Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba o Ovršnom zakonu

Grbin: Država treba otplatiti dug blokiranima do 10.000 kuna

06.02.2018.
u 11:12

U raspravu o novom Ovršnom zakonu uključile su se sve stranke, ali nitko osim Mosta do sada nije predlagao konkretna rješenja.

Novi Ovršni zakon tema je o kojoj govore sve parlamentarne stranke, no malo ih je u javnost izišlo s konkretnim prijedlozima rješenja koja bi se trebala naći u tom zakonu. Izuzetak je Most, na čije je inzistiranje Ovršni zakon prošloga ljeta dodatno zaštitio dužnike zaštitom većeg dijela plaće i zabranom ovrhe nad nekretninama za dug manji od 20.000 kuna.

Dodatno podizanje te granice, kao i utvrđivanje apsolutne zastare za naplatu tražbine, koju su tada predlagali i Most i predsjednica države saborska većina nije prihvatila, no tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže kako i danas, u kontekstu najave novog Ovršnog zakona, predlažu isto.

Retroaktivna zaštita

– Za razliku od drugih, mi smo izišli s konkretnim prijedlogom i sada pozivam predsjednicu i sve koji govore o potrebi zaštite blokiranih da napišu vlastite prijedloge, a mi ćemo sve što je dobro i što može pomoći građanima podržati – kazao nam je Grmoja.

1/7

Mostovoj ideji uvođenja apsolutne zastare nisu skloni u SDP-u, čiji Peđa Grbin kaže kako bi takvo rješenje omogućilo da se dugovi oproste i onima kojima se ovrhom nastoji naplatiti, primjerice, nadoknada štete zbog obiteljskog nasilja ili neplaćena alimentacija za djecu. Grbin je uvjeren da je takve slučajeve prisilne naplate nužno razdvojiti od ovrha iz potrošačkih odnosa, kakva su dugovanja za struju ili telefon, a gdje dužnike treba dodatno zaštititi kao potrošače.

– Nema nikakve zapreke da u Ovršnom zakonu uredimo poseban postupak za potrošačke odnose, no tu je najteže donijeti odluku hoće li se to primjenjivati i na postupke u tijeku ili samo pro futuro. Kod rješenja za “švicarce” Ustavni sud je rekao da nema problema pa ne očekujem ništa drugo ni kada je riječ o Ovršnom zakonu – kaže Grbin. Objašnjava kako je prezaduženost sve veći problem te kako su u potrošačkim odnosima vjerovnici u pravilu u povoljnijem položaju od građana, budući da se radi o velikim sustavima, poput banaka, telekoma i sl. Najvažnijim ipak smatra pitanje troškova ovršnog postupka.

Mnogi u sivoj zoni

– U tom kontekstu svakako je dobar slovenski primjer, ali onda moramo biti svjesni da takav sustav ima i mana. Ovrha je tamo puno brža i dostupnija vjerovnicima – upozorava Grbin.

Kada je riječ o zastari tražbina, ističe kako je za nenaplative tražbine, zbog kojih postoje “vječno blokirani” osmišljen institut osobnog stečaja, koji bi trebao biti jednostavniji, ali i da je puno dužnika u sivoj zoni, koji plaće primaju na ruke, auto im je registriran na nekog drugog i država im ništa ne može.

S druge strane, među 300.000 blokiranih trećina je onih koji duguju manje od 10.000 kuna pa je očito riječ o građanima koji jednostavno ne mogu platiti svoje račune.

U takvim slučajevima država bi morala naći načina da pomogne svojim građanima, a Grbin predlaže da se razmisli o jednokratnoj otplati dugova.

– Oprost samo onoga što građani duguju državi neće puno pomoći. Zbog toga treba razmisliti o jednokratnoj intervenciji, gdje bi država oprostila vlastita potraživanja, a ako je riječ o potraživanjima prema drugima, platila dug, pri čemu treba naći način na koji će građani i u kojem roku državi otplatiti taj iznos.

Takvom refinanciranju dugova blokiranih za male iznose nisu neskloni ni u vladajućem HNS-u. U toj stranci kažu kako je ključno riješiti postojeće probleme i onemogućiti da se ponove, za što je, kažu, ključno ograničiti troškove odvjetnika, javnih bilježnika i Fine te riješiti pitanje kamata. 

Što kažu predstavnici oporbenih stranaka

Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a:

Moramo ograničiti naplatu određenih troškova ovrhe. Troškove 
Fine možemo financirati iz proračuna Fine.

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta:

Pozivam sve koji govore o zaštiti blokiranih da predlože vlastito rješenje tog problema.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a:

Nedopustivo je da dug od 100 kuna naraste na tisuću i da se građane blokira i za dug za koji nisu ni znali.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a:

Da je bilo volje, već bi se stalo na kraj bankarskim i odvjetni
čkim lobijima. Sumnjam da će se to sad dogoditi.

Komentara 44

DU
Deleted user
11:30 06.02.2018.

Može! Neka država nama koji nemamo dugova isplati po tih 10.000,00 Kn u gotovini, ha?

DR
drjusup
11:37 06.02.2018.

Gdje si bio od 2011. do 2015. ? Koji vrag se sdp gubitnici javljaju sad kad ova vlada ide u izmjene, a sami su imali prilike da daju konkretna rješenja pa i ovakva populistička kada su bili vlast.

ZG
zgblabla
12:17 06.02.2018.

nevjerojatne bedastoce mogu nasi politicari izgovoriti......kljucna rijec je glavnica ili stvaran dug koj postoji i koj treba na rate vratiti pod normalnim uvjetima prihvatljivim uvjetima za vjerovnika i duznika odvjetnike bileznike finu izbaciti iz ove zemlje i uputiti na Sicilju neka tamo mafiji rade konkurenciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije