osoba iz Turske u Hrvatsku bi trebalo stići do 20. srpnja. Još lanjskog ljeta Vlada je donijela odluku o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, pa zatim i odluku o osnivanju međuresorne radne skupine zadužene za sva pitanja o migrantima. No, tu je priča stala jer prijedlog operativnog plana nikada nije došao na sjednicu Vlade. Ostali su tek podaci iz radnog materijala za sjednicu Vlade u kojima se navode dvije lokacije za smještaj imigranata – hotel Porin u zagrebačkim Dugavama u koji se može smjestiti 600 osoba te Centar za tražitelje azila u Kutini za 100 osoba, u koji se smještaju ranjive skupine – trudnice, obitelji s djecom, maloljetnici, bolesni... Spominjalo se još i da će se u prihvatnim centrima u Trilju i Tovarniku moći smjestiti po stotinu ljudi, ali ti centri još nisu u funkciji.

No obveza je države da izbjeglice integrira u društvo pa stoga – kada i ako budu premješteni u Hrvatsku – imigranti imaju pravo na učenje hrvatskog jezika, povijesti i kulture kako bi se što lakše integrirali, pronašli zaposlenje i kako bi mogli skrbiti sami za sebe i svoju obitelj. Zato je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao nadležno tijelo, već sklopilo ugovor s obrazovnim ustanovama u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču gdje izbjeglice mogu pohađati tečaj hrvatskog jezika. U procesu integracije migranti imaju pravo i na rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Kako bi se lakše zaposlili, mogu se prijaviti u Hrvatski zavod za zapošljavanje. Nemaju li dovoljno vlastitih sredstava za život, država im osigurava smještaj do dvije godine, dok su u ostalim pravima – od zdravstvene zaštite, socijalne skrbi pa do školovanja – uglavnom izjednačeni s hrvatskim državljanima. 

>> Grčka će sve izbjeglice vraćati u Tursku! 

Komentara 101

Avatar Idler 3
Idler 3
13:16 19.03.2016.

Da bi se lakše integrirali u društvo, učit će hrvatski, imat će dvije godine besplatan smještaj, a raditi mogu bez radne dozvole.....u međuvremenu se moraju raznosit eksplozivom u punom ZG tramvaju il kalašnjikovima pucat po splitskoj Rivi u vrijeme špice !!! Jel itko od nadležnih malo promislil koji su to i kakšni "izbjeglice", imaju li uopće želje integrirat se u bilo kaj ???

RO
Rocky15
13:18 19.03.2016.

EU toliki novac daju turskoj da bi zadržali izbjeglice a sad ih opet raspoređuju po europi nama u hrvatskoj netrebaju

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
13:28 19.03.2016.

Ovima nigdje na kugli zemaljskoj nije dobro, svugdje su problem, tako da će problem biti i u hrvatskoj, bojim se za jedno par godina da ćemo mi morat bježat i tražit azil po južnoj americi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije