Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnik Miletić: Ovu Vladu pamtit ćemo kao grobara hrvatske industrije

Boris Miletić proglasio je danas Dan žalosti u Puli s obzirom na odluku Trgovačkog suda u Pazinu kojom je otvoren stečaj nad društvom Uljanik Brodogradilište
13. svibnja 2019. u 12:15 46 komentara 1065 prikaza
Boris Miletić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Gradonačelnik Pule Boris Miletić proglasio je danas Dan žalosti u Puli, obzirom na odluku Trgovačkog suda u Pazinu kojom je otvoren stečaj nad društvom Uljanik Brodogradilište.

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik Ratko Bošković Kineze u našoj brodogradnji zanimaju znanja i vještine

– Nakon mjeseci agonije i ponižavanja, Vlada je konačno uspjela u svom naumu – Uljanik odvesti u stečaj. Ova Vlada ostat će zapamćena kao Vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva. Proces guranja Uljanika prema stečaju obilježen je izostankom bilo kakve državničke hrabrosti, političke odgovornosti i ljudske pristojnosti.  Uz Upravu Uljanika koja snosi odgovornost za poslovanje društva, ne može se amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 posto udjela i koja je svojom nebrigom i ignorancijom zapečatila sudbinu brodogradilišta. Sada je sasvim jasno da je cijela priča s potencijalnim strateškim partnerima, pa i ova posljednja s investitorima iz Kine bila samo farsa kojoj je bio cilj produžiti agoniju radnika i izmrcvariti Uljanik do kraja – komentirao je situaciju gradonačelnik Miletić.

Tvrdi da će stečaj Uljanika imati traumatične posljedice za cijelo hrvatsko gospodarstvo, posebno Istru obzirom da je stoljetni gospodarski i kulturni simbol Istre koji je pune 163 godine osiguravao egzistenciju tisućama obitelji. Smatra i da stečaj Uljanika predstavlja ogroman kulturni, gospodarski i emotivni gubitak za sve građane Pule zbog čega je u Puli, dan kada je donesena odluka o stečaju,  proglašen Danom žalosti.

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik POTENCIJALNA ULAGANJA Kinezi došli u 3.maj: 'Reakcije su vrlo pozitivne'

– Zbog centraliziranog državnog sustava, ni Grad Pula ni Istarska županija, na žalost, ne raspolažu nikakvim mehanizmima kojima su mogli utjecati na rad brodogradilišta ili kojima su mogli intervenirati nakon što se Uljanik našao u krizi. Međutim, Grad i Županija pokrenuli su niz mjera kojima nastoje radnicima i njihovim obiteljima maksimalno olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli, a za koju Vlada, na žalost, ne pokazuje niti minimum suosjećanja – dodao je Miletić.

U dogovoru s Gradom, na Pučkom otvorenom učilištu ponuđeni su programi prekvalifikacije za sve radnike Uljanika koje plaća Grad Pula i provode se mjere usmjerene prema poduzetnicima kojima se olakšava zapošljavanje radnika koji su ostali bez posla, poput bespovratnih sredstava Grada za novoosnovana poduzeća, zapošljavanje i samozapošljavanje. U suradnji s Istarskom razvojnom agencijom Grad i Županija provode niz programa koji su usmjereni jačanju ljudskih resursa i zapošljavanju, a imenovali smo i Povjerenstvo za pomoć radnicima Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Sudbina brodogradilišta Horvat: Još uvijek nemamo analizu kolega iz Kine

Sukladno našoj Odluci o socijalnoj skrbi postoji niz pomoći koje su radnicima Uljanika na raspolaganju, a pokrenuli smo i inicijativu prema nadležnom Ministarstvu kako bi radnicima pomogli da iskoriste mogućnosti Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji koji pruža podršku osobama koje su izgubile posao – naveo je gradonačelnik B. Miletić. Posljednja u nizu inicijativa je i pokretanje Sajma poslova koji će se u Puli održati 27. svibnja, a od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore Grad Pula zatražio je podatke o potrebama za zaposlenicima i radnicima. Iz Grada mole sve građane da se za sve informacije o konkretnim mjerama i programima jave u Upravni odjel za društvene djelatnosti na adresi Segijevaca 2 ili da je jave na telefon 052/371-930. Za sve dodatne podatke mogu se Gradu obratiti i na mail adresu, info@pula.hr.

VIDEO Odlukom suda brodogradilište Uljanik ide u stečaj

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  IDS kriminalci, ostaci jugoutopije vrijeme je da vam se skrešu krila.

 • Princeza:

  Istarski lopov Miletic se javlja.

 • Avatar AligatorXO
  AligatorXO:

  Panika ? Sada kada se počne otkrivati kako je IDS izvlačio novce iz Uljanika.