Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grci uzvraćaju udarac: Strabag mora biti isključen iz natječaja

Avax pisao premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Olegu Butkoviću i upravi Hrvatskih cesta u vezi s pristupnim cestama
02. srpnja 2019. u 06:37 19 komentara 19552 prikaza
Pelješki most
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Grčki Avax poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, upravi i Nadzornom odboru Hrvatskih ceste te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u kojem navodi da austrijski Strabag treba biti isključen iz nadmetanja za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, dionice Duboka – Sparagovići. Kao argumente za to Grci navode, među ostalim, slučaj raskida ugovora talijanske tvrtke Autostrada Pedemontana Lombarda sa Strabagom zbog neispunjenja ugovornih obveza, a Talijani su od austrijske tvrtke pri tome naplatili 260 milijuna eura jamstva za dobro izvršenje radova.

Pelješki most pristupne ceste Novi zaplet oko Pelješkog mosta: Grci podnijeli upravnu tužbu

Lažni navodi u dokumentaciji

Avax u pismu navodi i slučaj kad je Strabag jednostrano raskinuo ugovor s Elektroprivredom BiH za gradnju hidroelektrane Vranduk zbog čega je naručitelj naplatio garanciju od Austrijanaca u iznosu od 5,7 milijuna eura. Grci stoga tvrde da je Strabag lažno naveo da nema iskustva s raskidom ugovora kad je odgovarao na pitanje o tome u natječajnoj dokumentaciji za pristupne ceste.

Osim toga, Avax smatra spornim i referencije stručnjaka za tunele koje je u svojoj dokumentaciji naveo Strabag, a sporno im je i jamstvo za ozbiljnost ponude austrijske tvrtke za koje tvrde da nije produženo pa tako i nije bilo valjano. Grci su tako odlučili uzvratiti udarac Strabagu koji je srušio odluku HC-a da ta tvrtka gradi pristupne ceste. Strabag je, naime, u žalbi Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) naveo da u HC-u nisu utvrdili nepostojanje razloga za isključenje Avaxa, a da su Grci trebali biti isključeni iz tog nadmetanja jer su kažnjeni zbog sudjelovanja u nedopuštenim kartelima. Dkom je uvažio Strabagovu žalbu i poništio odluku o odabiru. Avax je pak zbog toga tužio Dkom Visokom upravnom sudu, ali je taj spor izgubio. Ponude na tom nadmetanju otvorene su prije više od godine dana.

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Kao najpovoljnija bila je odabrana Avaxova od 464,9 milijuna kuna. Udruga GP Krk i Euro-asfalt iz BIH ponudila je 444,3, a grčki Aktor 464,6 milijuna kuna. Strabag je za taj posao tražio 478,3 milijuna kuna. Ponuda Integral inženjeringa odbijena je zbog neuobičajeno niske cijene, dok su ponude China Road and Bridge Corporation i Colasa odbijene jer premašuju procijenjenu vrijednost radova od 482 milijuna kuna.

Utvrdit ćemo činjenice

Nova odluka o odabiru bit će još teža ako se isključi Strabag. Aktor je pak zajedno s Avaxom kažnjen zbog kartela u Grčkoj. U HC-u kažu da ne mogu paušalno komentirati navode u Avaxovom dopisu jer ne raspolažu s dovoljno argumenata i dokaza na temelju kojih bi, sukladno zakonu, donijeli mišljenje. Kažu i da će u nastavku postupka pregleda i ocjene ponuda provjeriti dostavljene dokumentacije, utvrditi relevantne činjenice te na temelju njih donijeti odluku.

VIDEO 3D vizualizacija mosta Pelješac:

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Ono kad nazivno suverena država postane taoc kapitalističkog procesa u kojem novac ima prednost pred razumom i državnim interesom. To se zvalo još i zrende. Između EU i kompanija, RH igra zrende :)

 • herojulice:

  Novi natječaj. Smanjiti rokove tako da ne prelaze završetak gradnje mosta i jedini koji to mogu napraviti u roku su Kinezi.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  dal se u natječaju tražilo da ponuditelj nije kažnjavan radi kartela? nije. grci znači mogu raditi. dal je strabag lagao u dokumentaciji? jest. što rade naše stručne službe, zar ne bi trebale provjeriti ponuditelje, od njih tražiti dokaze za to ... prikaži još! što su priložili u dokumentaciju? strabag izbaciti, to je već sad jasno, oni daju žalbu na svaki natječaj za ceste, pruge. austrijanci stop. nije vam to doba franje josipa ni bachovog apsolutizma! mi smo vas, ako niste zaboravili, izbacili iz naše domovine. nismo vas voljeli prije 100 godina, kako ste mogli misliti da vas sad volimo? btw. znate li da veliki udjel u strabagu imaju rusi... a amerikanac veli da ruse trebamo blokirati... pa hoćemo li slušati gazdu ili solirati?! :) nećemo ni kineze. domaći neozbiljni. bosanci... su bosanci. ceste se moraju same izgraditi!