Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Čakovca

Modele uspjeha u gradovima želimo nametnuti državi

10.03.2018.
u 09:15

"Hrvatska nema velike koristi ako samo Zagreb, Rijeka, Istra i Međimurje idu naprijed, cijela zemlja se treba razvijati. Mi znamo kako"

SDP-ovi načelnici, gradonačelnici i župani odlučili su se udružiti kako bi svoje tvrde, uspješne politike iz lokalnih sredina prenijeli i na nacionalnu razinu. O tome, odnosima u SDP-u i o njegovu radu razgovarali smo s gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem.

Zašto su se SDP-ovi načelnici, gradonačelnici i župani odlučili udružiti unutar stranke?

Stranka ima niz uspješnih župana, gradonačelnika i načelnika te temeljem svojih iskustava, bilo dobrih ili loših, želimo formirati stranačke politike usmjerene prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ljudi smo iz prakse, znamo što ne funkcionira, u svojim sredinama provodimo projekte koji su se pokazali odličnima te ih želimo prenijeti na ostale. Želimo rasprave o decentralizaciji i funkcioniranju države s akademske prenijeti na konkretnu razinu, pogotovo u stranci. Imamo rješenja, znamo što treba i kako promijeniti. Tim rješenjima SDP se mora boriti za interese građana, a u ovom konkretnom periodu neophodno se mora spriječiti gospodarska katastrofa koja prijeti zbog krize u Agrokoru i očitog pogodovanja koje se dogodilo pri izvanrednoj upravi. Zaključno, želimo lokalnu i regionalnu samoupravu u Hrvatskoj učiniti funkcionalnom i učinkovitom.

Što želite postići udruživanjem i kako “nacionalizirati” uspješne politike na lokalnoj razini?

Evidentno je i da trenutačna HDZ-ova i HNS-ova koalicija nema volje ni ideje kako promijeniti sustav koji nije dobar. One sredine u kojima je na vlasti SDP u pravilu prosperiraju i razvijaju se. E, upravo to želimo prenijeti na cijelu zemlju, i to nametanjem takvih uspješnih politika. Hrvatska nema velike koristi ako samo Zagreb, Rijeka, Istra i Međimurje idu naprijed, cijela zemlja treba se razvijati, a pozitivne promjene mogu početi i od lokalne razine. Iskustvo je ključno u tom procesu, a naši rezultati itekako govore o uspjehu lokalnih politika. Znamo kako se upravlja u gradovima i županijama i vrijeme je da to prenesemo na državnu razinu.

Slažete li se s kritičarima koji kažu da šef SDP-a Davor Bernardić loše vodi stranku?

O stranačkim stvarima razgovaram isključivo u stranci. Svi članovi SDP-a trebaju se okrenuti prema građanima, sudjelovati u izradi politika koje će koristiti ovoj zemlji, te primjerom pokazati zašto smo drukčiji i bolji od političke konkurencije. Imamo u stranci dovoljno uspješnih i od zajednice prepoznatih pojedinaca koji svojim radom i idejama mogu pridonijeti razvoju zemlje. U tome leži snaga SDP-a i to je naša velika komparativna prednost u odnosu na ostale političke opcije.

Usprotivili ste se donošenju Zakona o komunalnom gospodarstvu, možete li na primjeru Čakovca objasniti zašto je zakon toliko loš?

Privatizacija komunalnih usluga vrlo je delikatno pitanje, u najvećem broju zemlja u kojima je provedena, dovela je do poskupljenja te smanjenja kvalitete usluga. U Čakovcu je godinama novac građana ulagan u vodoopskrbnu mrežu ili sustav zbrinjavanja i odvoza otpada. Privatizacijom sve to dajemo tvrtkama kojima je prvi i glavni interes zarada, a ne razvoj. Uzmite za primjer HT. Dok je to bila tvrtka u državnom vlasništvu ulagalo se u razvoj infrastrukture. Danas je Hrvatska na europskom začelju po dostupnosti širokopojasnog interneta, no u vrhu je po cijeni usluge. Takvih primjera ima i na Zapadu, gdje su neke zemlje odustale od privatizacije. Drugo, sustav se dodatno centralizira i komplicira. Ne postoji mogućnost ukidanja ili smanjenja komunalne naknade, što je ključan mehanizam pomoću kojeg možemo utjecati na privlačenje investicija. Predlaže se mogućnost povrata komunalnog doprinosa plaćenog temeljem nerealizirane građevinske dozvole, bez obzira na to je li on potrošen za gradnju infrastrukture. Komunalnim redarima daju se velike ovlasti te dodatni posao, no nije jasno iz čega će se sve to financirati. Iz prihoda od kazni?! Je li to najbolje rješenje? 

Komentara 10

Avatar Moodleen
Moodleen
14:51 10.03.2018.

Joj, primjer sdpove "stručnosti" vam je i Koprivnica, nekad grad a danas selendra. Dvadeset godina ju vode "lumeni" kumrovečke škole.

NE
Neo001
14:59 10.03.2018.

Gdje bi bili Međimurci da ih ne vode komunjare, među kojima velik dio su srbi bivših milicajaca,, podoficira, carinika , srpske bagre kojja je naseljavana i njihovi brojleri. Uspjeh novopečenih komunjara je utoliko što Međimurci najviše rade sa najnižim plaćamaa u Hrvatskoj. S time što se u Međimurje slijevaju milijuni Eura svaki mjesec umirovljenika gasteibeitera i tako pomažu svoje obiteli i svoj kraj

Avatar arba_arba
arba_arba
10:41 10.03.2018.

mitomanija i bajke na sdp-ovski. Zagreb, da ga vodi palestinski hamas nemoze propasti jer je glavni grad- i centralisticka drzava koja vuce sve u centralu, za Istru vrijedi isto. Uostalom ni Istru ni Zagreb ne vodi sdp. Rijeka stagnira upravo zahvaljujuci sdp. A Dubrovnik i Zadar pune drzavni proracun vise nego cijela sjeverozapadna Hrvatska zajedno. ( izuzev Zagreba naravno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije