Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najslabiji na čelu

Grčka vodi Uniju – predsjeda i Njemačkoj te izlazi iz duge krize

'Greece's Prime Minister Antonis Samaras attends a news conference with Qatari Premier and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassim bin al-Thani in Doha January 29, 2013.    REUTERS/Stringer (QATAR -
01.01.2014.
u 22:37

Premijer Samaras ovo vidi kao prigodu da Grčka pokaže da svoju ulogu u EU shvaća ozbiljno, ali i to da je na putu oporavka.

Na prvi dan nove godine Grčka je preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, a ozračje u kojem se to dogodilo nije nimalo pozitivno ni prijateljsko prema Bruxellesu. Samo dva dana uoči preuzimanja napadnuta je rezidencija njemačkog veleposlanika u toj zemlji, što su mnogi protumačili kao vrlo jasnu poruku Berlinu da većina Grka upravo Njemačku smatra jednim od glavnih krivaca za dramatičnu financijsku krizu u koju je Grčka prije nekoliko godina utonula

.Potpredsjednik grčke vlade i ministar vanjskih poslova Evangelos Vanizelos kazao je da je Grčka u protekle četiri godine načinila ogromne napore i podnijela velike žrtve kako bi ostala članica EU i eurozone. No, također je naglasio da vidi svojevrsnu ironiju u tome što će u idućih šest mjeseci Grčka predsjedati i Njemačkoj.

Premijer Antonis Samaras idućih šest mjeseci vidi kao prigodu da se Europi pokaže i dokaže da Grčka svoju ulogu u EU shvaća ozbiljno, ali i to da je na putu oporavka. Grčka vlada također se nada da bi u tih šest mjeseci zemlja mogla dobiti svojevrsni “time out” tijekom kojega bi bila pošteđena od provedbi teških i bolnih reformi kako bi se mogla koncentrirati na provođenje europske politike.

Samaras se također nada da Grčka tijekom 2014. više neće trebati novac iz europskog programa za spas.

Komentara 6

Avatar deziderij
deziderij
09:25 02.01.2014.

Oni su se barem bunili, izlazili na ulice i demonstrirali dok pizdunski Hrvati to niti znaju niti smiju. Jadniji smo od bilo kojih drugih.

ST
stu123
22:52 01.01.2014.

Mogu oni formalno predsjedati kome god žele, no zna se da su Njemačka i Francuska oni koji odlučuju o svemu. Ovo zapravo smiješno ispada :D

PO
Pomeja
09:30 02.01.2014.

Kad das propalici da ti vodi kucu- propao si .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije