Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz pomoć hdz-a

Gradonačelnica Sinja nema ničiju podršku, ali opstaje - razvlastila obojicu dogradonačelnika

Kristina Križanac
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
09.07.2019.
u 14:00

Gradonačelnica Sinja nema ničiju podršku, ali opstaje zahvaljujući konstruktivnoj oporbi - HDZ-u Kristina Križanac razvlastila obojicu dogradonačelnika

Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, koja više nema podršku liste dr. Stipice Jadrijevića zahvaljujući kojoj je izabrana, u ponedjeljak je razvlastila obojicu svojih dogradonačelnika, Denisa Glavana i Zlatka Ugrinu čime se politička kriza u Sinju produbila. Gradsko vijeće Sinja je već godinu dana bez predsjednika, nakon što je ostavku dao Joško Kontić iz MOST-a, a nema ni jednog dopredsjednika. Na funkciji je ostao samo dopredsjednik GV-a iz redova oporbe, HDZ-ovac Anđelko Bilandžić. 

Prošlog je tjedna na sjednici GV-a dr. Jadrijević je izjavio da Križanac nema više podršku njegove NL čije odluke, kako je rekao, ne sluša. Tako je postalo službeno ono što se u političkim krugovima zna otkako je krajem prošle godine NL glasala protiv njezinoga proračuna, a podržao ju je oporbeni HDZ čije je amandmane prihvatila.

Križanac se  obratila priopćenjem. Tvrdi da njezin razlaz s NL dr. Jadrijevića neće utjecati na funkcioniranje Grada, realizaciju projekata kao ni na ostvarivanje prava građana. 

 - Politički razlaz vidim kao nužnost čišćih i jasnijih odnosa političke opcije i mene, izabrane gradonačelnice. Smatram politički korektnim da upravljačke pozicije trebaju biti vraćene izvorno nositelju izvršne vlasti koji snosi odgovornost za funkcioniranje grada. Zato sam donijela odluku kojom zamjenicima Denisu Glavanu i Zlatku Ugrinu uskraćujem pravo na obavljanje svih povjerenih im poslova, s obzirom na to da već duže vrijeme otežavaju rad i koordinaciju operativnih postupaka uprave, izvršne vlasti i predstavničkog tijela. Oni su se odbili pridržavati uputa gradonačelnika i očekujem njihove ostavke – naglasila je Križanac.

Najavila je promjene u upravljačkim strukturama javnih ustanova, trgovačkih društava, sportskih klubova i drugih pravnih osoba gdje pljušte ostavke članova NL-e koji su bili u upravama, a sada će po riječima Križanac vodeću ulogu dobiti stručnjaci.

Razgovarali smo s razvlaštenim dogradonačelnikom Denisom Glavanom. Hoće li dati ostavku koju Križanac od njega traži, još nije odlučio.

- Moram malo razmisliti. I mene su ljudi izravno izabrali, a ne samo gradonačelnicu, moram postupiti odgovorno. Ali, ova situacija je loša za Grad Sinj. Izlaz su novi izbori. Ja ih potaknuti ne mogu, ali može gradonačelnica ako da ostavku – kaže Glavan i dodaje da bi to bio normalan potez, s obzirom na to da je u Gradskom vijeću ne podržava nitko.

Što se tiče uzroka razlaza s NL-e i gradonačelnice kaže da oni sežu u prošlu godinu od javne nabave za Interpretacijsko-edukacijski centar Sinj kada je ona izabrala daleko najskuplju ponudu.  

Nove izbore zaziva i Most, nekadašnji politički partner K. Križanac i NL S. Jadrijevića.

Miro Bulj poziva HDZ i nezavisne vijećnike koji su ostali uz gradonačelnicu da izaberu novog predsjednika GV i počnu funkcionalno raditi ili da svi daju ostavke i idu na nove izbore.

- Ovaj kaos u Gradu Sinju rezultirao je nefunkcioniranjem izvršne vlasti, gradskih ustanova, tvrtki, uskoro će i sportskih društava, plod je katastrofalnog HDZ-ovog tzv. lex šerifa. Da bi zaštitili Oparu i Bandića od gradonačelnika su napravili male bogove koje je teže smijeniti nego premijera. Ako Križanac ne da ostavku, kaos se nastavlja, a što ćemo i kako dalje pitajte Lovru Kuščevića – poručio je Bulj. 

Za izbore je i sinjski SDP.

- Ova situacija, u kojoj tzv. oporba donosi proračun, gdje nema predsjednika GV-a i gdje gradonačelnica funkcionira bez potpore ijednoga vijećnika, nepoštena je prema građanima Sinja i neodrživa – kaže Nikola Vučković, predsjednik SDP-a. 

Anđelko Bilandžić, predsjednik sinjskog HDZ-a i dopredsjednik GV-a, koji saziva i vodi sjednice otkad nema predsjednika, za ovu situaciju također krivi "lex šerif" zbog kojega kaže, nakon dvije godine mandata, nema smisla rušiti gradonačelnicu. 

- Mi ćemo i dalje biti oporba, ali konstruktivna, a ne rušilačka poput dr. Jadrijevića. I dalje ćemo raditi na dobrobit svih građana Sinja. Aktualni zakon gradonačelnici omogućava da ostane na čelu grada, a sve i kada bismo išli na izbore, ne vidim što bi Sinj tim izborima dobio – poručuje Bilandžić. Situacija će, dakle, ostati ista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije