Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRI REZOVI

Grci krešu mirovine i dižu poreze

cipras
Foto: Reuters
06.12.2015.
u 08:39

Javna potrošnja smanjit će se sljedeće godine za 5,7 milijardi eura

Grčki parlament odobrio je prilično tijesnom većinom proračun za sljedeću godinu, s oštrim rezovima u javnoj potrošnji i povećanim porezima, u nastojanju da zadovolji međunarodne zajmodavce.

Prema izglasanom proračunu za 2016. godinu, za 5,7 milijardi eura smanjit će se javna potrošnja. Od toga 1,8 milijardi predstavljaju rezovi u mirovinskom sustavu, a za 500 milijuna bit će smanjena sredstva namijenjena obrani, kako objavljuje Reuters.

Prema proračunu, povećanjem poreza prikupilo bi se nešto iznad 2 milijarde eura.

Vlada premijera Alexisa Ciprasa nalazi se pod pritiskom kako bi ostvarila vidljive rezultate i korist za najsiromašnije. "Ovaj proračun je težak zadatak za vladu koja želi ostaviti svoj trag u socijalnoj pravdi", rekao je Tsipras zastupnicima uoči glasovanja.

Atena  je u kolovozu pristala na treću tranšu pomoći u visini 86 milijardi dolara.

Proračun je prošao s tijesnom većinom. Za njega su glasala 153 zastupnika, a pripadnici svih oporbenih stranaka, njih 145, izjasnilo se protiv takvog proračuna, objavila je grčka agencija ANA.

>> Grčka prihvatila reformski zakon u zamjenu za nastavak pomoći

Komentara 13

Avatar slaven0
slaven0
10:02 06.12.2015.

A taste of future :). Posudjuj kome nebi smio posudjivati, prebaci svu odgovornost na zajmoprimca, guli njega i jamce koji nisu smjeli, a ni htjeli jamciti, drzi na vlasti one koji ti to omogucavaju, a kad ih sve zajedno ogulis do kosti nakon godina rezanja i povecavanja poreza i kad gladna i razularena masa pocne klati i ubijati, onda ih ispljuni i nastavi s nekim drugim...

DU
Deleted user
09:55 06.12.2015.

Grčki narod je popušio u svakom slučaju - dok oni trpe nesposobnost svojih vladajućih u posljednjih desetak godina i dok rasprodaju zemlju strancima, šačica "lijevih" političara ide okolo po svijetu i zgrće pare na "neomarksizmu", a najbjednije od svega su pokušaji ucjenjivanja ostatka Europe s ilegalnim migrantima i njihovo propuštanje... užas! nema tu više spasa, ko je jamio, jamio je - Grci danas prodaju Kinezima tvrtke, zemljišta i kuće, žive na kredit, a sve će na kraju to morati krpati EU.

BR
brojevi
12:06 06.12.2015.

Tipičan primjer zemlje koja vapi za *socijalnom pravdom* na grbaći drugih. Svi su im krivi samo njihov nerad, lopovluk, privilegije i populizam u vladajućim i javnim srukturama ne. Ali na kraju sve se plaća sve se vraća. Oni su dokaz da i samo koketiranje sa boljševičkom dokrinom ima pogubne posljedica za zemlju i narod kako što to svakodnevno osjećamo i mi na vlastitoj koži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije