Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bulj donio bocu vode onečišćene fekalijama: 'Pogledajte premijeru, cijela Dalmacija ovo pije'

– Predlažem da ministar Ćorić vidi s nadležnim službama kako bismo izbjegli ovakve situacije onečišćenja. A vi, u tradicionalnoj maniri uručivanja, bilo papira, aviona ili boca, možete uručiti ministru tu bocu – odgovorio je Plenković
27. siječnja 2021. u 12:12 12 komentara 6101 prikaza
Foto: Sabor
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030., ključnom dokumentu za razvoj hrvatskog društva i gospodarstva u desetljeću koje je pred nama. Oporba je izrazila nezadovoljstvo prijedlogom, ocijenivši Nacionalnu strategiju kao listu lijepih želja, a Vladi su predbacili i to što je izrada dokumenta stajala 32 milijuna kuna.

POLICIJA NA TERENU Drama u Pakracu: Bacio eksplozivnu napravu na dvije osobe

Na početku govora premijer Plenković se našalio.

– 20 replika na "dobar dan", mislim da je to rekord u Saboru – rekao je, pa nastavio s tumačenjem dokumenta.

– Hrvatska će dobiti krovni razvojni dokument za 10-godišnje razdoblje. On će biti okvir za izradu svih lokalnih strategija. Ova je strategija važna jer prepoznaje izazove s kojima se suočavamo, postavlja realne i ambiciozne ciljeve, uvažava konkurentske prednosti jer je okvir za planiranje proračuna i optimalno korištenje fondova... Proces je bio uključiv i svi su mogli sudjelovati u izradi dokumenta – rekao je Plenković između ostalog, predstavljajući strategiju. Dodao je da će nam strategija pomoći da se bolje suočimo s eventualnim krizama. 

European Commission President Von Der Leyen holds a news conference on vaccine strategy in Brussels BORBA ZA CJEPIVO Rastu tenzije u Europi: Švedska prestala plaćati Pfizeru, iz Latvije prijetnje da će tužiti AstraZenecu

– Ovo što ste nam dali na razini je srednjoškolskog eseja. Ovdje nema ni jedan pokazatelj koji možemo vrednovati – kritizirao je zastupnik Zekanović.

Siniša Hajdaš Dončić predbacio je ponovno zbog cijene dokumenta te je kazao kako je nastao netransparentno.

– Vidio sam i u ovim kreativnim zahtjevima za pauze da se puno vas pitalo tko su autori, koliko je koštalo... Hrvatska surađuje sa Svjetskom bankom dugi niz godina. Svjetska banka radila je podloge koje su stajale 32 milijuna kuna, što je 85 posto financirano sredstvima EU – odgovorio je Plenković.

Peđa Grbin zaključio je da dokument ne donosi ništa osim forme.

– Svaka nacionalna strategija trebala bi predložiti određeni put. U ovoj strategiji nema tog puta. Dokument je prepun fraza i klišeja. Kada sam pitao zašto kasnimo, rekli ste zbog koronakrize i potresa, a oni se spominju marginalno – rekao je Grbin.

– Bez ikakvih argumenata diskreditirate višegodišnji rad mnogih stručnjaka, a da ne dajete svoju sugestiju, osim nekih općih fraza, bez ijednog argumenta. Govorite o nekom putu, ja vam preporučujem da temeljitije pročitate ovaj dokument – odgovorio je predsjednik Vlade.

NEOČEKIVANO! HOS-ovci posvađali i Mostovce: Bulj napao Troskota koji se onda javno ispričao zbog rečenog

Mostov zastupnik Miro Bulj tijekom rasprave izvadio je bocu vode iz Cetine koja je, kako kaže, onečišćena fekalijama.

– U strategiji spominjete bioraznolikost, s čime se slažem. Međutim, u isto vrijeme šaljete zakon o zabrani korištenja autohtonog sjemenja. Zar to nije kontradiktorno i sramotno? Spominjete održivi razvoj, slažem se, ali činjenica je da još uvijek u moju Cetinu ulazi otvorena kanalizacija iz Sinja. Apsolutno se ništa ne događa. U Cetinu utječe, pogledajte što! Cijela Dalmacija ovo pije. Hoćete li moći pomoći s tih 150 milijuna kuna da u Cetinu ne ulaze fekalije – kazao je Bulj pokazujući bocu onečišćene vode.

– Drago mi je da podržavate strategiju. Što se tiče tema koje se tiču sjemena, vodit ćemo raspravu. Ministrica je otvorena za sve sugestije. Što se tiče čistoće Cetine, predlažem da ministar Ćorić vidi s nadležnim službama kako da izbjegnemo ovakva onečišćenja. A vi, u tradicionalnoj maniri uručivanja, bilo papira, aviona ili boca, možete uručiti ministru tu bocu. Sigurno će je uzeti sa sobom i misliti na vas dok je bude gledao – odgovorio je Plenković.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • Avatar Banija 20-21
  Banija 20-21:

  Ovo samo u hrvatskoj moze biti...

 • Avatar kovačnica321
  kovačnica321:

  I kako će se ovakvim načinom riješiti problem vode donošenjem vode u boci u Sabor? Valjda ljudi glasaju za zastupnika da ih zastupa jer običan čovjek ne zna kako temeljito problem riješiti, kome se obratiti, koga tužiti itd. Ovako, ništa ... prikaži još! od svega toga će biti na ovakav način.

 • Avatar Cornelius
  Cornelius:

  A to je dakle razlog buljavosti i čuprijaštva !!