Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Granić uhićen zbog mita

Policija ima snimku u kojoj se govori o 60.000 eura mita
08. svibnja 2004. u 00:00 1760 prikaza

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, i Darinko Bago, predsjednik uprave "Končara" i bivši veleposlanik u BiH i Bugarskoj, uhićeni su jučer zbog sumnje u primanje, odnosno pomaganje u primanju mita u iznosu od 60.000 eura.

Ozvučeni Delonga

USKOK, koji koordinira kriminalističku obradu, kao glavni dokaz sumnji posjeduje tehnički besprijekornu snimku kompromitirajućeg razgovora između Mate Granića i Velimira Delonge, bivšeg direktora u Končaru, koji je slučaj prijavio policiji i USKOK-u. U dogovoru s kriminalistima i tužiteljima, ozvučen je Delonga koji se na Mirogoju sastao s Granićem. Strahovalo se da će zbog jake kiše koji je padala proteklih dana, kad su se i sastali, snimka biti loša, no Delonga i Granić bili su pod istim kišobranom pa je snimka zadovoljavala sve tehničke uvjete.

U priopćenju USKOK-a od jučer poslijepodne ne navodi se identitet uhićenih, već se navodi da je uhićen 50-godišnjak, odgovorna osoba trgovačkog društva "Končar-Elektroindustrija" d. d. iz Zagreba, zbog sumnje da je u postupku otkupa dionica za tu tvrtku zahtijevao novac od jednog dioničara "Končar trgovine i zastupstva" d. d. i da je na taj način počinio kazneno djelo primanja mita.

Drugi uhićeni, za kojega se ne navodi da je Mate Granić, već da je 57-godišnji liječnik, pomagao je u primanju mita. I Granić i Bago jučer poslijepodne sprovedeni su u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, nakon što su bili pozvani u policiju na obavijesni razgovor, gdje im nije odmah rečeno da su uhićeni. Nakon razgovora s istražnim sucem određeno im je 24-satno zadržavanje , a nakon toga će se odlučiti o pritvoru, što ga je zatražilo Državno odvjetništvo.

Ispred zgrade Suda Granić je izjavio kako je nevin te da je "žrtva grube podvale i provokacije". - Očito da me se želi diskreditirati kao čovjeka i političara - rekao je Granić, dodajući da vjeruje da će dokazati svoju nevinost. - Ja nisam primao nikakvo mito, niti ga poticao. Razgovarao sam o poslu i odbio već prije dva tjedna bilo kakav posao s tim čovjekom koji me prijavio - kazao je Granić.

Saslušati Mimicu i Bandića

Kako doznajemo, Bago je prvo odbio mito, ali je kasnije u sve kao posrednik ušao M. Granić, a USKOK je od istražnog suca dobio nalog za provođenje posebnih izvidnih mjera. Jučer su u policiji bili i branitelji Granića i Bage odvjetnici Ante Madunić i Krešimir Vilajtović.

Verzija o tome za što je Mate Granić na Mirogoju prije nekoliko dana tražio mito od 60.000 eura, prema prvim spoznajama, čudna je i na prvi pogled naivna. Velimir Delonga, s kojim se Granić sastao, bivši je direktor "Konačarova" poduzeća Trgovina i zastupstva. Nakon isteka mandata, Bago mu ga nije produljio i oni se nisu rastali u baš prijateljskim odnosima.

Navodno Bago nije htio primati ni telefonske pozive od Delonge. Prema podacima Središnje depozitarne agencije, Delonga ima najviše povlaštenih dionica u toj tvrtki. Nakon odlaska Delonga praktički nije mogao ništa napraviti s dionicama jer se s njima javno ne trguje i vjerojatno je tražio da mu dionice isplati jedini zainteresirani kupac, "Končar" d. d. U pitanju je bila velika količina dionica kada je Granić samo za proviziju tražio 60.000 eura. Zbunjuje činjenica da je Granić pregovarao o mitu s čovjekom kojem se Bago u najmanju ruku zamjerio. Bago je naime lani Delongu smijenio s mjesta direktora Končar-trgovine i u policiji je rekao da je to Delongina osveta.

Je li Granić pritisnut kreditom i neizvjesnom poduzetničkom sudbinom na svoju ruku pregovarao s Delongom? Mediji su već pisali kako je Granić u velikim problemima oko otplate kredita. Rate na njegove i suprugine kredite mjesečno iznose čak 15.000 kuna. Zanimljivo je da su mu jamci nekadašnji bliski suradnici Ivo Sanader i Spomenka Cek.

Navodno državno odvjetništvo traži da se saslušaju i bivši ministar europskih integracija Neven Mimica i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić. To je novinarima izjavio Bagin odvjetnik Ante madunić, ali nije pojasnio zbog čega.

DUŠAN MILJUŠ, ANDREA KASANIĆ, SNJEŽANA MLINAREVIĆ

više

Duge šetnje i razgovori na Mirogoju

Nije nikakva tajna da o osjetljivim pitanjima političari ne vole razgovarati na mobitel. Govore da se upravo mobiteli najlakše prisluškuju. Bivšeg ministra vanjskih poslova i šefa DC-a Matu Granića pratio je glas da se najviše od svih političara koristi mobitelom. Neki su se čak šalili da je pravo čudo vidjeti Granića bez mobitela te je mnogo puta snimljen s njim na terasi Hrvatskog sabora. No, najbrojnije su kuloarske priče vezane uz Granićeve duge šetnje po Mirogoju u blizini njegove kuće. Navodno je tu Granić viđen s obveznim mobitelom na ušima. Isto tako navodno, u političkim se kuloarima širila priča da Granić upravo na tim šetnjama obavlja osjetljive političke razgovore. I ne samo preko mobitela. Sve to, naravno, ako je vjerovati kuloarima.(D. Đ.)

više

V. Škare-Ožbolt: Pravna država mora funkcionirati

- Iznenađena sam i šokirana, ali pravna država mora funkcionirati i to je ono što mogu reći i kao čovjek. Mate Granić distancirao se od Demokratskog centra nakon konvencije stranke. Izjavio je kako ne bi osnivao DC da je znao da će Sanader doći na čelo HDZ-a. Zadnji put razgovarali smo prije Nove godine - kaže predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Mate Granić bio je osnivač i predsjednik Demokratskog centra do prosinca prošle godine, kad se povukao zbog loših izbornih rezultata stranke. (S. P.)

više

Rodbinske i političke veze

Mate Granić i Darinko Bago vezani su obiteljski, preko Granićeve supruge Jadranke Granić koja je sestra Darinka Bage. Oni su, koliko je poznato, bili u bliskim privatnim i političkim odnosima. Nakon što je Granić izašao iz HDZ-a, to je učinio i Bago te se priključio DC-u aktivnijim radom. Matu Granića pratili su nakon završetka političke karijere dužnički repovi u stranci zbog telefonskih računa. Privatno je, kažu, imao visok stambeni kredit od 15.000 kuna na mjesec, za koji mu je navodno jamac Ivo Sanader, a nedavno je osnovao konzultantsku tvrtku Magra. (S. Ml.)

više

Oprezan i promišljen

Darinko Bago dugogodišnji je direktor Končara. Na to mjesto došao je nakon isteka mandata veleposlanika RH u BiH. Bago je i prije radio u Končaru, tako da se njegov izbor nije tumačio kao posve političko imenovanje. Uspješno je vodio Končar nakon sloma 90-ih. Bago je član DC-a, a u posljednje vrijeme pročuo se stavljanjem na čelo izvozne industrije. Slovio je za umjerenog političara, a u poduzetničkim vodama ima ugled opreznog čovjeka uz kojega ne idu afere i nepromišljeni potezi. Svi koji ga znaju primili su vijest s iznenađenjem. (S. Ml.)

više

Uspješan političar

Politička karijera Mate Granića, uglednog dijabetologa i šefa diplomacije sa sedmogodišnjim stažom, trajala je 14 godina. Granić je kao ministar popravljao ugled Tuđmanove Hrvatske. Istodobno je vješto balansirao među različitim strujama u HDZ-u i izbjegavao zamke izmanipuliranih obavještajnih krugova. Nakon poraza na predsjedničkim izborima 2000., na kojima je bio HDZ-ov kandidat, ali bez iskrene stranačke potpore, napustio je HDZ i osnovao DC. Završni udarac birača pogodio ga je više nego što je htio priznati. (Ml. Š.)

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa