Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ravnateljica hitne objašnjavala kako je moguće da se dogodi zamjena pacijenata

"Bolnica ima dvije lokacije, Križine i Firule, nema objedinjeni hitni prijam i tamo nije jednostavno raditi, imaju rasipane hitne ambulante po cijeloj bolnici, ali njihovi rezultati liječenja su odlični", rekla je Grba Bujević u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.
13. svibnja 2020. u 08:50 6 komentara 1289 prikaza
Zagreb: Od koronavirusa novooboljelih 14, dvije osobe preminule i 60 izliječenih
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević poručila je u srijedu kako KBC Split nije slaba karika borbe protiv koronavirusa već mjesto u kojem se odvija vrhunska skrb za pacijente.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović JULIJE MEŠTROVIĆ Ravnatelj KBC-a Split podnio ostavku: Došlo do zamjene dviju pacijentica

"Oni su jedan od naša četiri COVID respiratorna centra. U vrlo kratkom vremenu presložili su se, primili su jako veliki broj teških pacijenata, zbrinuli ih. Bolnica ima dvije lokacije, Križine i Firule, nema objedinjeni hitni prijam i tamo nije jednostavno raditi, rasipane su hitne ambulante po cijeloj bolnici, ali njihovi rezultati liječenja su odlični", rekla je Grba Bujević u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Referirajući se na zamjenu identiteta pacijentica iz dvaju domova za starije koje su se liječile u KBC-u Split, a zbog čega je u ponedjeljak navečer ostavku dao ravnatelj KBC-a Julije Meštrović, rekla je kako "kada se radi o hitnom prijamu i navali velikog broja pacijenta, moguće je da se dogodi zamjena pacijenata".

KBC Split REAKCIJA NA OSTAVKU Kaos u KBC-u Split: 'Djelatnici su znali flomasterima napisati ljudima ime i prezime po rukama'

Puno je, kaže, lakše kad nema epidemije. "Sada ljudi ne mogu obići svoje najmilije jer bi se to vrlo brzo utvrdilo. No posjeta nema i treba gledati u tom kontekstu. To je nemila situacija, nelagodna je situacija za ljude koji rade u KBC-u, obitelji, ravnatelja kojeg poznajem i vrlo je vrijedan i stručan. Vjerujem da mu je jako teško, kao i našem ministru", rekla je Grba Bujević.

Upitana kako je moguće da dom uputi korisnika u bolnicu bez dokumenata, kazala je kako je inspekcija u tijeku te da treba pričekati nalaz.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Kokoiduhovi:

  Pojašnjenje je tipično; mi smo sve napravili, ali došlo je do pogreške. Reći da očito treba (ako već ne postoji) donijeti protokol primanja hitnih bolesnika, tako da npr. pacijentove stvari odmah u vozilu hitne pregledaju, utvrde ime i prezime, datum ... prikaži još!um rođenja, to napišu na kartončić, umetnu ga u prozirnu foliju-narukvicu i pričvrste na ruku pacijentu. Dok dođu do bolnice, sve je već uređeno po pitanju identiteta. Priče za malu djecu. Te oni su super, te oni su ovo...ma tko vas to pita. Pitanje je zašto je došlo do pogreške i što treba učiniti da se to ne ponovi. Točka. A ne bla-bla, mi ovo, oni ono

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Sad je izašlo na vidjelo jer je jedna umrla druga nije. Tko zna koliko su zamijenili takvih, ako su obje umrle. I tko zna koliko ih je liječeno s tuđom dijagnozom.

 • Avatar southman
  southman:

  U pravu je žena. Sa stručnog stajališta izuzetno kvalitetan kadar ali administrativna organizacija posla jako loša. Trenutno se na tome radi intenzivno i valjda će biti bolje kad se dovrši.