Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ganac na čelu grada

Gradonačelnik Pirana protiv žilet-žice: Zašto podižemo ogradu ako smo u Schengenu?

'12.10.2010., Piran, Slovenija - Peter Bossman, lijecnik iz Gane, kandidat je za gradonacelnika Pirana.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
19.01.2016.
u 11:08

Počeli su graditi ogradu na našem području i nismo baš zadovoljni s time. Mi smo turističko odredište u Sloveniji i tko nam god dođe vidi tu ogradu na granici, kaže Peter Bossman

Ganac Peter Bossman prvi je gradonačelnik crne boje kože u istočnoj Europi, a na čelu je slovenskog Pirana, gradića u Piranskom zaljevu zbog kojeg se Hrvatska i Slovenija spore oko izlaza na more, ali sada i žilet-žice koju je slovenska vlast postavila duž hrvatske granice.

Bossman, inače socijaldemokrat, ne slaže se s odlukom svoje vlade o postavljanju žice na granicu s Hrvatskom.

– Počeli su graditi ogradu na našem području i nismo baš zadovoljni s time. Mi smo turističko odredište u Sloveniji i tko nam god dođe vidi tu ogradu na granici – kaže Bossman u intervjuu za EurActiv.com.

– Ako smo u Schengenu zašto onda dižemo ogradu? Italija nas je na problem migranata upozoravala godinama i svi su govorili da postoji problem, no nitko nije tome pridavao veliku pažnju – smatra on.

Inače, Peter Bossman Ganu je napustio 1970-ih godina, a jedina država koja mu je dala vizu za studiranje bila je Jugoslavija. Studirao je medicinu, a kada se Jugoslavija raspala postao je slovenski državljanin.

– Sada sam gradonačelnik. I jako sam ponosan što sam Slovenac i što su me Slovenci prihvatili te mi dali priliku da napravim nešto – rekao je.

>> Slovenija uskoro postavlja žičanu ogradu i na područje Istre?

Komentara 6

Avatar gecdra
gecdra
11:49 19.01.2016.

Sve europske žice i minska polja postaviti na granicu sa srbijom i bosnom.

SO
Somelier
11:37 19.01.2016.

Problem bi bio jednostavan kada bi EU bila jedinstvena. Granice EU su poznate pa bile one Schengenske ili ne. Neznam šta rade EU parlamentarci i koga predstavljaju ako ne zagovaraju jedinstvo EU. Evo zašto. Jedna zemlja sama ne može see obraniti ali mogu sve zajedno. Kada bi sve EU zemlje zajednički postavile žicu na zelene granice Rumunije, Bugarske, Mađarske i Hrvatske plus toga dali iz svake države policajce i vojnike na granične prijelaze i da zajednički evidentiraju imigrante, svih tih problema ne bi bilo. Ovako će i dalje biti problema i nadam se da će Karamarko brzo reagirati jer ne zaboravimo, "zadnjega psi grizu".

Avatar punkufer
punkufer
14:49 19.01.2016.

Zna on zašto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije