Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ide na ustavni sud?

Grbin: Zakon o udomiteljstvu diskriminira ljude. Zašto ste to napravili?

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
29.11.2018.
u 11:59

HNS na početku rasprave o spomenutom zakonu zatražio je stanku, kritizirajući činjenicu da zakon ne dopušta udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima

Pravo je HNS-a da traži ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, neće to biti ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu, poručila je danas uoči saborske rasprave o tom zakonskom prijedlogu ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić. Mišljenje Ustavnog suda, naglasila je, dobro će doći u kreiranju drugih zakona.

– Ovaj zakon ne krši Ustav. Da to mislimo, ne bismo takvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, a struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i mislimo da smo puno truda uložili savjetujući i informirajući građane. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji. Žao mi je što takva rješenja (dopustiti mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima op.a.) nisu propitivali kada su stavljena u Obiteljski zakon 2015. godine, koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati jer mislimo da je to rješenje dobro – kaže Murganić.

Iako su mnogi problematizirali profesionalno udomiteljstvo strahujući da bi nekima glavni motiv mogao biti novac, a ne pružanje dobrog doma djeci bez roditeljske skrbi, Murganić smatra da profesionalno udomiteljstvo nije problem.

Peđa Grbin
1/9

– To je žalosno ako im je to problem. Profesionalno udomiteljstvo bit će uvedeno udomiteljima koji udomljavaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naši udomitelji su nam godinama partneri i trebaju dobiti naknadu. Ako će se kvalitetno baviti tom djecom, neće moći imati drugi posao – objašnjava ministrica.

Naglašava kako u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema problema iako je HDZ odbio prihvatiti HNS-ov prijedlog da se udomiteljstvo dopusti i istospolnim parovima.

– Svi dobro radimo svoj posao. Koalicija postoji da se istaknu različitosti, ali i da se u dogovoru postignu bolja i kvalitetnija rješenja – zaključuje Murganić.

A upravo je HNS na početku rasprave o spomenutom zakonu zatražio stanku, kritizirajući činjenicu da zakon ne dopušta udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima, a sličnu poruku uputio je i klub zastupnika GLAS-a i HSU-a.

– Zakon će u velikoj mjeri pridonijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No jedno nedostaje da bi bio izuzetno dobar, a to je da se omogući i životnim partnerima – i formalnim i neformalnim. Da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo te da zakon bude i pravno održiv. Njihovo isključivanje dovest će do pitanja kojim ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti – poručio je HNS-ov Stjepan Čuraj.

GLAS-ov Goran Beus Richembergh dodao je kako u njegovoj stranci smatraju da je veća stigma biti dijete u domu nego dijete u ljubavi.

– Riječ je o zakonu koji je iznimno važan i njime se pokušava riješiti velika kriza udomiteljstva. Stoga je važno da taj zakon bude obuhvatan i ne bude diskriminatoran te da ga ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost. Želimo se aktivno suprotstaviti kvazi tezi da se ne sluša mišljenje struke jer ne postoje hrvatska relevantna istraživanja. Ne postoje jer ne postoji institut kao takav, udomiteljske obitelji istospolnih partnera za sada ne postoje – naglasio je Beus Richembergh. 

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da je SDP pri prvom čitanju zakona tražio da zakon ne diskriminira građane zbog njihove spolne diskriminacije.

– Međutim, vi ste napravili suprotno i predložili rješenje koje diskriminira dio građana. Moje je pitanje vrlo jednostavno. Zašto? – zanima Grbina.

Ministrica je objasnila kako su se rukovodili definicijom tko može posvojiti dijete.
– To su vrlo osjetljiva obiteljsko-pravna područja – drži Murganić.

>> Pogledajte emotivnog Ivana Pernara kada je pričao o poklonjenom satu


 

Komentara 54

Avatar anti_komunist
anti_komunist
12:12 29.11.2018.

ovi su mi najbolji......kada notorni jugokomunisti i stovatelji diktatora tita pocmu prosupati pamet i floskule o diskriminaciji i ljudskim pravima........

DU
Deleted user
12:05 29.11.2018.

Čedo zorno pokazuje da su kod njega veličina tijela i pameti obrnuto srazmjerni. Ako mogu, neka istospolni partneri sami naprave djecu umjesto da ih traže od normalnih ljudi.

DU
Deleted user
12:18 29.11.2018.

grbin meni je logicno da svatko brani svoje pod bilo koju cijenu...ne zamjeram ti nista...jer si daleko udaljen od prirode i njenih zakona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije